38,0164$% 0.09
41,6054€% 0.22
3.643,81%0,08
6.101,00%-0,28
24.325,00%-0,30
2.981,51%-0,01
9.407,17%0,29
DOLAR 38,0164
EURO 41,6054
ALTIN 3.643,81
BİST 100 9.407,17
İmsak 02:00
Mithat Yurdakul / İSTANBUL – Güneş gücünde büyük bir potansiyele sahip olan Türkiye’de özellikle Güneydoğu, Akdeniz ve Ege bölgelerinde lisanssız elektrik üretim imkanlarını da beraberinde getiriyor. Enerji Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) Başkanı Cem Özkök, Türkiye’nin coğrafik konumu ve yüksek güneşlenme süresi ile güneş gücü yatırımları açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, “Yıllık ortalama 2 bin 737 saatlik güneşlenme süresi ve metrekare başına bin 527 kilowatsaatlik güneş ışınımı değeri ile Avrupa’daki birçok ülkeye kıyasla hayli avantajlı pozisyondayız. Özellikle Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgelerimiz, güneş gücü yatırımları için en verimli alanlar arasında yer alıyor. Önümüzdeki periyotta güneş gücüne yönelik yatırımların artmasıyla birlikte hem ekonomik kalkınma hem de sürdürülebilir enerji dönüşümü açısından Türkiye’nin büyük fırsatlara sahip olduğu açık” dedi.
5-8 yıl amorti süresi
Türkiye’de güneş gücü yatırımlarına ilginin her geçen gün arttığına dikkat çeken Özkök, “Özellikle son YEKA müsabakalarına baktığımızda bu ilginin boyutlarının öngörülerimizin çok üzerinde gerçekleştiğini ifade edebiliriz. Bunun en temel sebebi, yatırım maliyetlerinin gitgide düşüyor olması. Diğer yandan, yatırım ölçekleri göz önüne alındığında da güneş gücü projeleri özellikle çatı üstü uygulamalar ve lisanssız üretim imkanları sayesinde küçük ve orta ölçekli yatırımcılar için önemli bir fırsat sunuyor” diye konuştu.
Devletin sağladığı Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Düzeneği (YEKDEM) gibi teşviklerin yatırımın geri dönüş müddetini kısaltarak riski azalttığını belirten Özkök, “2025 yılı verilerine göre, çatı tipi güneş gücü yatırımlarının geri dönüş mühletleri, elektrik fiyatları, enerji üretim kapasitesi ve bölgesel faktörlere bağlı olarak genellikle 5 ile 8 yıl arasında değişmekte. Bu süreler, yatırımın yapıldığı bölgenin güneşlenme süresi, elektrik tüketim miktarı ve mevcut teşviklerin etkisiyle farklılık göstermektedir” dedi. Özkök, yatırımların daha hızlı hayata geçirilmesi için hukuki altyapının daha seffaf ve yatırımcı dostu bir hale getirilmesinin şart olduğunu, izin süreçlerinin de hızlandırılması gerektiğini kaydetti.
25 yıl ömrü var
Elektrik piyasasındaki değişikliklerle lisanssız elektrik üretimi, daha az prosedürle santral kurmaya olanak sağlıyor. Bu alanda güneş gücü özellikle yaz aylarında site ve yazlık gibi yapıların ihtiyacını karşılamada öne çıkıyor. Çatı panelleriyle evin gücünün karşılanmasının yanı sıra sisteme elektrik verip gelir elde etmek de mümkün. Kurulum esnasında solar PV panel, inverter, kontrol ve izleme sistemi, kablolama, toplama panosu gibi maliyetlerin yanı sıra personellik masrafları bulunuyor. Çatı üstü güneş gücü elektrik üretim sistemleri 25 yıllık ekonomik ömre sahip.
Körfez’den güneşe yatırım
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yakın zamanda uluslararası bir şirketin Türkiye’de güneş gücü projesine ilgisini duyurarak, yeni bir yatırım sinyali vermişti. Bayraktar’ın ABD’de düzenlenen CERAWeek konferansında açıkladığı yatırımın, bir Körfez ülkesinin en büyük güneş enerji şirketlerinden biri tarafından yapılacağı öğrenildi.
Kurulum için koşullar ne?
Lisanssız elektrik üretimi için elektrik aboneliği, dağıtım şirketine başvuru, proje onayı ve panel temini gerekiyor. Kurulum için tapu kaydı veya kira sözleşmesi ibraz ediliyor. Kurulacak tesisin dağıtım hattına irtibatını gösteren tek hat şeması ve üretim tesisinin yapılması planlanan yere ait harita ile kroki, teknik değerlendirme formu ile dağıtım şirketine veriliyor. Verilen ön müsaadeyle elektrik üretimi için süreç başlıyor. Binalarının çatı ve cephelerine güneş paneli kurarak elektrik üretmek isteyen vatandaşlar, müracaatlarını, dağıtım şirketlerinin merkez ya da taşra ünitesine yapılabiliyor.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Tropik İhracat Uçuşa Geçiyor