34,2526$% 0.16
36,9532€% 0.53
2.932,15%0,25
4.926,00%-0,40
19.644,00%-0,40
2.662,71%0,09
8.858,92%-0,04
İçişleri Bakanlığı’nın Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Devrim Demir’in görevden alınarak yerlerine kayyım atanması kararına karşı eşbaşkanların avukatları, kararın yürütülmesinin durdurulması istemiyle Nöbetçi Mardin Yönetim Mahkemesi’ne başvurdu. Avukatlar Erdal Kuzu ve Tahar Erdem’in yaptığı başvuruda, kayyım atamayı gerektirecek hukukî bir desteği olmadığı vurgulandı. Başvuruda, kayyım atamasının halkın kararına ve demokrasiyle uyuşmadığı belirtilerek, “Bu uygulama, Anayasa başta olmak üzere taraf olunan uluslararası mukavelelere aykırıdır” denildi.
İdari merciler tarafından verilen kararların hukuka uygunluğu kadar kamu yararı da içermesi gerektiği hatırlatılan başvuruda, İçişleri Bakanlığı kararının Anayasa’nın 2, 38, 67, 123, 127’nci unsurlarıyla 5393 Sayılı Kanun’un 47’nci Maddesi ve Türkiye’nin de tarafı olduğu Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Kaidesi’nin 4/4 Unsuru’nu ihlal eder nitelikte olduğunun belirtildi. Kayyım atama kararının desteğini Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde yayımlanan 674 Sayılı Kanun Kararında Kararname’den (KHK) aldığı vurgulanan başvuruda, ilgili KHK’nin müddetinde Meclis onayına sunulmadığı, anayasal kontrole tabi tutulmaksızın yasal yere oturtulmuş olması nedeniyle tartışmalı olduğunun altı çizildi. “OHAL döneminde kabul edilen ve sonrasında maddeleşen düzenleme, açıkça Anayasa’ya aykırıdır” denilen başvuruda, “Bu düzenleme, Anayasa’ya terslik teşkil etmektedir” ifadelerine yer verildi.
‘UZAKLAŞTIRMAYA MÜNASEBET OLARAK GÖSTERİLEMEZ’
Eşbaşkan Türk hakkındaki soruşturmanın 31 Mart 2024 tarihi öncesine ait olduğu ve şimdi hakkında kesinleşmiş bir kararın da olmadığına dikkat çekilen başvuruda, “Dolayısıyla yönetimin görevden uzaklaştırma kararı ile Anayasa’nın 38’inci Maddesi’nde yer verilen suçsuzluk karinesi de ihlal edilmiştir. Belediye Kanunu’nun ve 47’inci Maddesi ve Anayasa’nın 127/4. Maddesi belediye liderlerinin vazifeleriyle ilgili suçlar nedeniyle görevden geçici uzaklaştırılabileceğini ifade etmektedir. Bu nedenle, görevden uzaklaştırma kararına destek gösterilen soruşturma ve kovuşturmaların tamamı seçimden önce isnat edilen suçlamalar oldukları için görevden uzaklaştırmaya münasebet olarak gösterilemez” denildi.
Başvuruda, Anayasa Mahkemesi’nin 1987’de periyodun Turgut Özal iktidarı tarafından kayyım uygulamasına benzer bir kanunun çıkarılmak istenmesine karşı, “(…) Seçim aslının kabul edildiği her yerde onun sonuçlarına katlanmak demokrasi gereğidir. Büyükşehir belediye sınırları içinde siyasal bir şablona göre oluşturulacak bir ‘dikensiz gül bahçesi’ arayışı, ‘hürriyetçi demokrasi’ prensibine açıkça aykırıdır” istikametindeki kararına atıfta bulunuldu.
SÜLEYMAN SOYLU’NUN ERDOĞAN SÖZLERİ HATIRLATILDI
Kayyım uygulamalarının nasıl başladığına dair ve bu görevi ilk üstlenen dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Cumhurbaşkanımız beni çağırdı. Dedi ki: ‘Süleyman, ben bu Güneydoğu’daki HDP’nin, belediyelerinden rahatsızım. Bunları derhal görevden alacaksın.’ Ya benim istediğim bir göz Tayyip Erdoğan verdi bana iki göz. İki gün geçti, sabah 8’de bir operasyon hepsini görevden aldık” sözleri hatırlatıldı.
Açıklanan nedenlerle kayyım atama kararının siyasi olduğu belirtilen başvuruda, iktidarın serbest seçimle başa gelmiş yöneticileri zor kullanarak görevden aldığı vurgulanarak, İçişleri Bakanlığının kayyım atama kararının yürütmesinin durdurulmasına karar verilmesi istendi.
(MEZOPOTAMYA AJANSI)
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Antalya’da Akılalmaz Olay: Aracını Servisten Hasarlı Alıp Tamir Ettirmek Zorunda Kaldı