37,9320$% -0.05
41,2192€% 0.41
3.820,01%0,55
6.310,00%0,49
25.160,00%0,48
3.130,93%0,55
9.523,31%-1,41
DOLAR 37,9320
EURO 41,2192
ALTIN 3.820,01
BİST 100 9.523,31
İmsak 02:00
Başkent belediye başkanı Clara Brugada tarafından desteklenen bu teşebbüs, “şiddetten arındırılmış” boğa güreşi aktifliklerine geçiş yapmayı amaçlıyor.
Mexico City’nin “zulmü bir şov olarak kabul edemeyeceğini, hele ki bir hayvanın uzun süre acı çekerek ölmesinin eğlence haline getirilmesini asla kabul edemeyeceğini” belirten Brugada, geçen hafta bu yasağa destek verdiğini açıklamıştı.
Meksiko Şehri yasama meclisi, yasağın 61 lehte ve 1 aleyhte oyla kabul edildiğini duyurdu.
Boğa güreşi organizatörleri ise, yasağın köklü bir kültürel geleneği tehdit ettiğini savunarak karara karşı çıktı.
Meksiko Şehri, boğa güreşinin önemli merkezlerinden biri olup, şehrin merkezinde 40 binden fazla kişi kapasiteli boğa güreşi arenası Plaza de Toros bulunuyor.
Yıllardır boğa güreşi destekçileri ile hayvan hakları aktivistleri arasında süregelen hukuki çabalar, hayvanların yaralanmasını yasaklayan bu kararın alınmasıyla yeni bir evreye girdi.
Humane World for Animals Mexico isimli hayvan hakları örgütünün icra yöneticisi Anton Aguilar, kararı “hayvanların işkenceye ve öldürülmeye maruz bırakılmasına son verme yolunda önemli bir adım” olarak nitelendirdi.
Bununla birlikte Aguilar, “şiddet içermeyen bir boğa güreşi etkinliği, hayvanların acı çekmediği anlamına gelmez. Boğalar hâlâ gereksiz ve önemli bir gerilime maruz kalacaktır” diyerek telaşlarını dile getirdi.
İspanyol fatihler tarafından yüzyıllar önce Meksika’ya getirilen boğa güreşleri, ülkenin 32 eyaletinden birkaçında halihazırda yasaklanmış durumda.
DAHA ÖNCE DE YASAKLANMIŞTI
Mexico City’de daha önce de yasaklanan boğa güreşleri, Yüksek Mahkeme kararıyla iki yıllık bir yasak periyodunun ardından 2024 yılında yeniden başlamıştı.
BOĞA GÜREŞİ NEDİR?
İspanyol geleneği olan boğa güreşleri, tam 9 asırdır devam ediyor. 12. yüzyılda hükümdarların taç giyme merasiminde soyluların at üzerinde boğaya meydan okumalarıyla başlayan bu gelenek, 18. yüzyıldan itibaren arenalarda boğa ile matadorun yüz yüze geldiği bir şova dönüştü.
Boğa güreşleri, mevcut durumda İspanya dışında güney Fransa ve Portekiz (boğa öldürülmeden) ile Meksika, Kolombiya, Ekvator, Peru, Bolivya, Venezuela ve Kosta Rika gibi bazı Latin Amerika ülkelerinde yapılıyor. Gerek geçmişte, gerekse günümüzde her zaman tartışmaya konu olan boğa güreşleri, bazı hükümdarlar ya da parlamentolar tarafından yasaklanırken, bazıları tarafından da ulusal paha veya kültürel miras ilan edildi.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Elon Musk “Kötü İnsanların” Kendisini Öldürmek İstediğini İddia Etti