37,9301$% -0.06
41,0995€% 0.16
3.808,33%0,24
6.291,00%0,03
25.088,00%0,04
3.126,00%0,39
9.550,04%-1,13
DOLAR 37,9301
EURO 41,0995
ALTIN 3.808,33
BİST 100 9.550,04
İmsak 02:00
MELTEM GÜNEŞ – ANKARA / Devlet Memurları Kanunu’nda 2016 yılında yapılan düzenleme ile doğum sonrası yarım zamanlı çalışma hakkı getirilmiş ancak bu hakkın uygulanmasına ilişkin yönetmelik 8 yıl boyunca yürürlüğe girmemişti. Bu yılın “Aile Yılı” ilan edilmesiyle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da yönetmeliğin yürürlüğe konulması için önemli bir atım atarak, memurların doğum sonrası yarım zamanlı çalışma hakkına ilişkin yönetmelik taslağını görüş ve tekliflere açtı. Taslakta, düzenleme ile doğum yapan veya evlat edinen memurların, çocuklarının bakımıyla daha yakından ilgilenebilmelerinin amaçlandığı ifade edildi. Yönetmeliğin yayımlanarak uygulamaya konulmasıyla ailelerin yaşam kalitesinin artacağı belirtildi.
KİMLER YARARLANACAK?
Taslağa göre, doğum yapan kadın memurlar ve eşi doğum yapan erkek memurlar, analık veya babalık izni sonrasında haftalık çalışma müddetlerini yarıya indirebilecek. Memur, yarım zamanlı çalışmaya başlamadan en az 1 ay önce yazılı olarak kurumuna başvuracak. Memurun normal haftalık çalışma süresi 40 saat olarak kabul edildiğinden, yarım zamanlı çalışmada 20 saatlik çalışma mühletinin tamamlanması gerekecek. Memura bu süreyi tamamlaması için haftanın belirli günleri tam gün çalışma veya her güne yayılmış kısmi süreli çalışma olmak üzere 2 seçenek sunulacak. Bu hak çocuğun zorunlu ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başında sona erecek. Eşlerin ikisi de memursa, ikisi de bu haktan yararlanabilecek ancak aynı devirde kullanamayacaklar. Eşiyle evlat edinen veya tek başına evlat edinen memurlar da bu haktan yararlanabilecek. Doğum veya evlat edinme memuriyetten önce gerçekleşmişse de memur göreve başladıktan sonra yarım zamanlı çalışma devrin içinde talebi halinde bu imkandan faydalanabilecek.
MAAŞIN YARISI ÖDENECEK
Bu hak sadece bir kere kullanılabilecek. Memura yarım zamanlı çalışma süresince maaş ve sosyal yardımların yarısı ödenecek ancak yıllık izin ve mazeret izni gibi haklar tam olarak kullanılacak. Yetkili amir, ocak ve temmuz aylarında memurun talebi veya hizmet gereksinimine göre çalışma saatlerini ve yöntemini değiştirebilecek. Derece yükselmesi ve kademe ilerlemesi için gerekli hizmet müddetleri, yarım zamanlı çalışılan devirde “yarım” olarak dikkate alınacak. Öğretmenler için çalışma esaslarını Milli Eğitim Bakanlığı ayrıca düzenlenecek. Yarım zamanlı çalışma süresince ticaret yapan ya da memurlara yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunan memurların yarım zamanlı çalışma hakkı iptal edilecek.
DOĞUM İZİNİ VE YARDIMLARI
Kamu ve özel dalda anneler için ücretli doğum izni doğumdan önce ve sonra toplamda 16 hafta olarak uygulanıyor. Kamu çalışanları isterlerse 2 yıla kadar, özel sektör çalışanları ise 6 aya kadar ücretsiz doğum izni kullanabiliyor. Babalık izni ise memurlar için 10, özel sektör çalışanı için ise 5 gün. TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta ele alınması beklenen torba yasa teklifinde, 1 Ocak 2025’ten itibaren doğan ilk çocuk için bir seferliğine anneye 5 bin TL doğum yardımı ödenecek. 1 Ocak 2025’ten sonra doğacak ikinci çocuk için anneye her ay, aylık olarak 1500 TL, üçüncü çocuk için her ay, aylık 5 bin TL ödenecek. Doğum yardımı çocuklar 5 yaşını doldurana kadar devam edecek.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Trump’tan Fed’in Kontrolden Sorumlu Başkan Yardımcılığına Kritik İsim