33,0009$% 0.45
35,7632€% 0.54
2.516,91%0,82
4.083,00%0,53
16.361,00%0,58
2.374,36%0,46
10.754,44%-0,39
Microsoft şimdi adeta bu anıları doğrular şekilde, Çin’deki ofisinde çalışanların Android kullanmasını yasakladı. Şirketin resmi açıklamasına göre “gizlilik ve güvenlik” nedeniyle bu tedbirin alındığı vurgulansa da sebebin “daha büyük bir sıkıntıdan” kaynaklandığı düşünülüyor.
Karara göre, Microsoft personeli Eylül ayından itibaren Android takviyeli aygıtlarını iPhone’larla değiştirmek zorunda. Bu karar çok net biçimde “Android telefonlarda bilgi çalınması ve casusluk yapılması riski çok yüksek” anlamına geliyor.
Ayrıca, Çin ofisinde çalışan personelin iş bilgisayarlarına ya da telefonlarına giriş yaparken kimliklerini doğrulamaları için özel iPhone uygulamaları kullanmaları da gerekecek. Microsoft’un bu konuda Microsoft Authenticator ve Identity Pass uygulamalarını kullanma zorunluluğu getireceği düşünülüyor.
Microsoft neden bu kararı aldı
Aslında resmi açıklanan sebep olarak Microsoft’un artan sayıda saldırıya maruz kalması gösteriliyor. Bu hücumların da Rus hacker’lar tarafından gerçekleştirildiği iddia ediliyor. Microsoft’un da bu hücumlara karşı tedbir almak için daha güvenli olan iOS sistemlerine geçtiği vurgulanıyor.
Ancak bu hikayede yerine oturmayan bir detay var. Rus hacker’lar bir ABD şirketi olan Microsoft’a saldıracaksa, bunu sadece Çin ofisine karşı değil, tüm dünyadaki Microsoft gayelerine karşı da yaparlar. Dolayısıyla tüm dünyadaki Microsoft çalışanlarının Apple telefonlar kullanması istenmeliydi. Lakin sadece Çin ofisinde bu kararın alınmış olması akla Çin-ABD gerginliğini getiriyor.
ABD ve Çin savaşının ayak sesleri mi geliyor?
ABD ile Çin arasındaki gerginlik nedeniyle muhtemelen Çin hükumetinin gayrı-resmi olarak “ABD casusu ve düşman” ilan ettiği Google’a karşı tedbir almak için Çin’deki Microsoft ofisine verdiği bir ültimatom sonrasında bu kararın alınmış olabileceği de düşünülüyor.
Her ne kadar Microsoft bir ABD şirketi olsa da, Çin’deki ofisin Çinli yöneticilerin denetiminde olduğu, Çinli kullanıcıların bilgilerini Çin’deki sunucularda tuttuğu ve bu bilgileri Çin hükumetine açtığı da biliniyor, çünkü Çin tüm teknoloji şirketlerine bu kuralları şart koşmuştu.
Google ise Çin’le işbirliği yapmayı kabul etmediği için ülkede istenmeyen şirket durumunda ve iş yapmakta zorlanıyor. Çin’de Google arama motoruna erişim yok, neredeyse tüm Google uygulamaları da yasaklı durumda. Karşılık olarak Çin şirketlerinin de ABD’den kovulmaması için ülke Google ofislerini kapatıp çalışanları kovmuyor fakat Google’a ülkede fazla bir yaşam alanı tanımıyor.
ABD de aslında Çin’in “Google”ı kabul edilebilecek teknoloji devlerinden olan Huawei’nin ABD de çalışmasına izin vermiyor. Hatta Trump döneminde, 2018 yılında, Kanada’ya iş seyahatine giden Huawei’nin üst seviye yöneticisi ve şirketin CEO’sun kızı, ABD’nin isteği ile Kanada’da tutuklanmış ve 2021 yılı sonuna kadar yaklaşık 3 sene Kanada’da “ABD’nin tutuklusu” olarak hapis yatmıştı. Bu arada Google da en büyük Android telefon üreticilerinden olan Huawei’yi Android programından çıkarmış ve Android telefonlar üretmesini yasaklamıştı.
Şimdi Çin’de çalışanlara Android telefon kullanımı da yasaklandığına göre ne dersiniz, kavga büyüyor olabilir mi?
İphone Kullanıcıları Tehlikede: Kimlik Avcıları Apple’ı Hedef Aldı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.