34,6423$% 0.24
36,5209€% 0.59
2.928,85%0,39
4.949,00%-0,70
19.796,00%-0,46
2.638,19%0,47
9.587,06%-0,75
Gazeteci İbrahim Gündüz, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Türkiye’deki su krizine yönelik bir protokol imzaladığını ancak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın da masada olması gerektiğini vurguladı. Öte yandan İvrindi Altın Madeni’nin günlük yaklaşık 4,9 milyon litre su tükettiğini belirten Gündüz, Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nin ise günlük 11 milyon litre su harcadığını söyledi. Gündüz, Türkiye’deki madencilik faaliyetlerinin ekosisteme zarar verdiğini ve su krizini derinleştirdiğini belirterek, Protokol imzalayarak süslü laflarla bu işin çözülmesi mümkün değil dedi.
Halk TV’de Beğenilen Şeker’le Yeni Bir Sabah’a, yabanî madencilik ve sömürge madenciliği üzerine çalışmaları olan ve yıllardır buna karşı mücadele eden gazeteci İbrahim Gündüz konuk oldu.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Türkiye’deki su krizi için ortak bir protokol imzalandığını aktaran Gündüz, o masada eksik kişilerin olduğunu söyleyerek şunları kaydetti:
Dediler ki ‘Türkiye’de bir su krizine doğru gidiyoruz. Türkiye su gerilimi yaşayacak’ Ardından da neler yapılması gerektiğini söylediler. ‘Az su kullanın, evdeki suya dikkat edin, turizm bölgelerindeki oteller peyzaj sulamalarında dikkatli olsunlar veya yapmasınlar’ diyorlar. Evet, katılıyorum, bunlar yapılmalı. Ama beni üzen nokta şu, bu protokol imzalanırken o masada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı da olmalıydı. O masada Çevre ve Şehircilik Bakanı da olmalıydı. Bugün Türkiye’de su konusunda, su canavarı diyebileceğimiz hatta canavarın da ötesinde suları zehirleyen tehlikeli bir sistem var.
Çöpler Altın Madeni’nde Bir Günde 4 Milyon 924 Bin 800 Litre Su
Gündüz, yağma talan madenciliği veya sömürge madenciliği dediklerini belirttiği siyanürlü altın madenlerinde büyük ölçüde su harcandığını aktarırken şunları ekledi:
Vereceğim sayılar resmi raporlar. Bir şirketin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporunda kendi beyan ettiği raporlar. Burhaniye Madra Dağları’nın zirvesine kurulmuş İvrindi Altın Madeni var. Çabucak aşağıda Edremit, Burhaniye, Ayvalık diye cennet köşeler dediğimiz yerler var. Madra Dağı, o bölgenin can damarı. Yani Madra Dağı yoksa bu yerler yok. Bu dağın doruğuna bakın, bin dönüm değil tam olarak 90 bin dönüm yer bir şirkete verildi. Dediler ki buradan altın çıkarın, gümüş çıkarın, bakır çıkarın, paramparça edin Madra Dağı’nı. Şu anda o madenin kendi sözüyle saniyede yaklaşık 58 litre su tüketiliyor. Bu ne anlama geliyor biliyor musunuz? Bir günde 4 milyon 924 bin 800 litre, bir yılda ise 1 milyar 832 milyon 25 bin 600 litre su tüketiliyor.
İvrindi Altın Madeni’nin yanı sıra, Erzincan İliç’te 13 Şubat 2024 tarihinde 9 insanın hayatına mal olan faciaya da değinen Gündüz, İliç Çöpler Altın Madeni, saniyede 130 litre su harcıyor. Bu, 1 dakikada 7 bin 800 litre, 1 saatte 468 bin litre, 1 günde ise 11 milyon 232 bin litre su anlamına geliyor. dedi.
Bu sayıların, şirketlerin kendi ÇED raporlarında yer alan resmi veriler olduğunu vurgulayan Gündüz, Protokol imzalayarak süslü laflarla bu işin çözülmesi mümkün değil. Sayın bakanlar protokol imzalıyor. Türkiye su gerilimi altına giriyor ve 2030 yılında çok büyük bir su krizi yaşayabilir. Dünya, küresel iklim krizinin değil felaketinin tam ortasında. Artık kriz değil felaket diyorlar. 20 yıldır bilim insanları ormanlarınıza sahip çıkın, su kaynaklarınıza sahip çıkın, dağlarınıza, tarım alanlarınıza sahip çıkın diye bas bas bağırıyor. Bunların dünyadaki en değerli şeyler olduğunu söylüyorlar sözünde bulundu.
Rengarenk Harita
Türkiye’nin bütün bölgelerinde açılan altın madenlerinin aslında ekokırım merkezleri olduğunu aktaran Gündüz, şunları söyledi:
Bu harita, Enerji ve Alışılmış Kaynaklar Bakanlığı’nın, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün ayda bir iki ayda bir milli piyango çekilişi yapar gibi maden ruhsat ihaleleri yaptığının fotoğrafı. Haritada Türkiye’nin dört bir tarafı rengarenk. Bunlar MAPEG’in yaptığı maden ihaleleri. Bu hepsi değil, tamamını yayımlasak bu Türkiye haritası renkten görülmez. Yani şu anda Türkiye’nin bütün bölgeleri madencilik yapıyoruz diyerek ihale ediliyor.
Türkiye tehlikeli bir tabloyla karşı karşıya. Çöpler Altın Madeninde ne kadar su harcandığını kendi sayılarıyla söylüyoruz. Türkiye’nin bütün bölgelerinde adına altın madeni dedikleri ekokırım merkezleri açılıyor. Şu anda Türkiye’de 19 tane faaliyette altın madeni var. 3 adedinin hazırlığı sürüyor, bir o kadar da projelendirilmiş halde.
iktidarın tabiata ettikleri.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Meteoroloji’den 2 Kente Birden Saatli Uyarı!