34,3869$% 0.47
36,8522€% -0.6
2.968,04%-0,25
4.977,00%-0,14
19.904,00%-0,14
2.684,98%-0,72
9.184,82%2,67
Teknolojinin nimetlerinden her an yararlanılırken sorun oluştuğunda büyük mağduriyetler ortaya çıkıyor. Dünyanın önde gelen kuruluşlarından olan Microsoft 365’in çökmesiyle birlikte kilit pozisyondaki bölümler çalışamaz hale geldi. Havalimanlarında check-in işlemleri yapılamadı, uçaklar havalanamadı, televizyon yayınları sekteye uğradı, bankacılık işlemleri kapalı kaldı. Hastanelerde randevu sistemleri çöktü.
MICROSOFT’A TAZMİNAT DAVASI AÇILIR MI?
İş dünyasını sarsan bu gelişmenin ardından dünyanın en büyük şirketlerinden olan Microsoft’un bu durumu nasıl telafi edeceği konuşulmaya başlandı.
Microsoft Crowdstrike şirketine yönelik hem şirketler hem de şahısların dava açıp mağduriyetlerini tazmin etmenin yollarını araması için uzmanlar önemli açıklamalarda bulundu.
İş mutabakatlarının ertelenmesi, aktarmalı seyahatlerin iptal edilmesi ve yeni bilet alınması gibi sayısı çoğaltılacak nedenlerle oluşan dev ziyanı Microsoft’un nasıl telafi edeceği merak ediliyor.
BILL GATES İSTESE DÜNYAYI DURDURUR MU?
Milyarder iş insanı Bill Gates’in istemesi halinde tek bir atağıyla Microsoft sistemlerini durdurup dünyayı teknolojiden yoksun bırakabilme lüksü olduğu son ortaya çıkan yanlışla belli oldu. Tek bir noktaya bağlı olunması ve arıza sonucunda alternatif bir çözüm yolu olmaması nedeniyle devasa büyüklükteki şirketler ve milyonlarca insan mağdur olabiliyor.
İşte uzmanların görüşleri…
Oğuz Cihan Kılıç – Avukat
ZARARLAR MICROSOFT’TAN TAZMİN EDİLEBİLİR
Mağduriyet yaşayan kurumların Microsoft’tan ziyanlarını tazmin etmeleri talebinde bulunmasını öneren Avukat Oğuz Evren Kılıç Microsoft ile hizmet anlaşması bulunan tüm kamu kurumları, özel ve tüzel kişiler, yaşanan bu aksaklıktan doğacak tüm ziyanlar ile ilgili olarak Microsoft şirketinden tazminat talep edebilirler. Ortalarındaki kontratın kararları de bu noktada çok önemli. Ayrıca birçok ülkenin mevzuatı yeterince Microsoft sorumlu tutuluyor. Microsoft ile çalışan Crowdstrike şirketi de müteselsilen sorumlu tutulabilir. Ya da Microsoft, Crowdstrike şirketine rücu edebilir açıklamasını yaptı.
BLOKZİNCİR TEKNOLOJİSİNİN DEĞERİ ANLAŞILDI
Kılıç Merkezi bilişim altyapıları ve yönetişim sistemleri, günümüz dünyasının çok yönlü tehditlerine ve gereksinimlerine karşı yetersiz kalıyor. Merkezde konumlanmış olan şirket ya da kurum fonksiyonsuz kaldığında, tüm sistem çöküyor. Domino etkisiyle küresel bir kaos ortaya çıkıyor. Merkeziyetsizleştirilmiş bilişim altyapıları bu nedenle çok önemli. Blokzincir teknolojisi bu alanda yaşamsal tahliller sunuyor. Blokzincir teknolojisinin değeri ve kıymeti bu olayla birlikte yeniden anlaşıldı ifadesini kullandı.
TEKNOLOJİNİN KORUNMASI ÖNEMLİ ZAAF İÇİNDE
Tehditlere karşı kökten bir tahlilin bulunamadığını belirten Kılıç Teknolojik altyapımız zannettiğimiz kadar sağlam ve güçlü değil. İnsanlık olarak şimdi çok yeni keşfettiğimiz ve kullanmaya başladığımı bu altyapıların korunması ve sürdürülebilirliği ile ilgili önemli zaaf içindeyiz. Dış etkenler kadar iç etkenler de teknolojik altyapıları tehdit ediyor, zorluyor. Tüm bunlara karşı kesin ve kökten bir çözüm bulunabilmiş değil. Merkezi yapıların handikapları çözülürse, teknolojik sorunların hızla küresel kaosa dönüşmesi engellenebilir. Bunun yolu da merkeziyetsiz altyapılardan geçiyor dedi.
Ali Ünal – Bilişim Sistemleri Uzmanı
MAĞDURLARIN TAZMİNAT HAKKI DOĞAR
Milyonlarca kişinin mağdur olduğu Microsoft 365 çökmesi olayına ilişkin yorumda bulunan Bilişim Sistemleri Uzmanı Ali Ünal Uluslararası kanunlar çerçevesinde tazmin hakkı doğar. Ancak bundan aracı kurumlar sorumlu tutulmamalıdır. Yaşadığımız aksaklık bilgisayar ve sunucu lisansları ile dünya çapında her bölgede farklı yaptırımlar doğuracaktır dedi.
ALTERNATİF İŞLETİM SİSTEMİ YOK
Microsoft’un dünyada inhisar olma yolunda devam ettiğine vurgu yapan Ünal Yazılım konusunda en yaygın şirket olmasıyla bir arada alternatif daha pratik bir işletim sistemi maalesef yok. Linux gibi sistemlerin gerekli kurumlar tarafından geliştirmeleri yapılması gerekiyor. Örnek verecek olursak Türkiye bir zamanlar Pardus geliştirmelerini yapmış ancak yaygınlığı sağlanamadığı için rafa kaldırılmıştı ifadesini kullandı.
TEKNOLOJİK ALTYAPI ÇÖKMEZ
Bugün yaşanan örnekten yola çıkarak teknolojinin bir anda kesilmesiyle kaotik bir ortamın oluşup olmuşmayacağına dair olarak Ünal Teknolojik altyapının çökmesi imkansız diyebiliriz. Santral güçleri haricinde alternatif enerji üretimleri had safhada. Tabi ki bugün yaşadığımız aksaklığı baz alarak donanım geliştiricileri gerekli tedbirleri alacaktır sözlerini söyledi.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Ayten Abla Buğdayı İlk Kez Hasatta