34,5885$% 0.13
36,2953€% 0.77
2.963,41%-1,38
5.035,00%-0,84
20.080,00%-0,68
2.667,49%-1,41
%
Edirne’de Mimar Sinan’ın yaptığı, günümüze ulaşan tek hamam “Sokullu”nun onarım çalışmaları sürüyor.
Hamamın işletmecisi İsmail Cebeci, AA muhabirine, geçen yıl ocak ayında ihalesi yapılan Sinan şaheseri Sokullu Hamamı’nın ihalesini aldığını ve hamamı restore ettirmeye karar verdiğini söyledi.
Bir Sinan yapıtına dokunmanın, onu ayağa kaldırmanın gurur ve mutluluk verdiğini belirten Cebeci, “Burayı kısmi tadilatla açabilirdik, kontratta öyle yazıyordu. Burası Edirne için gerçekten büyük bir eser ve burayı tam teşekküllü açmaya karar verdik. İçeride, dışarıda yapıtın dokunmadığımız yeri kalmadı. Böyle bir eser bize nasip olduğu için de çok memnunum.” dedi.
DİKKAT ÇEKEN ISITMA DETAYI
Cebeci, onarım sırasında ısıtma sisteminde fark ettikleri bir ayrıntının dikkatlerini çektiğini dile getirdi.
Oturma sekilerinin altında da ısıtma sisteminin yer aldığını ifade eden Cebeci, “Sinan öyle bir sistem yapmış ki hem hamamı ısıtmak için hem de hamama gelenlerin yıkanırken oturdukları yerin sıcak olması için. Bu sistemi fark ettik, bunu tamir ediyor, tadilatını yapıyoruz. İnşallah Edirne’mize iyi olacak. Burası 1963 ya da 1964’te bir tadilat görmüş ondan sonra da herhangi bir tadilat yapılmamış. Böyle bir yapıtı ayağa kaldırmak bize mutluluk ve gurur veriyor. Yeni yılda bu Sinan yapıtını açmayı planlıyoruz.” diye konuştu.
Restorasyonu yürüten firmanın sorumlusu Ömer Nam da birçok hamam onarımı yaptığını ancak böyle bir ısıtma ayrıntısını ilk kez gördüğünü belirtti.
Hamamların katı yakıtlı sistemle ısıtıldığını ama burada aynı yakıttan daha fazla verim almak amacıyla sıcak havanın hamamın oturma sekilerinin altından da geçirildiğini anlatan Nam, “Aynı ısı oturma sekilerinin içerisindeki kanallarda dolaştırılmış. Bu hamamın hem daha sıcak olmasını hem yakıt tasarrufunu sağlar. Erzurum, Kastamonu, Bayburt, Bursa’da hamam onarımları yaptık ama o yapıtların hiçbirisinde böyle bir detay, böyle bir işlev, böyle bir incelik yok. Mimar Sinan’ın kendine has bir uygulaması. Bu görülmeye bedel bir detay. Biz de böyle bir yapıtı onarmaktan, yapmaktan çok memnunuz. Bu hamam Türkiye’de sayılı hamamlardan bir tanesi.” şeklinde konuştu.
Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Banu Gökmen de klasik Türk hamam mimarisinin ısıtma sistemi ve planlamasının Roma hamamıyla benzerlik gösterdiğini söyledi.
Sokullu Hamamı’nın anıtsal girişe sahip olduğunu ifade eden Gökmen, “Bir de Sinan’ın kendi hamamlarında uyguladığını kaynaklardan öğrendiğimiz, sekilerin altında da ısıtma sisteminin devam ettirildiği bir örnek var. Sinan’ın hamamlarında uyguladığı bir ısıtma tekniği diyebiliriz. Bu Edirne’de günümüze ulaşmış tek Sinan hamamı. Aslında kaynaklara baktığımızda biz 30-35 hamamın varlığından bahsediliyor.” ifadelerini kullandı.
16. YÜZYIL YAPISI BİR ANIT ESER
Üç Şerefeli Cami yanındaki hamam, Sokullu Mehmet Paşa tarafından 1569 yılında Mimar Sinan’a yaptırıldı.
Türk mimarisinin önemli yapıtlarından çift hamam planlıyla inşa edilen eser, deprem ve yangınlar sonrası çeşitli tamirler gördü. Sokullu Hamamı 1970 yılından bu yana kişiler tarafından kiralanıp işletiliyor.
(ANADOLU AJANSI)
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Serina Haratoka’nın “Rüya Mağaraları” Standı Tokatlıyan Han’da