32,8826$% -0.25
35,1821€% -0.54
2.449,68%-0,30
4.001,00%-0,17
16.005,00%-0,18
2.326,34%-0,04
10.647,91%-0,31
Dünya genelinde mültecilerin sayısında gibisi görülmemiş sayılar kaydedilirken, uluslararası müdafaa aradıkları müreffeh ülkelerin mültecilere yönelik kayıtsızlığı sorunu büyüten önemli bir etken olmaya devam ediyor.
Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen “Dünya Mülteciler Günü”, ana vatanlarını geride bırakmak zorunda kalan insanları onurlandırma, güç ve cüretlerini kutlama, şimdiki gereksinimlerine ışık tutma hedefini taşınıyor.
Gazze’den Myanmar’a farklı coğrafyalarda son yıllarda artan savaşlar, aktif ya da donmuş çatışmalar, insan hakları ihlalleri ve kamu nizamını önemli ölçüde bozan olaylar gibi etkenler, mülteci sayısını gibisi görülmemiş şekilde artırıyor.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) geçen hafta açıkladığı datalara göre, 2023’te dünya genelindeki mülteci sayısı rekor düzeye ulaştı.
Son 12 yıldır zorla yerinden edilen kişilerin sayısında istikrarlı artış yaşandı. 2023 sonu prestijiyle dünya çapında tahminen 117,3 milyon kişi zorla yerinden edildi. Mayıs 2024’te bu sayı 120 milyonu aştı.
GAZZE’DE 1.7 MİLYON YERİNDEN EDİLDİ
Dikkatlerin odağındaki Gazze’de BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) göre, 2023 sonu prestijiyle nüfusun yüzde 75’ine denk gelen 1,7 milyona yakın kişinin yerinden edildiği tahmin ediliyor. Aktüel sayının bunun üstünde olduğu Gazze’de birden fazla kez yerinden edilen çok sayıda insan olduğu da biliniyor.
Sıcak gündemde yer almasa da dünya mülteci nüfusunu artıran en büyük etken Sudan’daki durum olmaya devam ediyor. BMMYK’ye göre Sudan’daki çatışmalar nedeniyle Nisan 2023’ten bu yana ülke içinde 7,1 milyondan fazla kişi yerinden edildi, 1,9 milyon Sudanlı ise komşu ülkelere sığındı.
Suriye, 7 milyondan fazlası ülke içerisinde ve kalanı ülke dışında olmak üzere toplam 13,8 milyon kişinin zorla yerinden edilmesiyle bu manada dünyanın en büyük krizi olmaya devam ediyor.
Myanmar’da 1,2 milyonu aşkın kişinin durumundan telaş duyuluyor. BMMYK, bu sayıya ülke içinde yerinden edilmiş 810 bin kişi ve 600 bin Arakanlı Müslümanın dahil olduğunu belirtiyor.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti, başta Orta Afrika Cumhuriyeti, Ruanda, Burundi ve Güney Sudan olmak üzere komşu ülkelerdeki şiddet olaylarından kaçan 529 binden fazla mülteciye ev sahipliği yapıyor. Ayrıyeten yüksek düzeydeki güvensizlik ortamı ve sivillere yönelik büyük ölçekli şiddet nedeniyle yaklaşık 5,6 milyon Kongolu, ülke içinde yerinden edilmiş durumda.
AVRUPA MÜLTECİLERİ GERİ İTİYOR
Mülteci sayısındaki artış ve buna neden olan istikrarsızlıklar sorunun bir boyutunu, uluslararası aktörlerin kayıtsızlığı ise diğer boyutunu oluşturarak krizin büyümesine yol açıyor.
BMMYK’ye göre dünyadaki mültecilerin ve uluslararası muhafazaya ihtiyaç duyan diğer kişilerin yüzde 75’ine düşük ve orta gelirli ülkeler ev sahipliği yapıyor. Bu durum, gözleri mültecilerin güvenlik ve refah arayışıyla birden fazla zaman riskli seyahatleri göze alarak varmak istedikleri Avrupa ülkelerinin tutumuna çeviriyor.
Avrupa Birliği (AB), 2015-2016’da patlak veren göç krizinden bu yana “düzensiz göçmen” olarak isimlendirdiği kişilerin Birlik içinde nasıl dağıtılacağı ya da geri gönderileceği sorularına karşılık ararken, AB hudutlarında dünya kamuoyunun gözleri önünde yaşanan geri itmeler, ölümcül deniz faciaları ve diğer insan hakları ihlalleri gündemden düşmedi.
AB’nin sınır koruma ajansı Frontex ve Yunanistan kıyı güvenliğinin dahil olduğu geri itme olaylarına ilişkin haberler, 2020’den itibaren uluslararası basında yer aldı. Bu haberlere göre, Yunan kıyı güvenlik botları, Türkiye’den Yunanistan’a geçmek isteyen göçmenlerin botlarını engelleyip, zarar verip, hatta batırırken Frontex olanlara göz yumuyordu.
Bunlar üzerine Brüksel’de tenkitlere, izahat talebi ve soruşturmalara hedef olan Frontex ve idaresinin temel hak ihlallerini önlemediği sonucuna varılsa da savların ardı kesilmedi. Bu haberler şahit tabirleri, görüntü kayıtları, uydu görüntüleri gibi çok sayıda ispatla desteklendi. Frontex’in veri tabanında yüzlerce düzensiz göçmenin Ege Denizi’nde geri itilmesine yönelik kayıtların yer aldığı belirtildi.
AB’NİN YENİ GÖÇ ANLAŞMASI TARTIŞMA YARATTI
Frontex’in bilgilerine göre, 2023 yılı 2016’dan beri AB ülkelerine gelen düzensiz göçmen sayısının en yüksek düzeye ulaştığı yıl oldu. 2023’te AB’ye, 2022’ye oranla yüzde 17’lik artışla yaklaşık 380 bin kişi yasa dışı yollardan girdi.
Bu durum karşısında AB yıllar süren tartışmaların ardından geçen ay yeni Göç ve İltica Anlaşması üzerinde uzlaştı. Lakin uluslararası insan hakları kuruluşları, yeni kuralların yeni mülteci hakları ihlallerinin yolunu açacak şekilde dizayn edildiğine dikkati çekiyor.
Yeni kuralların, AB’nin dış hudutlarındaki denetimlerin genişletilmesinin, göçmenlerin aylarca kabul merkezlerinde tutulmasının yolunu açabileceği, muğlak bırakılan “mücbir sebep” durumlarının üye ülkelere tanıdığı muafiyetler üzerinden uygulamada yine mülteci hukuku ihlallerinin yaşanacağı ifade ediliyor.
Üçüncü ülkelerle mutabakatları da içeren yeni kuralların, aslında AB’nin sorunu dışarıda çözerek mülteci muhafaza sorumluluğundan kaçması anlamına geldiği belirtiliyor.
Aşırı Sıcaklar Hindistan’da Can Almaya Devam Ediyor: Son İki Günde 52 Can Kaybı