38,0671$% 0.05
41,2679€% 0.14
3.766,96%0,99
6.178,00%1,65
24.640,00%1,67
3.084,88%0,95
9.659,48%0,49
DOLAR 38,0671
EURO 41,2679
ALTIN 3.766,96
BİST 100 9.659,48
İmsak 02:00
Van Gölü Havzası, yaban hayatı konusunda çok zengin bir yapıya sahip.
Uçabilen en büyük kuş çeşitlerinden biri olan toy kuşu, yetersiz beslenme nedeniyle Muş semalarında bitkin düştü.
Muş’un Tandoğan köyünde bitkin halde bulunan en büyük kuş çeşitlerinden toy, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavi ediliyor.
Uçabilen en büyük kuş cinslerinden biri olan toyu görenler, Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Bölge Müdürlüğü gruplarına haber verdi.
KIRIK VE YARA YOK
Görevlilerce bulunduğu yerden alınarak Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne getirilen kuşun yapılan denetimlerinde bedeninde kırık ve yara izine rastlanmadı.
KUŞ, “KIRMIZI LİSTE”DE
Nesli yok olma tehlikesi altında olduğu için “kırmızı liste”de bulunan kuşun yetersiz beslenme nedeniyle bitkin düştüğü tespit edildi.
VİTAMİN DESTEĞİ İLE BESLENİYOR
Vitamin destekli beslenmeyle tedavisine başlanan kuş, güzelleşmesinin ardından bulunduğu bölgede tabiata salınacak.
“BÖLGEMİZDE SAYILARI YÜZLÜ SAYILARA DÜŞTÜ”
Merkez Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, Van Gölü Havzası’nda ekosistemin devamı için çalışma yürüttüklerini söyledi.
Van Gölü Havzası’nın yaban hayatı konusunda zengin olduğunu belirten Aslan, “Bölgemizde çok sayıda ve çeşitte yaban hayvanı barınıyor. Bunlar arasında sucul, karasal ve diğer çeşitten hayvanlar da görülüyor. Bazı hayvanlar bayrak tiptir. Nesli tükenmekle karşı karşıya olan toylar da bu havzada yaşamakta. 50 yıl önce ekin tarlalarımızda, ovalarımızda sürüler halinde gezen toyların sayıları yüzlü sayılara düştü. Genellikle üremek için Muş Ovası’na geliyorlar. Üredikten sonra da dönüyorlar.” diye konuştu.
“UÇABİLEN EN BÜYÜK HAYVAN”
Toyların kuşağının hızla tükendiğini ve koruma altında olduğunu ifade eden Aslan, şunları kaydetti:
Toy, kültürümüzde büyük öneme sahip bir hayvan. Uçabilen en büyük hayvan. Tarım alanlarının olduğu bölgelerde tohumlarla besleniyor. Tarım yerlerinin azalması, iklimin değişmesi gibi nedenlerden dolayı sayıları azalıyor. Şimdiye kadar merkezde 11 toy kuşunu tedavi ettik. Hatta yüzyılda bir görülen yakalı toyu da burada tedavi edip tabiata bıraktık. Bu hayvanların yaralı olarak getirilmesi bölgede hassaslığın arttığını gösteriyor. Bu anlamda doğayı koruyan tüm kurumlara teşekkür ederim. Bu kuşlar aynı zamanda hoşluğun, zarafetin ve gücün sembolüdür. Toy evi, toy büyüğü, toy gezisi kavramları buradan geliyor.
ZERAFETİN SEMBOLÜ
Bu kuşlar aynı zamanda hoşluğun, zarafetin ve gücün sembolüdür. Toy evi, toy büyüğü, toy gezisi kavramları buradan geliyor.
“DOĞAYA SALINMAYA HAZIR HALE GELDİ”
Bu kuşların gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini vurgulayan Aslan, “Bu kuş 2 yaşında. Beslenememe durumuna bağlı olarak bitkin düşmüş. Yoğun bakım ve gerekli tedavilerini yaptık. Tabiata salınmaya hazır hale geldi. Ülkemizde sayıları giderek azalmakta. Korunursa gelecek kuşaklara aktarmakta zorluk çekmeyiz.” dedi.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Berberlerden Vatandaşlara ‘Saç Tıraşını Son Güne Bırakmayın’ Uyarısı