35,3549$% 0.04
36,5252€% 0.07
3.032,21%0,21
4.964,00%-0,30
19.796,00%-0,31
2.670,92%0,30
9.922,93%0,33
Dünya genelinde hızla büyüyen internet penetrasyonu, birçok bölümde olduğu gibi müzik sanayisinin dinamiklerini de değiştiriyor. Akıllı aygıtların kullanımının artmasıyla dijital platformların yaygınlaşması, müzikseverlerin sevdikleri müziklere tek tıkla erişmesini mümkün kılıyor. Ancak 1,2 milyar kullanıcısı bulunan dijital müzik piyasası, tüm sanatkarlara ve yatırımcılara aynı getiriyi sağlamıyor. 2024’te 33,59 milyar dolara yükselen gelir hacminden yine en çok uluslararası arenada güçlü bir pozisyonda bulunan ülkeler pay alırken, bu durum sektöre katılan yeni sanatkarların yolunda engel teşkil ediyor. Küresel piyasadaki bu dağılımı ortadan kaldıracak atılım ise ülkemizden geldi. Müziklerin ikincil pazarda alınıp satılabilmesini sağlayan online pazaryeri ‘Parça’, sanatkarlar, müzikseverler ve yatırımcılar için ortak bir fırsatlar kainatı sunuyor.
BİREYSEL YATIRIMCILAR MÜZİK ALIP SATABİLECEK
Platformlarıyla birlikte artık müzikseverlerin ve ferdî yatırımcıların şarkıları alıp satabileceklerini söyleyen Parça kurucusu ve CEO’su Tezcan Turasan, konuya dair şu açıklamada bulundu: “Dünyada ilk kez şarkıları alınıp satılabilen varlıklar haline getiriyoruz. Yani, kullanıcılar artık sadece dinlenme gelirleri üzerinden kazanç sağlamanın haricinde şarkının fiyat hareketlerinden de gelir elde edebilecek. Bu sayede müzikseverler ve yatırımcılar, müzik sektörünün gerçek potansiyelini deneyimlerken sanatkarlar da yeni eserler üretebilmek için ekstra kaynak bulabilecek. Her bir paydaşa avantaj sağlayan bu modelin müzik dünyasında bir devrim yaratacağına inanıyoruz.”
‘TÜRKİYE’NİN İLK VE TEK MÜZİK BORSASI’
Turasan şöyle devam etti: “Türkiye, büyük şirketlerin ve kurumsal fonların kolayca ticaret yapıp gelir elde edebildiği müzik sektörüne ülkemizin ilk ve tek müzik borsası ile birlikte daha çok dahil olabiliyor. Platformumuzla birlikte şarkıları tıpkı hisse senedi, altın, NFT veya kripto para gibi satın alınıp satılabilir kılıyoruz. Artık sadece şarkıların dijital dinlenme gelirleri sayesinde değil, müziklere ait olan kesimlerin fiyatlarındaki hareketlerden de kazanç sağlanabiliyor. Böylece, müzik dünyasının fırsatlarını hem daha geniş kitlelere ulaştırıyor hem de sanatkarlara alternatif gelir kaynakları yaratıyoruz.
Günümüzdeki müzik platformlarının algoritmaları, hangi müziğin daha çok dinlendiğine ya da dinleneceğine karar verirken sadece tanınmış sanatkarların daha da popülerleşmesini destekliyor ve küçük kitlelere sahip bağımsız sanatkarları oyun dışı bırakıyor. Dinleyecileri ise sadece tüketici olarak konumlandırarak, sevdikleri bu kozmosta pasifleştiriyor. Elbette paradigmanın sonuçları bununla da bitmiyor. Üretkenlik giderek azalıyor ve müzik çeşitliliği düşüyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Arı Teknokent girişimlerinden Parça olarak, pazaryerimizle bu gidişata son veriyoruz. Onlarca sanatçıyı ve şarkıyı, hem kişisel yatırımcılarla hem de müzikseverlerle buluşturuyoruz.”
‘ARTIK MÜZİKSEVERLER DE OYUNUN BİR PARÇASI’
Yola çıktıkları ilk günden bu yana hem sanatkarlara hem de müzikseverler ve yatırımcılara avantajlar sunacak, güncel fırsatlardan yararlanabilecekleri modeller geliştirdiklerini belirten Tezcan Turasan, değerlendirmelerini şöyle sonlandırdı:
“Pazaryerimizde hem şarkıların dinlenme gelirlerinden pay alınabiliyor hem de şarkıların fiyat artışından kâr karı elde edilebiliyor. Sanatkarlara müzikseverlerle güçlü bağ kurabilecekleri bu ortamda, dinleyicilere sevdikleri şarkılara ortak olma fırsatı veriyoruz. Yatırımcılara düzenli gelir elde edebilecekleri yeni bir zemin oluşturuyoruz. Böylece, daha sürdürülebilir bir müzik ekosistemi yaratıyoruz. Teknolojik gelişmelerle birlikte hızla değişen kesimimizde, zorlukları bir arada aşacağımız bir cihan için hızla çalışmaya devam edeceğiz.”
(BÜLTEN)
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Ticaret Bakanı Bolat’tan, Buğday ve Ayçiçeği İthalatı Açıklaması