34,6662$% 0.05
36,3790€% -0.04
2.950,32%0,65
4.981,00%0,28
19.926,00%0,27
2.646,66%0,58
9.723,35%0,91
NASA’nın bilim insanları, Grönland’daki Arktik buzunun üzerinden geçerken olağanüstü veriler topladı.
NASA’nın Gulfstream III uçağına monte edilen radar cihazı, buzun altında terk edilmiş bir “askeri üs” tespit etti.
ABD Ordusu Mühendisler Birliği tarafından Soğuk Savaş döneminde askeri bir üs olarak kullanılan bu yer, buz katmanının altında gizlenmiş bir kalıntı olarak yer alıyor.
Camp Century olarak isimlendirilen bu son derece gizemli üs, buzun yüzey katmanlarına kazılmış büyük bir tünel ağına sahip ve kıyıdan yaklaşık 240 kilometre içeride yer alıyor.
Bu gizli üs 1959 ile 1967 yılları arasında, Arktik’ten nükleer füzeler fırlatmanın mümkün olup olmadığını test etmek için kullanılmıştı.
Daha yakın tarihte yapılan uçuş sırasında elde edilen radar verileri, buz ve karın 30 metre altına gömülü bir dizi yapının varlığını ortaya çıkardı.
Bu katman, son 56 yıl boyunca birikmişti.
NASA’nın Jet Propulsion Laboratuvarı’ndan kriyosfer bilimcisi Alex Gardner. “Amacımız buz tabanını incelemekti, ancak Camp Century karşımıza çıktı. Başta bunun ne olduğunu bilmiyorduk.” diye açıklama yaptı.
BEKLENMEDİK KEŞİF
Veriler, NASA’nın Gulfstream III’ün altına monte edilen UAVSAR (İnsansız Hava Aracı Sentetik Açıklıklı Radar) sistemiyle toplandı.
Araştırma sırasında uçakta bulunan NASA bilim insanı Chad Greene, “Yeni datalarda, gizli üssün kişisel yapıları daha önce hiç olmadığı kadar net bir şekilde görülebiliyor.” diye konuştu.
Bilim insanları, bu haritaları kullanarak buz katmanının erimesi nedeniyle kampın yeniden ne zaman açığa çıkabileceğini tahmin etmeye çalışıyor.
İklim değişikliği, bu erime sürecini hızlandırıyor
Uzmanlar, bu bölgenin yüzyılın sonuna doğru yeniden açığa çıkabileceğini ve bunun istenmeyen sonuçlara yol açabileceğini öne sürüyor.
Bu sonuçlar arasında radyoaktif atıkların ve kimyasalların etrafa sızması gibi riskler bulunuyor.
Camp Century’nin keşfi, ekip için tamamen beklenmedik bir sonuç oldu.
Görevin asıl amacı, iklim değişikliğinin Arktik üzerindeki etkilerini incelemekti.
Greene, “Amacımız, UAVSAR’ın buz katmanının iç katmanlarını ve buz ile yatak arasındaki arayüzü haritalamada yeteneklerini kalibre etmek, doğrulamak ve anlamaktı. Buzun kalınlığı hakkında detaylı bilgi olmadan, buz katmanlarının hızla ısınan okyanuslara ve atmosfere nasıl tepki vereceğini bilmek imkansızdır. Bu da deniz düzeyindeki yükselme suratını tahmin etme yeteneğimizi önemli şekilde kısıtlar.” dedi.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Sony, Çok Güçlü Bir Playstation El Konsolu Mu Geliştiriyor?