32,8826$% -0.25
35,1821€% -0.54
2.449,68%-0,30
4.001,00%-0,17
16.005,00%-0,18
2.326,34%-0,04
10.647,91%-0,31
Şehir ömrünün koşuşturması içinde toplumsallaşmaya birden fazla zaman vakit bulamıyoruz. Birinin vakti başkasınınkine uymuyor. Bu nedenle artık birçok kişi yeni beşerlerle tanışmak için çeşitli uygulamalar üzerinden ya kendi etkinliklerini oluşturuyor ya da diğer kullanıcıların tertiplerine katılıyor. Urbansurf ve Roof Network isimli topluluklar iştirakçilerinin ilgi alanlarına özel toplumsallaşma imkânı sağlıyor. İştirakçiler parklarda buluşuyor, sinema veya tiyatro izliyor, kutu oyunu oynuyor, karaoke yapıyor, lezzetli restoranları keşfediyorlar. Hatta psikoloji seminerleri düzenliyor ve sokak hayvanlarını beslemek için etkinlik açıyorlar. Urbansurf ve Roof Network uygulamalarının kurucularıyla konuştuk ve bu uygulamalarla sosyalleşenlere neler yaşadıklarını sorduk.
İyilik projeleri de var
Serkan Pulat 42 yaşında, bilgisayar mühendisi. Urbansurf’ü kurma fikri 2016 yılında San Francisco’da yaşarken doğmuş. Sonra İstanbul’a dönüp projeyi hayata geçirmiş. Pulat “Bütün gün aynı işte çalışan insanlar yine iş çıkışında aynı bireylerle buluşmaktan sıkılıyor. Kalabalıklar içinde yalnızlaşıyoruz. Çok arkadaşımız olsa bile aynı ilgi alanlarını paylaşacağımız çok az kişinin hayatımızda olduğunu fark ettik ve bu fikri hayata geçirmek için çalışmalara başladık” diyor. Urbansurf kullanıcıların kendi etkinliklerini oluşturup oburlarının aktifliklerine katılabildiği bir mobil aktivite uygulaması. ‘Birlikte keşfet’ sloganıyla hizmet veren uygulamada, ‘Pazar günü tenis oynayalım mı’, ‘Kahve içelim mi’, ‘Yeni açılan standa gidelim mi’ veya ‘Bir fikrim var, üzerine konuşalım mı’ gibi etkinlikler açılıyor. Toplumsallaşma dışında, fidan dikme ve sokak hayvanlarını besleme gibi iyilik projeleri de var. Uygulamayı App Store veya Google Play üzerinden indirmek ve aktivitelerden yararlanmak ücretsiz. Premium üyelik için haftalık veya aylık paketler var. Urbansurf’te bugüne kadar 6 bin 25 aktivite açılmış ve 31 bin 200 üyesi var. Uygulama teknik olarak her yerde kullanılabiliyor. Konum bazlı çalışıyor. Aktif kullanıcılarsa İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara ve Antalya’da.
Festival tadında buluşmalar
Roof Network kurucusu 26 yaşındaki Aytaç Şahin aynı zamanda İTÜ Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Kısmı öğrencisi. İki sene önce okulda denizci olma hayali kurarken, okul bittiğinde etrafında sosyal ortamının kalmayacağı kaygısıyla kendi topluluğunu oluşturmuş. Bir WhatsApp grubu açmış ve bu topluluk zamanla büyümeye başlamış. Aytaç Şahin, Roof Network toplumsallaşma ve etkinlik uygulamasını şu sözlerle anlatıyor: “Şu anda 700 üyemiz var ve 1.024 üyede sonlandırıyoruz. Roof Network çatısı altında 2 binden fazla etkinlik gerçekleştirdik. Kümemizde çoklukla anlık buluşmalar oluyor. Yaz mevsiminde kamp etkinliklerimiz ve partilerimiz hareketli geçiyor. Bunların dışında kutu oyunu, karaoke, psikoloji semineri gibi etkinlikler düzenliyoruz. Ayrıca ayda iki kez 500-600 kişilik şenlik tadında buluşmalarımız oluyor. Roof Network’ün şimdi bir sosyal medya uygulaması yok. WhatsApp üzerinden buluşmalar düzenliyorlar. Kümeye katılmak için aylık abonelik ücreti 1.000 lira. Bu ücret dahilinde birçok aktifliğe başka ödeme yapmıyorlar. Topluluğa katılmak isteyenler, @roofnetwork2 hesabı üzerinden başvuru yapabilirler. İstanbul, Tekirdağ, Sivas ve Kocaeli kümeleri aktif olarak toplumsallaşıyor.
Sosyalleşme uygulamalarını kullananlar neler yaşadıklarını anlatıyor…
‘Çevrem genişledi’
Sevgi Gürbüz (42), drama eğitmeni
Etkinliklere yalnız gitmek istemiyordum. Etrafımdaki arkadaşlarım her zaman bana eşlik edemiyordu. Uygulamada gördüğüm aktivitelere katıldım. Hem sosyal etrafım gelişti hem de güzel zaman geçirdim. Tiyatro, konser, yeni yerler keşfetme, dünya mutfağı ilgimi çekiyor. Gücü yüksek etkinlikler olduğundan katılan bireylerle ortak noktalarda buluşabiliyoruz. Gezi aktifliği açan arkadaşların rotayla ilgili rehberliği de çok yararlı oluyor.
‘Kendimi geliştirdim’
Osman Barış Özkoçak (28), oyuncu
Instagram’da eğlenceli bir sayfa gördüm ve ben de buranın bir parçası olabilirim dedim. Değişik kültür ve fikre sahip beşerlerle sohbet edip kendimi geliştirdim. Topluluk sayesinde yeni bakış açıları elde ettim. En çok semt buluşmalarını seviyorum zira size yakınınızda oturan beşerlerle rahatça görüşme imkânı sunuyor. Toplumsallaşmak için çok uzaklara gitmeniz gerekmiyor.
‘Hayatı daha iyi tanıdım’
Esma Işık Şahin (19), fizik kısmı öğrencisi
Kendimi geliştirebileceğimi, kaliteli bir çevre edinebileceğimi ve hayatıma renk katabileceğimi düşünerek topluluğa katıldım. Farklı bir sürü beşerle tanıştım, ufkum açıldı, hayatı daha iyi tanımaya başladım. Böyle bir topluluk içinde olmak kendi potansiyelimin farkına varmama yardımcı oldu. Roof Network’te eğitim, kültürel, doğal, eğlence, toplumsallık, gelişim, spor gibi her alanda bir sürü etkinlik oluyor.
‘Nitelikli vakit geçirebiliyorum’
E. D. (40), kurumsal finans uzmanı
Ortak ilgi alanlarına sahip beşerlerle arkadaş olabilme kanısıyla topluluğa katıldım. Zamanla planlı aktivitelerin yanında, spontane aktiviteleri keşfettim. Özellikle dart ve kutu oyunlarında farklı rakiplerle oynayabilme ve birlikte nitelikli vakit geçirebilme fırsatı yakaladım. Koşu ve bisiklet için de her zaman bir arkadaş bulmakta zorlanıyordum. Uygulamada açılan aktiviteler veya kendi açtığım aktivitelerle bisiklet sürebileceğim ve koşabileceğim arkadaşlar bulabiliyorum.
‘Eşim Sibel’le tanıştım’
Coşkun Tülü (38), pasta şefi
Urbansurf uygulamasındaki etkinliklere katılmaya başladım.Yoğun çalıştığım için sosyalleşmekte zorlanıyordum. İlk olarak Bakırköy’deki hayvan besleme kümesine katıldım. Manevi olarak bana iyi geldi. Yine bir hayvan besleme etkinliğinde, üç gün sonra evleneceğim (Tülü’yle gazetemiz basılmadan üç gün önce konuştuk. Düğünleri bugün), eşim olacak Sibel’le tanıştım. Arkadaş olduk. Burada tanıştığın insanlara güven duyuyorsun zira arkadaş ortamında tanışmış gibi oluyorsun. 30 Haziran’da Sibel’le evleniyoruz. Hatta hayvan besleme kümesinden arkadaşımız Sevgi ‘30 Haziran Sibel’le Coşkun’un nikâhına gidiyoruz’ isimli bir etkinlik açtı. Yani şimdi bizim düğünde buluşuyoruz.
Bu uygulamalara da göz atabilirsiniz:
¬ Perfect Stranger
(@pstrangerapp)
¬ Etkinlik Arıyorum
(@etkinlik_ariyorum)
¬ DineWho
(@dinewho)
‘Bağımlılık Kötü Alışkanlık Değil, Hastalıktır’
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.