32,6839$% -0.22
35,2062€% 0.28
2.447,87%-0,09
3.979,00%-1,05
15.939,00%-1,05
2.328,82%0,11
10.396,48%-2,36
Kullanıcıların kısa ve çabuk tüketilebilir görüntüler paylaştığı sosyal medya platformu TikTok, beynin dikkat müddetini yeniden şekillendiriyor. Bu hızlı içerik tüketiminin beyin üzerindeki etkilerini inceleyen uzmanlar, özellikle gençlerde gözlemlenen dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorunlarını tanımlamak için “TikTok Beyni” kavramını gündeme getirdi.
Medicana Kadıköy Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Oğuzhan Onultan TikTok Beyni kavramını tanımlarken, bu uygulamayı kullanan bireylerde yarattığı sorunlara dikkat çekti.
Uzm. Dr. Onultan, “Sürekli kısa görüntüler izlemek, beynin hızlı bilgi akışına alışmasına neden oluyor. Bu durum, derinlemesine düşünme ve uzun vadeli dikkat gerektiren aktivitelerde performans düşüşüne yol açabilir” şeklinde konuştu.
“Dikkat dağınıklığı artıyor odaklanma yetisi azalıyor”
“TikTok Beyni kavramıyla, devamlı olarak kısa, hızlı ve yüksek yoğunluklu bilgi bombardımanına maruz kalan bireylerde gözlemlenen dikkat dağınıklığı ve odaklanma yetisinin azalması durumu ifade ediliyor” açıklamasında bulunan Uzm. Dr. Onultan, bu durumun beynin daima yeni ve farklı uyaranlara maruz kalması sonucu, uzun periyodik dikkat gerektiren misyonlarda performans düşüklüğüne neden olabileceğine dikkat çekti.
“Sosyal ilişkiler olumsuz etkileniyor”
Yapılan araştırmaların bir sonucu olarak bu uygulamaların, gençlerin sosyal ilgilerinde sorunlar yarattığına vurgu yapan Uzm. Dr. Onultan, “Özellikle TikTok gibi kısa video platformlarının yaygınlaşmasıyla birlikte, gençlerin dikkat müddetlerinde bariz bir kısalma gözlemleniyor. Bu durum, derinlemesine düşünme ve uzun periyodik dikkat gerektiren aktivitelerde performans düşüşüne yol açabilir” ifadelerini kullandı. Uzm. Dr. Onultan, Bu olumuz tesirlerin akademik performanstan sosyal etkileşime kadar pek çok noktada kendini gösterebileceğini ekledi.
Genç kuşağın geleceği risk altında
Ebeveynler ve eğitimcilerin gençlerin sosyal medya kullanımlarını kontrol altına alıp, uzun müddetli dikkat gerektiren aktivitelere teşvik etmesi gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Onultan, “Kitap okumak, tabiat yürüyüşleri yapmak, sanat ve el işi gibi faaliyetlerde bulunmak dikkat müddetinin yeniden yapılandırılmasında yardımcı olabilir. Dijital çağın getirdiği yenilikler hayatımızı pek çok açıdan kolaylaştırsa da, dikkat etmemiz gereken yeni sorunları de beraberinde getiriyor” şeklinde konuştu. Tik Tok Beyni’nin bu sorunların başında yer aldığını ve özellikle genç jenerasyonun geleceği için önemli bir değer taşıdığını belirten Uzm. Dr. Onultan, “Bilinçli bir kullanım ve istikrarlı bir dijital hayat, bu sorunun üstesinden gelinmesine yardımcı olabilir” diyerek sonlandırdı. (DHA)
Kahve Gerçekten Kilo Vermeye Yardımcı Mı?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.