35,1948$% 0.26
36,6038€% 0.49
2.947,64%0,61
4.800,00%0,16
19.232,00%0,16
2.605,97%0,37
9.740,53%-0,25
MÜJDE IŞIL- Tiyatro oyunlarını sinemaya uyarlamak zordur. ‘Teatrallik’ denen; temelde durağanlığı, oyuncunun büyük oynadığını belli etmesini, hikâye anlatımının tekdüzeliğini kapsayan olumsuzlukları beraberinde getirme riski vardır çünkü. Erdi Işık’ın aynı isimli tiyatro oyunundan uyarlanan “On Saniye” bu açıdan ilginç bir disiplinler harmanı.
Hikâye, prestijli bir lisede geçiyor. Bir son sınıf öğrencisinin çektiği bir video, okuldan atılmasına neden olmuştur. Öğrencinin annesi Yasemin, okulun rehber öğretmeni İpek’i ziyaret eder. Amacı, çocuğunun okula geri dönmesini sağlamaktır. İkisinin arasındaki tartışma, çocuğun istikbalinin önüne geçer.
Hikâye, anne ve öğretmen gibi ‘kutsallık’ addedilmiş iki figürü karşı karşıya getiriyor. Zengin anne, iktidar kurmaya çalışırken orta halli öğretmen ise onun özgüvenini yıkacak ataklar yapıyor. Diyalog ağırlıklı hikâye, iki tarafın satranç maçına dönüşürken agresif veli ile sakinliğini muhafazaya çalışan öğretmen arasındaki mücadele hem sınıf hem de iktidar savaşı hâlini alıyor. Ferdî çekişmeler karşısında çocuğun geleceği her şeyin gerisinde kalıyor.
Teatrallik hissini kırmak ve anlatıya dinamizm kazandırmak için yönetmen Ceylan Özgün Özçelik, farklı kamera açıları ve hızlı kesmeler kullanmayı tercih etmiş. Teoride doğru bir yaklaşım ancak pratikte bu tercihin aşırı kullanımı biçimi öne çıkarıyor ve kıssadaki hassasiyeti azaltıyor. Her ne kadar gerilim ve kara güldürüyü hedefleyen bir sinema dili kullanılsa da bu hikâye daha klasik bir anlatım stili istiyor. Finalinin değiştirilmesi de özgün metnin varmak istediği eleştiriyi yok ediyor. Ama tiyatro oyununu izlememiş olanlar, sinemadan daha fazla etkilenecektir muhtemelen.
Sahnede Nergis Öztürk (veli) ve Algı Eke’nin (öğretmen) rollerini sinemada Bergüzar Korel ve Bige Önal devralmış. İkisi de rollerinde başarılı. Korel’i bağımsız bir sinemada izlemek, “On Saniye”nin esas artılarından.
Irkçılık kanayan yara
Michael Fassbender ve Marion Cotillard’lı “Macbeth”in yönetmeni Justin Kurzel’in yeni sineması “The Order/Düzen”, Amerika’da şiddetini artıran banka ve zırhlı araç soygunlarının ülke tertibini sarstığı 1983 yılında geçiyor. Bir FBI casusu, bu olayların kaynağına iner ve suç zincirinin ardında Amerikalı beyazların üstünlüğünü savunan örgüt The Order’ın neo-Nazi başkanının olduğunu keşfeder. Başrolleri Jude Law ve Nicholas Hoult paylaşıyor.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Documenta’ya Yeni Sanat Yönetmeni
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.