32,6780$% 0.04
35,4348€% -0.04
2.500,80%-0,41
4.048,00%0,81
16.217,00%0,84
2.378,60%-0,52
10.951,62%0,92
Yazılım mühendisi Carl Riis, EarlGreyTV ismini verdiği ilk donanım projesini duyurdu. EarlGreyTV, Linux ve Firefox’un sunduklarından ve eski bir dizüstü bilgisayardan yararlanarak televizyonunuzu farklılaştıran bir Akıllı TV projesi. Riis, EarlGreyTV’nin günümüzün son teknoloji ürünü ev tipi tahlilleriyle her yönden rekabet edemeyeceğini, ayrıca kontrol ve saklılık gibi birkaç değerli avantaj sağladığını söylüyor. Yazılım mühendisi Carl, EarlGreyTV’yi yaratma ilhamını “mevcut Akıllı TV arayüzlerini gerçekten sevmediği” için almış. Neden mi sevmemiş? “İzleme, reklamlar ve kontrol” eksikliği sebebiyle. EarlGreyTV’nin gerisindeki konsepti anlamak kolay, lakin projenin engelleri de yok değildi. Projeyi teknoloji meraklısı olmayanlar için de iyi çalışacak bir noktaya getirmek için denklemin hem donanım hem de yazılım tarafında bir ölçü ince ayar yapmak gerekti. Projenin gerisindeki çalışmanın önemli bir kısmı yazılım üzerineydi. Bu akıllı TV tecrübesine güç sağlamak için kullanılan eski dizüstü bilgisayarda Debian Linux ve masaüstü ortamı olarak Sway yüklüydü. Sway, Firefox’u otomatik olarak tam ekran başlatacak ve Riis’in istediği tüm içeriğe kolayca düzenlenebilir ve gezilebilir kısayollar sağlayan özel bir EarlGreyTV HTML belgesi açacak şekilde ayarlandı. Mühendis ayrıca ses seviyesi değişikliği bildirimleri, yayın akışı ve daha fazlası gibi Smart TV gibisi temel kullanıcı arayüzü öğeleri üzerinde de çalıştı. TV izleyicileri için önemli olan bir diğer şey de uzaktan kumanda. Riis, hantal fare ve klavye tahlilinden uzak durmak için jiroskopik bir işaretçi ve ön tarafında birkaç kısayol düğmesi bulunan bir ‘hava faresi’ (WeChip W3) seçti. Bununla birlikte, araksında bir de QWERTY klavye yer alıyor. Ana ekran ve ses kontrolleri TV kullanıcıları için çok kıymetlidir ve WeChip W3’te hepsi mevcut. Carl’ın düşündüğü EarlGreyTV projesini hayata geçirebilmek için eski ve hasar görmüş de olsa bir dizüstü bilgisayar şart.
İmajlarda Samsung TV’nin ardına yapıştırılmış eski, kısmen sökülmüş bir Lenovo dizüstü bilgisayar görüyoruz. Aygıtın klavyesi, Riis’in birkaç yıl önce üzerine Earl Grey çayı dökmesinin ardından kırılmış. Dolayısıyla projenin adı da buradan geliyor. Anlatırken proje çoğunuza karmaşık gelmiştir, haklısınız. Carl, Linux tabanlı akıllı TV’nin karmaşık bir aygıt veya zorlu bir proje olduğu tarafındaki telaşları gidermek istiyor.
Kendi EarlGreyTV’nizi yapmak veya başka bir projeyi buna dayandırmak istiyorsanız, blog gönderisinde bazı rehberler bulabilir ve hatta GitHub‘dan bazı destekleyici kodlar alabilirsiniz.
Yeni Siri ve Apple Intelligence İçin 2025’i Beklemek Gerekecek
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.