37,9775$% -0.08
41,0597€% -0.31
3.811,00%1,15
6.279,00%2,82
25.037,00%2,81
3.123,82%1,26
9.659,48%0,49
DOLAR 37,9775
EURO 41,0597
ALTIN 3.811,00
BİST 100 9.659,48
İmsak 02:00
Özel, Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) grup toplantısında konuştu.
Avrupa Birliği (AB) Kurulu Başkanı Ursula von der Leyen’in son Ankara ziyaretinde CHP ile görüşmemesinin kurumsal ilişkiler açısından çok önemli bir riski barındırdığını ve bu tavrı çelişkili bulduğunu belirten Özel, von der Leyen’in kendisiyle tanışmak için “genel seçimleri kazanmalarını beklemesini” eleştirdi.
“Tüm dünyada ve Avrupa’nın her yerinde, tam demokrasi için mücadele veren bütün siyasi aktörlerin, akımların, siyasi partilerin birbiriyle diyalog ve dayanışma içinde olması gerektiği bir devirdeyiz. ifadelerini kullanan Özel, dünyada popülist önderlerin kurumları doğrudan hedef aldıkları bir devrin yaşandığını belirterek, “Ortak akıl yerine, sözde güçlü liderliği ön plana çıkarmaya yönelen bu anlayış, tüm dünyaya yayılıyor.” diye konuştu.
Özel, CHP’nin bu anlayışa karşı demokrasi, hukuk ve adalet gayretine liderlik ettiğini belirterek, “Ülkemizde verdiğimiz bu mücadele, partimizin kuruluş unsurlarının ve gayelerinin yanı sıra AB’nin ortak kıymetleriyle de örtüşmektedir. Ortak bedel ve maksatların yanında ortak risk ve tehditlerimizin olduğunu da söylemek yanlış olmaz.” ifadesini kullandı.
CHP’nin AB’ye tam üyelik konusunda ilkesel ve istikrarlı bir tavır sergilediğini bildiren Özel Türkiye’nin 200 yıldır yüzünü Batı’ya çevirdiğini anımsattı. Özgür Özel, “Avrupa ile Türkiye’nin çok yönlü bir ilişkiye ve karşılıklı dayanışmaya olan ihtiyaçları hiç değişmemiştir. Türkiye’nin Avrupa’yı tercihi sadece tarihî, siyasal ve stratejik bir karar değildir. Bu aynı zamanda toplumsal bir tercihtir. İktidarların tavrı ve ülkedeki siyasetin AB ile bağları nasıl konumlandırdığı doğrudan seçmen tercihlerine de yansımaktadır.” diye konuştu.
“TÜRKİYE’YE GÖÇMEN DEPOSU OLARAK GÖREN BİRLİK OLMAMALIDIR”
Türkiye’de AB üyelik talebinin yüzde 66’ya kadar çıktığını belirten Özel, gençlerde ise AB’ye üyelik talebinin daha da yüksek düzeylerde olduğunu belirtti.
Özel, “AB, Türkiye’yle bağını göçmen pazarlıklarına hapseden, Türkiye’yi hududun ötesindeki bir göçmen deposu olarak gören bir birlik olmamalıdır. Türkiye, savaşlar ve iklim krizleriyle doğudan gerçekleşecek büyük göç baskınını kendi topraklarında tutan, karşılığında Batı’dan ekonomik yardım ve siyasal destek alacak bir ülke olarak görülmemelidir.” ifadelerini kullandı.
Özel, “Dünyanın içinde bulunduğu kurallar, AB ile Türkiye’nin kuracağı bağın savunma işbirliği ayağını da her zamankinden önemli bir tabana oturtmuştur.” dedi.
Dünya siyasetinin sınamalı bir periyottan geçtiğini anlatan Özel, bunun olaylara savunma odaklı bakmayı da gerektirdiğini ifade etti.
Özel, AB ve Türkiye’nin gelecekteki krizleri birlikte göğüslemesi gerektiğini belirterek, krizlere çare ararken kapsayıcı güçlü kurumların, kurumsal ilgilerin, çok taraflı bir dünya sisteminin ve demokrasisinin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.
İstikrar ve güven aranırken demokrasiden fedakarlık yapılmamasının önemine işaret eden Özel, “Dün bu kapsamlı ilişki ihtiyacını görmezden gelerek, alakaları tek ve öncelikli konu görülen sığınmacılar sıkıntısına indirgeyen yaklaşım, daha da gecikmeden terk edilmelidir.” diye konuştu.
Demokrasinin istikrara, insan haklarının ise güvenlik telaşlarına alternatif olarak görülmesini doğru bulmadıklarını kaydeden Özel, şöyle devam etti:
“Hatırlamalıyız ki demokratik değerlere, unsur ve normlara bağlı aktörler müzakere eder, pragmatizmi benimseyen aktörler ise pazarlık eder. Unutmamak gerekir ki kolay yoldan elde edilmiş pazarlıkçı yararlar, kolay bir şekilde kaybedilebilir. AB ile Türkiye arasındaki ilişki, bir an önce prensip, norm ve bedeller temelli bir yere dönmeli ve iki taraf karşılıklı olarak, demokratik mefkurelerin ve demokrasi kültürünün inşası için el ele vermelidir.”
TÜRKİYE’NİN STRATEJİK EHEMMİYETİ ARTTI
Dünyanın bir belirsizlik çağına girdiğine işaret eden Özel, Ukrayna’da yaşanan savaş, Gazze’deki katliam, Suriye’de yönetim değişimi, ABD’de Donald Trump yönetiminin çok taraflı dünya tertibini ve demokratik kurumları sarsan kararlarının son periyotta yaşanan birkaç önemli gelişme olduğunu hatırlattı.
Özel, “Yaşadığımız belirsizlikler çağında, küresel dengelerin yeniden kurulduğu bir anda Türkiye’nin stratejik değerinin arttığının farkındayız. Türkiye, önemli bir jeopolitik pozisyondadır. Bu belirsizlik ve küresel jeopolitik gerginlik ortamında Türkiye’nin demokratik, güvenilir ve öngörülebilir, etrafa saygılı, istikrarlı, kurumları güçlü bir ülke olması ve bu ülkenin Avrupa’nın ayrılmaz bir parçası olması, hem bizlerin hem de Avrupa’nın faydasınadır. Türkiye, dinamik iktisadı, genç nüfusu, canlı ve direngen bir sivil toplum dinamizmi ile AB’nin birçok yeni üyesinden daha köklü bir demokratik geleneğe dayanan bir ülkedir.” değerlendirmesinde bulundu.
TÜRKİYE’YE UYGULANAN VİZE SORUNU
Avrupa ülkelerinin Türkiye’nin gençlerine, akademisyenlerine, iş beşerlerine ve hastalarına haksız vize kısıtlamaları yaşatmaması gerektiğini vurgulayan Özel, Türkiye’nin 86 milyon nüfuslu güçlü bir ülke olduğunu, bir partiden veya kişiden ibaret olmadığını vurguladı.
Özel, CHP’nin Türkiye’yi Avrupa sisteminin ve Batı demokrasilerinin bir parçası olarak gördüğünü, AB ile Türkiye arasında kurulacak sağlıklı ve ilkesel münasebetin iki tarafın da yararına olacağını söyledi.
İBB BAŞKANI İMAMOĞLU’NUN ADAYLIĞI
Özel, CHP’nin 23 Mart’ta cumhurbaşkanı adayını belirlemek için önseçim yapacağını belirterek, parti üyelerinin sandık başına gideceği bu süreçte İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “cumhurbaşkanlığı adaylığı unvanının resmiyet kazanacağını” söyledi.
Öte yandan Özel, Brüksel temasları kapsamında, AP Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor’la da bir araya geldi.
Özel’in ayrıca AP Dışişleri Komitesi (AFET) Başkanı David McAllister, S&D Başkanı Iratxe Garcia Perez, Avrupa Bölgeler Komitesi (CoR) Başkanı Kata Tüttö, Avrupa Sosyalist Partisi (PES) Grubu Başkanı Luca Menesini, Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Avrupa Sosyalist Partisi Başkanı Stefan Löfven ve Genel Sekreter Giacomo Filibeck ile görüşmesi bekleniyor.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
MSB O Anları Paylaştı! Askeri Helikopterle Böyle Kurtarıldı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.