37,9916$% 0.04
41,1931€% 0.11
3.832,40%0,56
6.306,00%0,69
25.147,00%0,69
3.144,14%0,66
9.659,48%0,49
DOLAR 37,9916
EURO 41,1931
ALTIN 3.832,40
BİST 100 9.659,48
İmsak 02:00
Dans eğitmeni Zerrin Gün, yaş almış kişilerin daha dinç, sağlıklı ve sosyal olmaları için yaklaşık 8 yıl önce harekete geçerek, hayali olan projeyle tamamı emeklilerden oluşan “Parlak Şapkalılar” dans grubunu kurdu.
Hareketsiz bir yaşam yerine dansı tercih ederek hem vücutlarını hem ruhlarını “emekli” etmeyenlerden oluşan grup, dans serüvenlerine çaça, bachata, salsa ile başladı. Dans grubu, zaman içinde eğitimlerle 12 koreografiye ulaştı.
Kadıköy Belediyesi 19 Mayıs Mahallesi Sosyal Hizmet Merkezi’nde haftanın belli saatleri eğitimlerine devam eden dans grubu, huzurevlerinde kalan yaşlıları da ziyaret ederek dans performanslarını sergiliyor.
Yaşları 65 ile 84 arasında değişen dansçılar, hareket ederek daha sağlıklı yaşamayı, hayat güçlerini yüksek tutmayı, psikolojik açıdan mutlu hissetmeyi ve güçlerini akranlarına aşılayarak onları hayata bağlamayı hedefliyor.
Genç dansçılara da ilham veren “Parlak Şapkalılar” dans grubunun en büyük hayali, başlattıkları projenin Türkiye’nin her yerine yayılması.
“DANS EDEREK İLACI, TABİBİ BIRAKANLAR VAR”
Zerrin Gün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaş almış kişilerin evlerinde zaman geçirmek yerine sokağa çıkıp dans ederek toplumsallaşmaları misyonuyla böyle bir proje geliştirmeye karar verdiğini söyledi.
Gün, kümenin ismini Parlak Şapkalılar koymasının nedenine ilişkin, “Gruba da bir isim takmak gerekiyordu. Şapka bizim için hem gösterişi hem de bir şeyleri kamufle edecek bir şeydi. Bu yüzden böyle bir isim bulduk. Grubu kuralı yaklaşık 8 yıl oldu. Kümede 26 üye var.” dedi.
Grup üyelerinin dans ederek hem daha dinç olduklarını hem de sosyalleştiklerini kaydeden Gün, şunları söyledi:
“Dans ederek ilacı, tabibi bırakanlar var. Psikolojik olarak kendilerini daha iyi hissettikleri için bizimle beraberler. Buraya gelen insanlar yaş aldıkları için hayatın bütün yükleri omuzlarındaydı. Anlattıkları çok kıssalar var. Hayatlarında çok şey değişti. Dünya sokak danslarıyla koreografiler yapıyoruz. Bu koreografiler içinde beyinleri çalışıyor, aktif bir vücuda sahip oluyorlar. Sabahın erken saatinde koştular, geldiler, hazırlandılar, süslendiler. Bu çok önemli, içlerindeki dünyayı dışarıya yansıtıyorlar. Birlik, beraberlik, mutlu oluyorlar. İçimizde doktora gidip sonrasında koşa koşa buraya gelenler var.”
“ÖZELLİKLE GENÇLERDEN TEBRİK ALIYORUZ”
Grubun örnek olmasını arzuladığını ifade eden Gün, talep gelmesi durumunda farklı şehirlerde istekli eğitimler vermek istediğini söyledi.
Zerrin Gün, sokakta dans ederken verilen yansıların çok güzel olduğunu, özellikle gençlerin hayranlıkla izlediğini kaydederek, “Gençler ‘Çok şaşırdık, annem de gelsin, ne kadar güzel.’ diyorlar. Özellikle gençlerden tebrik alıyoruz. ‘Dans ediyoruz.’ dediğimize insanlar çok şaşırıyor. Dansa ilk dönemlerde çaça, bachata, salsa ile başladık. Bedenler bunları benimseyince koreografilere başladık. Yaklaşık 12 koreografi üzerinde çalışıyorlar, öğrenmeleri çok kolaylaştı.” diye konuştu.
Büyük bir salonda daha çok kişiye ulaşmayı hedeflediğini kaydeden Gün, “En büyük amaçlarımdan biri huzurevlerinde şov yapmaktı. Oraya gitmeyi çok seviyorum. Bizi çok güzel karşılıyorlar. Müziklerimizin hepsi 70-80’li yıllara ait olduğu için dans ederken onlar da müziğin sözlerine eşlik ediyor. Kümeye katılmak isteyenler oluyor. Sokakta yolumu kesip Parlak Şapkalılara katılmak isteyenler çok oluyor.” ifadelerini kullandı.
İmkan sağlanırsa ülkedeki huzurevlerini gezip dans gösterisi yapmak istediklerini belirten Gün, “Gelsinler, dans etsinler, hepsinin meskenlerinden çıkıp gelmelerini istiyorum. Hem ruhlarına hem sıhhatlerine hem de hayatlarına sevinç getiren bir pozisyondayız. Evdekiler de bize gelsin.” dedi.
Emekli eczacı 81 yaşındaki Fahire Seçkiner, Alzheimer hastası eşini terapi merkezine getirdiğinde o esnada kendisini oyalamak için bir şeyler ararken Zerrin Gün ile tanıştığını ve kendini kümenin içinde bulduğunu anlattı.
Dans etmenin kendisine çok iyi geldiğini dile getiren Seçkiner, şöyle konuştu:
“Hasta eşime çok alaka gösterdim. Yıprandığımı, sinir sistemimin bozulabileceğini düşünürken dans etme teklifi bana can kurtaran simidi gibi geldi. Dans, benim ruhuma çok iyi geldi. Evde bile hareketlerim değişti. Hareketlerle kas kabiliyetim, motivasyonum, zekam arttı. Yaş ilerledikçe beyinler küçülmeye başlar, benim bedenimde serotonin fazlalaşmaya, beynim daha iyi çalışmaya başladı. Çok şey kattı bana, çok memnunum. Etrafımdaki insanlar tebrik ediyor, onlar da katılmak istiyor. Etrafım, arkadaşlarım değişti. Hareketlerim daha da kuvvetlendi. Bizim yaşlarda yürürken denge bozukluğu olur, bende denge bozukluğu yok. Böyle bir topluluk, hareket bize lazım.”
75 yaşındaki Ayşegül Alptekin, dans ile öz inancının arttığını, hayatında çok şeyin değiştiğini belirterek, “Yolda yürürken sergilediğim ciddiyetim gitti, daha sempatik, daha sevecen oldum. Arkadaşlarım da bunun farkında, çevre edinmiş oldum.” diye konuştu.
Birçok sosyal faaliyetlerinin olduğunu aktaran Alptekin, “Kolesterol, tansiyon, şeker hastasıyım. Dans ile bunlarda düzelme oldu. Birçok arkadaşım evde oturuyor, dizleri ağrıyor, ben bunu engelliyorum. Dansla cildim bile güzelleşti, fiziğimin de çok değiştiğini söylüyorlar. Benim gayem gençlerin bizi görüp, onların yüzlerinin gülmesi. Eşim de bazen bana evde dans ederken eşlik ediyor. Huyum çok değişti, önceden daha soğuktum, şimdi daha güler yüzlüyüm. Bunu dans ile başardım.” ifadelerini kullandı.
Hemşire Leman Atlı, emekli olduğu gün göğüs kanseri olduğunu öğrendiğini, tedavi sürecinde kendisine dansın iyi geleceğini düşünüp tango yapmaya başladığını dile getirdi.
Bu süre içinde Zerrin Gün ile tanışarak kümeye dahil olduğunu ve birlikte eğitimler vermeye başladığını anlatan Atlı, “Dans ile öz inancım yerine geldi. Park, AVM, sokak neresi olursa olsun biz her zaman dansa hazırız. Beli ağrıyan kişiler bile buraya geldiklerinde kendilerini çok iyi hissettiklerini söylüyor. Ruhsal olarak evdeki sorunlarını evde bırakıp buraya gelen bir sürü arkadaşımız var, torunlarıyla gelen kişiler var. Eşlerini Alzheimer merkezine getirip dansa gelenler var.” diye konuştu.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
91 Yaşındaki Sahafın Arşivi, Meraklılarını Bir Araya Getiriyor
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.