38,0671$% 0.05
41,2679€% 0.14
3.766,96%0,99
6.178,00%1,65
24.640,00%1,67
3.084,88%0,95
9.659,48%0,49
DOLAR 38,0671
EURO 41,2679
ALTIN 3.766,96
BİST 100 9.659,48
İmsak 02:00
Bilim insanları, Mısır piramitlerinde bugüne kadar bilinenleri sorgulatacak yeni bir keşfe imza attı. Birçok kişinin zengin soylulara özgü bir onur olarak gördüğü piramitlere gömülme geleneği, bu keşifle birlikte yeni bir anlam kazanabilir. Tombos’ta bulunan iskeletler, klasik soylu anlayışıyla bağdaşmayan fizikî işaretler taşıyor.
Uzmanların incelediği iskeletler, fizikî olarak zorlayıcı işlerde çalışmış şahıslara ait. Bu durum, söz konusu bireylerin piramitlere gömülen düşük statülü işçiler olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmalara göre, Mısır’ın soyluları hayatlarını kaybettiğinde, kendilerine öbür dünyada hizmet etmeleri için personellerini ve hizmetçilerini de yanlarında götürmeyi tercih ediyordu. Bunun, bu kişilerin ölümüne neden olan bir gelenek olduğu anlaşılıyor.
Piramitlerin kıssasını yeniden yazacak keşif
Uzmanlar, bu keşfin Mısır piramitlerine dair uzun süredir anlatılan öyküleri tamamen değiştirebileceğini öne sürüyor. Piramitlerde sırf firavunlar ve zengin soyluların değil, aynı zamanda onların memurlarının ve hizmetçilerinin de gömülü olduğu, devrin toplumsal tertibine dair çarpıcı ipuçları sunuyor.
Keşfin merkezi olan Tombos, günümüzde Mısır ile Sudan sınırında, ünlü Nil Irmağı’nın kıyısında yer alıyor. Arkeolojik bulgular, bu bölgenin MÖ 1500 civarında Mısırlılar tarafından fethedilerek önemli bir sömürge merkezi haline getirildiğini gösteriyor. O dönem Tombos nüfusunun, memurlar, zanaatkarlar, katipler ve profesyonellerden oluştuğu düşünülüyor. Bu kişiler, belgeleri okuyup yazabilen, periyodun okuryazar sınıfından bireylerdi.
Keşif, farklı fizikî yapıya sahip iki grup insanı ortaya koyuyor. Bir kısmı çok az fizikî aktivitede bulunmuş bireylerden oluşurken, diğer kısmı hayatı boyunca ağır işlerde çalışmış şahıslardan oluşuyor. Firavunlar, öbür dünyada bile kendi tertiplerini korumak isteyerek sadece hizmetçilerini değil, aynı zamanda memurlarını ve katiplerini de yanlarına almış gibi görünüyor.
Tarihten bir ders: “Fakirin yüzü güler mi?”
Bu bulgular, devrin toplumsal sistemini sorgulatırken, geçmişten günümüze “fakirin yüzü güler mi?” sorusunu da tekrar akıllara getiriyor. Firavunların, hayat boyu kendilerine hizmet eden şahıslara, vefatlarında bile özgürlük tanımadığı anlaşılıyor. Hayatları boyunca hizmet eden bu insanlar, vefatta de soylularla birlikte öbür dünyaya yolculuk etmeye mahkum bırakılmışlar.
Diğer Teknoloji Haberleri İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Uyurken Sarılma İsteği Neden Var?