38,0129$% 0.26
41,7889€% -0.59
3.769,86%-0,70
6.250,00%-1,08
24.923,00%-1,08
3.090,98%-0,75
9.487,00%0,03
DOLAR 38,0129
EURO 41,7889
ALTIN 3.769,86
BİST 100 9.487,00
İmsak 02:00
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) trafik üniteleri, Savunma Sanayii Başkanlığı koordinesinde geliştirilen yapay zeka destekli hız tespit sistemini 8 ay önce kullanmaya başladı. Önce Ankara başta olmak üzere birkaç pilot ilde uygulanan sistem, daha sonra 81 ilde devreye girdi. Operatör olmadan çalışabilen hız ihlal tespit sistemi, 6 şeritli yolda tüm şeritleri tarayarak, motosiklet dahil 6 aracın suratını aynı anda tespit edebiliyor. Ayrıca araçların doğrudan Polnet üzerinden sorgusu gerçekleştirilip, Genel Bilgi Taraması (GBT) yapılabiliyor; aranması, yakalaması veya bir sakıncası olan araç tespit edilmişse görevli işçi tarafından güzergah üzerindeki gruplara bildirim yapılarak yakalanması sağlanıyor. Sistem, emniyet kemeri takmamak, cep telefonu kullanmak, şerit ihlali yapmak, makas atmak gibi yoğun olarak yapılan konsey ihlallerini de tespit ediyor.
1 MİLYON 203 BİN İHLAL CEZASI
EGM’den alınan bilgiye göre; haziran ayında envantere girerek bugün itibarıyla 81 ilde kullanılan yapay zeka destekli mobil hız tespit sistemi ile 21 Şubat tarihine kadar 1 milyon 203 bin 652 adet ihlal tespit edilip cezaya dönüştürüldü. Ankara’da ise 161 bin 974 şoföre hız ihlali cezası uygulandı. Sistem geliştirilip trafik akışının tersine de radar uygulaması yapılarak motosiklet gibi sadece arka plakası olan araçların da suratını tespit edebiliyor.
Ankara Trafik Denetleme Şube Müdür Yardımcısı Volkan Uslu, “Ankara Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü olarak yaklaşık 8 aylık süreçte yeni nesil mobil hız sistemiyle şoförlere hız sınırını aşmaktan uygulanan cezai işlem, toplam uyguladığımız cezaların yaklaşık yüzde 30’una tekabül ediyor. Bu da gösteriyor ki aşırı hız yapmak en yoğun ihlal edilen trafik kuralı. Şoförlerimizden belirlenmiş hız sınırı kurallarına uymalarını rica ediyoruz. Gidecekleri yere geç gitmeleri en fazla 5 dakika vakitlerini alır ama hız kurallarına uymaları onları hayata bağlar” ifadelerini kullandı.
‘GECE GÜNDÜZ HER HAVA ŞARTINDA ÇALIŞIYOR’
Yapay zeka dayanağına sahip olan yeni nesil mobil sistemin en büyük özelliğinin operatör takviyesine ihtiyaç duyulmaması olduğunu belirten Uslu, “Bu sayede kara yolunda kurulu bulunduğu yolun tüm şeritlerini eş zamanlı olarak tarayabilmekte, araçları sınıfına göre tasvip etmekte, her araç cinsi için belirlenen yasal hız sınırını aşan araçlara otomatik olarak cezai tatbik etmekte. Burada bizim için avantaj görevli işçimizin araçları tek tek tespit etmesine gerek kalmadan aygıt tarafından otomatik olarak ceza tatbik edilmektedir. Bu yeni nesil sistemin bir diğer özel artı özelliği de geçen araçların otomatik olarak Polnet sorgusunu yapabilmesi. Nasıl asayiş gruplarımız şüpheli vatandaşların GBT sorgusunu yapıyorsa bu sistem sayesinde geçen araçların aranması, yakalanması veya herhangi bir sakıncası olduğunda sistem otomatik olarak uyarı vermekte. Görevli işçimiz tarafından güzergah üzerindeki gruplara anons edilmek suretiyle bu araçların yakalanmasını sağlıyoruz. Ayrıca gece ve gündüz olarak her türlü mevsim ve hava koşullarında çalışabilen bu yeni sistemimiz mobil olması özelliğiyle trafik akışının tersi yönünde de çalışabilmektedir. Bu bizler için yeni bir özellik. Radar uygulamalarımızı yaptığımız noktalarda mevzuatta belirtilen uzaklıkta araç şoförlerine bilgilendirici levhalarla radar yaptığımızın ihtarını mutlak suretle yapıyoruz” dedi.
‘CEZAYI KENDİSİ TATBİK EDİYOR’
Uslu, radar uygulamasını, Ankara genelinde genellikle trafik kazalarının aşırı hız sebebiyle kaynaklanan yerleri analiz ederek seçtiklerini belirterek, “Burada emelimiz trafik ve yol güvenliğini sağlamak, trafikte aşırı süratten kaynaklı olan maddi ve yaralamalı kazaları en aza indirgemek ve yol kullanıcılarını bilinçlenmesini sağlamak. Yol kullanıcıları bir radar uygulama noktası gördüklerinde sadece hız tespitine yönelik bir uygulama yapıyor algısına kapılmasınlar, aynı zamanda görevli arkadaşlarımızca emniyet kemeri takmamak, cep telefonu kullanmak, tehlikeli şerit değiştirmek, makas atmak gibi yoğun olarak gördüğümüz kural ihlalleri ve kazaya sebep olan ihlallerin de tespitini yapmakta eş zamanlı olarak ceza tatbik yoluna gitmektedirler. Görüntü kaydını araç bazlı aldığı için bize manzaralı delil sunmakta. Bunlara manuel olarak ceza tatbikini yapmaktayız. Evvelce manuel bir kullanıcı vasıtasıyla, görevli işçi vasıtasıyla araçlara zoomlama (yakınlaştırma) yapılarak plakaları tespit etmek zorunda kalıyorduk. Bu sistem kullanıcıya hiçbir şekilde gerek duymuyor. Yolumuz 5 şeritli ya da 6 şeritliyse tamamını tarayarak araçların plakasını tespit ediyor. Her aracın sınıfına uygun olarak yasal hız tespitini kendisi yapmakta, biz hiçbir şekilde müdahalede bulunmuyoruz; tüm cezayı kendisi tatbik etmekte” diye konuştu.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Antalya’da Gecekondu Yangını