37,9203$% -0.08
41,0018€% -0.14
3.813,46%0,07
6.277,00%-0,09
25.032,00%-0,08
3.132,02%0,27
9.659,48%0,49
DOLAR 37,9203
EURO 41,0018
ALTIN 3.813,46
BİST 100 9.659,48
İmsak 02:00
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürlüğü Deprem Dairesi Başkanı Prof. Dr. Aykut Akgün, “Türkiye’de bilinen yaklaşık 500 canlı fay hattı var. Bu 500 canlı fayın yaklaşık 170’i çalışılmış durumda” dedi. 1 Şubat’tan itibaren deprem fırtınasının etkisi altına giren Ege Denizi hakkında da konuşan Akgün, bölgede olağanüstü sismik bir aktivite olduğunu söyledi.
Trabzon’da Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, ‘6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri Sonrası Yapılan ve Planlanan Çalışmalar ile Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Deprem Gerçeğiyle Yüzleşme’ konulu panel düzenlendi.
6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinin ardından yapılan çalışmaların değerlendirildiği panel, Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Panele, AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürlüğü Deprem Dairesi Başkanı Prof. Dr. Aykut Akgün, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdür Yardımcısı Murat Akınbingöl, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, KTÜ Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Mustafa Tiryaki, akademisyenler ve davetliler katıldı.
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürlüğü Deprem Dairesi Başkanı Prof. Dr. Aykut Akgün zelzelelerin ardından büyük bir müdahale ve uygunlaştırma süreci yürüttüklerini ifade ederek, “Özellikle bu depremler sonrasında yaşadığımız acı deneyimler bize bir anlamda bazı değerlendirmeleri yeniden yapma imkanı tanıdı. Bu anlamda özellikle gerek Çevre Şehircilik Bakanlığımız gerek AFAD olarak, bizler hem sahada hem de sürecin yönetilmesi noktasında göstermiş olduğumuz uğraşları, en üst düzeyde devam ettiriyoruz. Özellikle güzelleştirme evresi noktasında, şu an dünyanın en büyük müdahale ve uygunlaştırma sürecini gerçekleştiriyoruz. Bu anlamda hakikaten son derece yoğun bir çalışma gerçekleştiriliyor. Olağan ki diliyoruz ki bir daha böyle bir süreç ile karşılaşmayalım. Ancak gerçeklik maalesef bu noktada değil. Yaşadığımız coğrafya, bizim bu süreçlerle barışık bir şekilde yaşamamız gerektiği gerçeğini bize bir kez daha hatırlatıyor. Dolayısıyla hem toplumsal şuur manasında hem de yapılaşma süreçleri manasında edindiğimiz acı deneyimleri bir ders niteliğinde geleceğe taşımak zorunda olduğumuzu hatırlamamız. Bu anlamda da devletimizin tüm kurumları nezdinde bu süreç devam ettiriliyor” şeklinde konuştu.
“Deprem tehlike haritasının revizyonu mümkün”
Prof. Dr. Aykut Akgün, Türkiye’de bilinen canlı fay sınırlarına ilişkin olarak, “Türkiye’de bilinen yaklaşık 500 canlı fay hattı var. Bu 500 canlı fayın yaklaşık 170’i çalışılmış durumda. Geri kalan kısmı çalışılmamıştı. Bu şu açıdan önemli; özellikle deprem tekrarlanma aralıklarının ne kadar olduğu, ne kadar büyüklükte sarsıntıların üretilebileceğine yönelik çıktılar sunuyor. 23 üniversiteden önemli sayıda katılımcı ve akademisyenle birlikte bu proje yürütülüyor. İnşallah bu yılın sonu itibarıyla de bu proje tamamlamış olacak. Bu proje tamamlandıktan sonra çalışılan canlı fayların, hem tekrarlama ve deprem üretme aralıkları hem de genel deprem üretme sistemleri konusunda önemli bilgiler edinilmiş olacak. Bu noktadan itibaren de şu an hala yürürlükte olan Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nın da bu sayede bir revizyonunun mümkün olacağını söyleyebiliriz” dedi.
“Önlem için farkında olmamız gerekiyor”
Akgün, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin afet riski taşıdığını ifade ederek, “Türkiye’de en fazla bu olayların yaşandığı bölge; Batı Karadeniz ile birlikte Doğu Karadeniz Bölgesi’dir. Dolayısıyla buna yönelik olarak ‘Risk Belirleme Önlem Dairesi’ ve aynı zamanda ‘İklim Kaynaklı Afetleri Azaltma Daire Başkanlığı’ çerçevesinde hem varsayıma hem de önlem çalışmalarına yönelik yapılan çalışmalar var. Bir süreçten etkilenme ve buna karşı bir önlem geliştirebilmeniz için önce onun farkında olmanız lazım. Dolayısıyla bu farkındalığı yürütebilecek ya da bu farkındalığı oluşturabilecek olan çalışmalar da sözünü etmiş olduğum dairelerimizde aynı hızla devam ediyor. Aynı zamanda bu toplumsal süreçle alakalı. Bu konular beşerle etkileşime geçtiği zaman afet boyutuna ulaşıyor” diye konuştu.
“Ege Denizi’nde olağanüstü sismik aktivite gelişimi söz konusu”
Ege Denizi’nde arka arda meydana gelen sarsıntılara ilişkin konuşan Akgün, “Tabii ki bu alan çok bilinen bir alan, sürpriz bir alan değil. Binlerce yıldır bu süreçlerin meydana geldiği bir alan. Hem volkanik aktivite açısından hem de bizim tektonik faaliyet dediğimiz fay denetlemeli hareketleri açısından. Dolayısıyla şu an o alanda olağanüstü bir sismik aktivite gelişimi söz konusu. Özellikle bu alan, bilim topluluğu tarafından da mercek altına alınmış durumda ve yoğun bir şekilde izleniyor. Biz de AFAD olarak hem yurt içinden hem de yurt dışından araştırmacı ve yetkili kurumlarla görüşmelerimizi sağlıyoruz. Hem sürecin izlenmesi adına hem de olabilecek olası bir durum halinde alınacak önlemler ve uygulanacak metotlar çerçevesinde, planlar çerçevesinde yapılacak konular bedellendiriliyor. Şu an itibarıyla, dediğimiz gibi kesin bir şey söylemek mümkün değil. Ancak bunu uzun süreli müşahedelerle sağlamak mümkün. Ama olası bir olay gelişimi sonrasında ortaya çıkabilecek olan konuların kıymetlendirilmesi ve alınacak önlenme noktasında da uygulanacak planlarımız belli” dedi. (DHA)
Öykü Karayel, Burak Deniz ve Osman Sonant, Umami sinemasını anlattı |
Öne çıkan haberler… TIKLAYIN – Ekrem İmamoğlu’ndan “şaibeli kurultay” ve “Kılıçdaroğlu” açıklaması TIKLAYIN – Bakan Tunç’tan CHP kurultayı açıklaması: Şikayetler partililerden geldi, harekete geçtik TIKLAYIN – AKOM saat vererek uyardı: İstanbul için kar alarmı! TIKLAYIN – Mehmet Y. Yılmaz | Bu bir “Zihni Sinir procesi” olmalı TIKLAYIN – Galatasaray’ın ara transfer raporu: 27 milyon euro harcadı, 7 ismi takımına kattı TIKLAYIN -Cumhuriyet altını yeni asgari ücreti geçti: Gram altın ne kadar oldu? |
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Emine Erdoğan’dan Antarktika’da Mikroplastik Tespitine İlişkin Paylaşım