34,6441$% 0.25
36,4760€% 0.47
2.923,28%0,20
4.951,00%-0,64
19.800,00%-0,42
2.626,96%0,04
9.665,33%0,06
Ekonomist Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, ‘Türkiye İktisadının Bugünü ve Geleceği’ panelinde konuştu. Prof. Dr. Kozanoğlu, “Etkili bir enflasyonla mücadele için politika araçlarının yanında kapsamlı düzenlemeler ve toplumsal farkındalık gerekiyor. Ancak bu şekilde uzun vadeli ve kalıcı tahliller üretilebilir” dedi.
Altınbaş Üniversitesi İşletme Fakültesi ve MÜMAD iş birliği ile düzenlenen panelin moderatörlüğünü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, Gazeteci-Yazar Vahap Munyar yaptı. Prof. Dr. Mehmet Şişman, Prof. Dr. Burak Arzova ve Dr. Bader Arslan’ın da konuşmacı olduğu panelde Türkiye’nin iktisadının geçmişi, bugünü ve geleceği ele alındı.
Prof. Dr. Kozanoğlu, konuşmasında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek‘in dile getirdiği ‘fiyatlama davranışlarının bozulması’ ifadesini açıkladı.
Prof. Dr. Kozanoğlu, “Şirketler ve marketler yüksek enflasyon ortamında fahiş fiyat artışlarına yöneldi. Satıcılar enflasyonu adı verilen bu durum, düzenlemeler ve kontroller olmadan kontrol edilmesi zordur. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler yüksek faiz yükü altında eziliyor. Bu koşullar bazı şirketleri üretim yerine finansal kazanç arayışına yönlendirdi. Bunun sonucunda piyasadaki mal ve hizmet arzı azaldı ve ekonomik denge olumsuz etkiledi. Şirketler açısından faiz bir maliyettir. Enflasyonla mücadelede süre uzadıkça bu maliyet artar. Sonuçta ekonomide en önemli konu arz ve taleptir. Arzı yani piyasaya daha fazla mal ve hizmet verilmesini maniler. Sanayi şirketleri özellikle orta ve küçük işletmeler, yüksek faiz yükü altında eziliyor. Haliyle paradan para kazanmayı, üretim yapmayı tercih edebilirler” diye konuştu.
Beklentilerin rolü
Enflasyon beklentilerinin iktisattaki kritik rolüne de dikkat çeken Prof. Dr. Kozanoğlu, “Reel sektör ve bireylerin enflasyon beklentileri hala yüksek. Bu durum, bireylerin ve şirketlerin yüksek faiz oranlarıyla borçlanmayı göze almalarına neden oluyor. Eğer enflasyon hızla düşmezse, ekonomik dengeleri daha da zorlaştıracak. Özellikle son vakitlerde sinyal veren tahsil edilemeyen alacakların daha da artacağını, bir borç geri ödeme meselesinin ortaya çıkacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Kozanoğlu, “Türkiye şu anda enflasyonla beş farklı boyutta mücadele ediyor. Bu süreç uzadıkça çözüm daha da zorlaşacak. Sıkı para siyasetinin süre uzadıkça olumsuz etkisi, fiyatlama davranışları, arz-talep istikrarının bozulması, kişisel ve firma borçluluğu konusu ve maliye siyasetlerinin özellikle paradan para kazanan ve varlıklı bölümleri vergilendirme manasında devreye sokulmaması enflasyonla gayretin kilit noktaları olarak öne çıkıyor” dedi. (DHA)
“Doğal besine ulaşmanın bir yolu var!” |
Öne çıkan haberler… TIKLAYIN – Tolga Şardan | Ufuk Uras: Bahçeli “Bizim 50 vekilimiz var, çoğunluk AK Parti’de, onların adım atması gerekiyor” dedi TIKLAYIN – Prof. Dr. İonna Kuçuradi: Medeniyetlerin ilkelliği yaşanıyor, ben inatla umutluyum TIKLAYIN – Ertuğrul Özkök: Hükûmet 7 gündür çok önemli bir mahkeme kararını saklıyor TIKLAYIN – Kar, fırtına, şiddetli yağmur; birçok ilde eğitime ara verildi! TIKLAYIN – Mehmet Y. Yılmaz: Otokratlar, halktan korkar TIKLAYIN – Günün spor manşetleri: “Aslan’a Salah müjdesi” “Talisca geliyor” “Mourinho’da büyük değişim” İstanbul’da kahve fiyatları Paris’i geçti! |
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
İşverenler 85 Bin 128 İş İçin İlana Çıktı: İşte En Fazla Aranılan Meslekler!