35,3371$% -0.03
36,5219€% 0.01
3.032,56%0,22
4.963,00%-0,08
19.794,00%-0,09
2.670,33%0,27
10.000,72%1,11
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası”na ilişkin, “Ülkemizde son 20-30 yıldır tüberküloz (verem) hastalığı olgularında daima bir düşüş görülüyor. Verem hastalığı, Türkiye’de kontrol altında. Verem hastalığının teşhisi kolay, tedavisi de var” dedi.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, 7-13 Ocak tarihlerindeki “Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası”na ilişkin açıklamada bulunarak, verem hastalığının Türkiye’de son 20-30 yılda kontrol altına alındığını ve olay sayılarında daima olarak düşüş yaşandığını belirtti.
Prof. Dr. Özlü, ilaca dirençli tüberküloz olaylarındaki artışın bazı ülkelerde önemli sorun haline geldiğine dikkati çeken Özlü, “Tüberküloz (verem) hastalığı, akciğerlerde yerleşen ama bedenin diğer dokularına da oradan yayılabilen bir hastalık. Hemen hemen herkesin bildiği ve bilinen en eski hastalıklardan bir tanesi. Ülkemizde son 20-30 yıldır verem olgularında daima bir düşüş görülüyor. Verem hastalığı Türkiye’de kontrol altında. Ama dünyada hala en çok öldüren hastalıklar listesinde tüberkülozu görmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“Teşhisi zor olmayan bir hastalık”
Tüberkülozun bulaşıcı bir hastalık olduğunu vurgulayarak hastalığın belirtilerine değinen Prof. Dr. Özlü şunları söyledi:
“Türkiye’de insan hareketliliği çok fazla. Dolayısıyla bu kontrol durumunu sürdürmemiz lazım. Verem aslında teşhisi zor olmayan bir hastalık. Balgam örneği ile teşhis ediliyor. Belirtileri ise balgam çıkarma, balgamdan kan gelmesi ve 3 haftadan daha uzun süren öksürük, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemeleri ve ateş gibi sistemik şikayetlerdir. Hasta kişiden sağlam kişiye bulaşıyor. Bulaşmayı önlemek için alınacak en etkili tedbir, hasta kişinin maske kullanması ve bu şekilde bakterinin maskeye takılı kalıp etrafa yayılmamasıdır. Hasta olan kişinin odasının daima havalandırılması lazım. Havalandırma ve maske kullanımı bulaşmayı çok büyük oranda önler. En çok bulaşma hasta ile kapalı ortamda uzun süre bir arada olan şahıslardır. Kısa süreli, geçici temasla bulaşma mümkünlüğü son derece düşük. Takip edilip, dikkatli olmak lazım.”
“Tedavisinde yüzde 100’e yakın başarı”
Prof. Dr. Özlü, tüberküloz hastalığının tedavi edilebilir olduğunu belirterek, “Bu verem hastalığının teşhisi kolay, tedavisi de var. Günümüzdeki mevcut tedavilerle yüzde 100 başarıya yakın bir tedavi ile sonuçlanan bir hastalıktır. Tüberkülozun tedavisi etkili olan ilaçların kullanılmasıyla oluyor. Gerçekten düzenli bir tedavi altında olunan algoritması var. Sağlık Bakanlığı illerdeki verem savaş üniteleri yoluyla hastaları takip ediyor. Tedavileri 6-8 ay nezaret altında olarak yapılıyor. Artık vereme bağlı vefatlar son derece azaldı. Takip altında olduğu sırada ölen hastalar olabilir ama hepsi vereme bağlı olmayabiliyor. Artık verem ölümleri, verem hastalığı verileri son derece azaldı ve azalmaya da gidiyor” diye konuştu. (DHA)
Ayşe Kulin: Güzellik başarıyla eş kıymet olsaydı, en iyi romanları Ajda Pekkan yazardı |
Günün öne çıkan haberleri… TIKLAYIN – Erdoğan ile Bahçeli bugün görüşecek Kızıl Goncalar’ın olay yaratan fragmanına tepki yağdı: Başörtüsünü çıkarıp ateşe attı TIKLAYIN – Mehmet Y. Yılmaz | Yasin Aktay o fotoğrafa niçin girdi? TIKLAYIN – ABD Dışişleri Bakanı Blinken: SDG’nin yabancı üyelerinin ülkesine dönmesi ve kümenin Suriye ulusal güçlerine dâhil edilmesi için Türkiye ile çalışıyoruz TIKLAYIN – Spor muharrirleri, Galatasaray-Başakşehir müsabakasını yorumladı: “Süper Lig’deki apayrı bir maç olacak” TIKLAYIN – Baba-oğul Gökçek’lerin “kefen yolsuzluğu” iddiasına suç duyurusu: “Mansur Yavaş ve Köksal Bozan’a iftira atıldı, AKP’ye oy devşirildi!” |
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Tükürük Bezi Taşı Tedavi Edilmezse Önemli Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir