35,3902$% 0.14
36,5675€% -0.07
3.018,84%0,27
4.969,00%0,00
19.816,00%-0,02
2.653,95%0,15
9.941,52%-0,31
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Nafiye Yılmaz, “Ocak Ayı Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı” kapsamında açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Yılmaz, rahim ağzı kanserinin (serviks kanseri) yüzde 99 oranında HPV enfeksiyonuna bağlı görüldüğünü belirtti. HPV enfeksiyonunun cinsel temasla ve birliktelikle bulaşan bir enfeksiyon olduğunun altını çizen Yılmaz, HPV virüsleri içinde özellikle yüksek riskli HPV tiplerinin (Tip 16, 18 gibi) rahim ağzı kanseri açısından önem taşıdığını ifade etti.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Nafiye Yılmaz, rahim ağzı kanserinin yüzde 99 oranında HPV enfeksiyonuna bağlı görüldüğünü söyledi. Yılmaz, “Çoğu HPV enfeksiyonu herhangi bir belirti vermeden tespit edilir. Ancak belirti vermesi halinde olağandışı kanamalar, ilişki sonrası kanamalar, kanlı ve kötü kokulu akıntılar rahim ağzı kanseri açısından uyarıcı olmalıdır” diye konuştu.
“Kalıcı hale gelme ihtimali yüksek”
Vücut savunma sistemi tarafından engellenerek gerileyebilen HPV enfeksiyonlarının, bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde gerilemeyip kalıcı hale gelme ihtimalinin daha yüksek olduğunu söyleyen Yılmaz, “HPV enfeksiyonu kalıcı olduğunda rahim ağzında kanser öncüsü olan hücresel değişikliklere yol açabilir. Eğer bu durum erken teşhis ve tedavi ile müdahale edilmezse, rahim ağzı kanserine ilerleyebilir” ifadelerini kullandı.
“Yaklaşık 350 bin kadın bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetmiştir”
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 2022 yılı verilerine göre, dünya genelinde 660 bin kadına rahim ağzı kanseri tanısı konulmuş ve yaklaşık 350 bin kadın bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Prof. Dr. Yılmaz, “Tarama ve HPV aşı programlarıyla önlenebilecek bir kanser cinsinden yaklaşık yüzde 50 oranında kadın hayatını kaybetmektedir. Bu durum, taramanın yapılmaması, teşhis koymada gecikme ve farkındalığın düşük olmasıyla açıklanabilir” dedi.
“Tarama programları ve erken teşhis önemli”
Prof. Dr. Yılmaz, DSÖ ve Türkiye’deki kanser tarama programlarının, rahim ağzı kanserinin önlenmesi, erken teşhis ve tedavi imkanının sağlanması açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. “Rahim ağzı kanseri taraması smear ve HPV testleriyle yapılmaktadır. Kılavuz tekliflerine göre
Smear taraması, 21 yaşından 65 yaşına kadar uygulanmaktadır. Yine aynı kılavuz tekliflerine göre, HPV tarama testleri 30 yaşından itibaren ulusal ve uluslararası kanser tarama programlarında önerilmektedir. Smear ve HPV tarama testinde risk saptanan hastalar, kolposkopi ve biyopsi gibi ileri teşhis testleriyle kıymetlendirilir. Biyopside saptanan kanser öncü lezyonları ya da kanser tanısı sonucuna göre hastaların ferdi özellikleri ve gebelik istemleri olup olmamasına göre rahim ağzına minimal invaziv süreçlerden daha ileri ameliyatlara kadar tedavi planlanabilir. Geç teşhis konmuş ve cerrahi bahtını kaçırmış hastalarda cerrahi dışı radyoterapi gibi tedavi yaklaşımları da uygulanabilir” diye konuştu.
HPV aşısı önlenebilir bir kanser için koruma
“Rahim ağzı kanseri dünyada aşısı olan ve tarama programlarıyla önlenebilen, kadın sağlığı açısından çok önemli bir kanser cinsidir. HPV aşılama programları, gelişmiş ülkelerde DSÖ tekliflerine göre çocukluk çağı aşı takviminden itibaren uygulanmaktadır” diyen Prof. Dr. Nafiye Yılmaz, özellikle Tip 16 ve Tip 18 gibi yüksek riskli HPV virüslerine karşı oluşturulan aşıların önemine vurgu yaptı. Prof. Dr. Yılmaz, “Bu aşılar, 9-14 yaş aralığında kız ve erkek çocuklarda iki doz, 15 yaşından itibaren ise üç doz şeklinde uygulanması önerilmektedir. Gelişmekte olan ülkeler DSÖ önerileri doğrultusunda aşılama ve tarama programlarını genişletmeli ve geliştirmelidir” dedi.
Rahim ağzı kanseri risk faktörleri
Tedavi edilmemiş HPV enfeksiyonu, korunmasız cinsel ilişki, birden fazla cinsel partnerin varlığı, sigara kullanımı, erken yaşta cinsel ilişki (16 yaş öncesi), düşük sosyoekonomik seviye ve bağışıklık sistemini baskılayıcı hastalıkların, rahim ağzı kanseri için en önemli risk faktörleri arasında yer aldığını belirten Prof. Dr. Yılmaz, “Bu risk faktörlerinin farkında olmak, tarama ve aşılama programlarına katılım sağlamak hastalıktan korunmada büyük önem taşır” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Nafiye Yılmaz şu uyarılarda bulundu:
“Rahim ağzı kanseri önlenebilen bir hastalıktır. Tarama ve aşılama programları sayesinde erken teşhis alabilir ve tamamen tedavi edilebilir. HPV’ye bağlı gelişen bu kanser tipi, kalıcı HPV enfeksiyonu olduğunda rahim ağzında değişikliklere yol açarak kansere ilerleyebilir. Bu nedenle tarama ve aşılama programlarının aksatılmaması hayat kurtarıcıdır.” (DHA)
Hayatınızın aşkını bakteriler seçiyor olabilir mi; bilim insanı Ali Rıza Akın anlatıyor | Bakterin Kadar Yaşa |
Günün öne çıkan haberleri… TIKLAYIN – DEM Parti heyetinin siyasi parti ziyaretlerinde neler konuşuldu, yol haritasında neler var? TIKLAYIN – Mehmet Y. Yılmaz | Erdoğan gölgede kalmaya kararlı
TIKLAYIN – Ertuğrul Özkök: Yılın ilk tuhaf Netflix sorusu; son 1 yılda kaç ay yaşlandınız?
TIKLAYIN – Benzine zam geldi: Fiyatlar gece yarısı güncellendi
|
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Uzmanı Açıkladı: Ekşi Mayalı Ekmek ve Tarhana Sağlık Açısından Çok Değerli