38,3216$% 0.04
43,7021€% 0.71
4.110,02%0,28
6.796,00%0,41
27.100,00%0,41
3.336,80%0,87
9.366,60%0,58
DOLAR 38,3216
EURO 43,7021
ALTIN 4.110,02
BİST 100 9.366,60
İmsak 02:00
Mor rengi seviyorsanız, bu rengin aslında fizikî olarak var olmadığını öğrenmek sizi biraz sarsabilir. Yeni bir araştırma, mor rengin aslında insan beyninin yarattığı bir illüzyon olduğunu ortaya koyuyor.
Bilim beşerlerine göre, kırmızı ve mavi ışık dalga uzunlukları aynı anda gözümüze ulaştığında, bu iki rengin görünür ışık spektrumunun zıt uçlarında yer alması beynimizde bir karışıklık yaratıyor. Beynimiz, bu karışıklığı çözmek için renk spektrumunu dairesel bir forma sokarak kırmızıyı ve maviyi birleştiriyor ve sonuçta mor rengi oluşturuyor. Görebildiğimiz manasında mor renk “gerçek” olsa da, aslında beynimizin iki zıt ışık dalga boyu arasındaki karmaşayı düzenleme gayretiyle meydana geliyor.
Spektral renkler ve menekşe moru
Gökkuşağını düşündüğünüzde, menekşe morunun kırmızı ve mavinin birleşiminden oluşan mordan biraz farklı olduğunu fark edebilirsiniz. Bunun sebebi, gökkuşağındaki menekşe morunun, görünür ışık spektrumundaki spektral renklerden biri olmasıdır. Spektral renkler, her biri kendine özgü bir dalga uzunluğuna sahip ışık çeşitlerinden oluşur. Menekşe moru, aynı zamanda güneş yanıklarına neden olabilen UV ışınlarını da kapsayan, spektrumun en kısa dalga boylarındaki ışığı temsil eder.
Işık gözümüze ulaştığında, renkleri görmemizi sağlayan koni adı verilen özel hücrelere çarpar. Üç farklı çeşitte koni hücresi bulunur:
Her koni, görünür ışık spektrumunun farklı bir bölgesine cevap verir. Bir renge ait ışık gözümüze ulaştığında, uygun koniler aktive olur ve bu hücreler, sinyalleri optik sinir aracılığıyla beynimize gönderir. Beynimiz, ilk olarak bu sinyalleri talamus aracılığıyla işler ve ardından görsel korteks, bu bilgiyi analiz ederek hangi konilerin ne kadar aktifleştiğini kıymetlendirir. Bu süreç sonucunda gördüğümüz rengin ne olduğu belirlenir.
Mor rengin illüzyonu
Bazı renkler, örneğin turkuaz gibi, birden fazla koniyi aktive ederek ara renkler yaratır. Ancak kırmızı ve mavi ışık söz konusu olduğunda durum biraz daha farklıdır. Görünür ışık spektrumunun zıt uçlarında yer alan bu iki renk, beynimize göre yeni bir renk oluşturmak için birleşemez.
Beynimiz, hem S konileri (mavi) hem de L konileri (kırmızı) aynı anda aktive olduğunda bu durumu bir sorun olarak algılar. Bu karışıklığı çözmek için spektrumu bir daire biçimine bükerek kırmızı ve maviyi birleştirir ve ortaya mor çıkar. Bu süreç, mor rengin tamamen beynimizin yarattığı bir yanılsama olduğuna işaret eder.
Renk algısı: Gerçek mi, illüzyon mu?
Sonuç olarak, beynimiz moru görmemizi sağlayarak bizi fizikî olarak var olmayan bir rengi gördüğümüze inandırır. Gözlerimiz ve beynimiz birlikte çalışarak, görünür ışık spektrumu dışındaki bu yeni rengi algılar ve bizi onun “gerçek” olduğuna ikna eder. Bu da renk algısının ne kadar karmaşık ve büyüleyici bir süreç olduğunu bir kez daha gösteriyor.
Diğer Teknoloji Haberleri İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Tektaşınız İlk Günkü Gibi Parlasın! Kuyumcuya Gelerek Bile Yok, Evde Halloluyor
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.