32,5805$% 0.16
35,0399€% 0.17
2.441,00%0,24
3.988,00%0,30
15.973,00%0,27
2.333,01%0,16
10.446,24%1,00
Konuya ilişkin “Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi”, Resmi Gazete’de yayımlandı.
Düzenlemeyle Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kamuda tasarruf düzenlemeleri kapsamında defterdarlıkların ve vergi dairesi başkanlıklarının birleştirileceğine ilişkin açıkladığı adım uygulamaya alınmış oldu.
Buna göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı taşra teşkilatında sunulan hizmetler, GİB’e bağlı olarak kurulan defterdarlıklar bünyesinde yerine getirilecek.
Defterdarlıkların görev ve işlevlerinde meydana gelen azalış ve taşrada sunulan hizmetlerin yüklü olarak vergi hizmetlerinden oluşması dikkate alınarak yeni defterdarlık GİB’e bağlı olarak kuruldu.
29 VİLAYETTEKİ VERGİ DAİRELİ DEFTERDARLIK OLDU
Kararnameyle 29 ilde bulunan vergi dairesi başkanlıkları defterdarlığa dönüştürülürken bulundukları ilin ismini aldı. Vergi dairesi liderleri, defterdar unvanına sahip oldu. Vergi dairesi başkanlığı bulunmayan 52 ilde defterdarlık kuruldu. Böylelikle GİB ülke genelinde tek tip örgüt yapısına kavuştu.
Düzenlemeyle Bakanlık taşra teşkilatında bulunan Muhasebat ve Muhakemat ünitelerinin vazifeleri motamot korunarak doğrudan Gelir Yönetimi Başkanlığına tabi defterdara bağlı çalışması sağlandı.
YETKİLER DE DEĞİŞTİ
Defterdar, taşrada Bakanlığın en büyük memuru ve il ile bağlı ilçeler teşkilatının amiri sıfatını da haiz oldu.
Defterdarlık Personel Müdürlüğü de kaldırıldı. Bu müdürlüğün vazifeleri, GİB taşra teşkilatının ilgili müdürlüğünce yerine getirilecek.
Yeni defterdarlıklar, vergi dairesi başkanlıklarının görev ve yetkilerini haiz olacak.
İstanbul’da bulunan ve vergi dairesi işlevlerine sahip Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı kaldırıldı.
Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı mükellefleri, GİB tarafından belirlenecek vergi dairesine aktarılacak veya yeni vergi dairesi kurulacak.
BAKANLIĞIN GÖREV TARİFİNDE DÜZENLEME YAPILDI
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Tasarruf Önlemleri bahisli 2024/7 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nde yer alan konulara ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığına izleme ve raporlama vazifeleri de verildi.
Ayrıca kamu harcamalarının gözden geçirilmesine ilişkin temellerin belirlenmesi, harcamalarda etkinlik ve verimlilik artışı ile tasarruf sağlanmasına yönelik teklifler geliştirilmesi, uygulamanın takibi hususlarında da Bakanlık yetkilendirildi.
Düzenleme kapsamında bazı takım ve durumlar iptal edilirken bazı yeni takımların ihdası sağlandı.
Kararname, 1 Eylül’de yürürlüğe girecek.
Enag Haziran Enflasyonunu Açıkladı! Milyonlarca Emekli ve Memur TÜİK’i Bekliyor, Artırımlar Netleşiyor
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.