35,3972$% 0.16
36,5112€% -0.06
3.037,95%0,20
4.973,00%0,20
19.830,00%0,21
2.669,67%0,02
10.000,72%1,11
Ankara Devlet Opera ve Balesi (ADOP), 50 yılın ardından, Romeo ve Juliet operasını Aytaç Manizade‘nin çağdaş rejisiyle seyirciyle buluşturmaya hazırlanıyor.
William Shakespeare‘in ünlü yapıtı, “Romeo ve Juliet”, yüzyıllardır edebiyat ve sahne sanatlarında yer alıyor. Hikaye, Fransız bestekar Charles Gounod tarafından 19. yüzyılda operaya uyarlandı.
Gounod’nun 1867 yılında prömiyer yapan özgün ismiyle “Roméo et Juliette” operası, Shakespeare’in yepyeni yapıtına sadık kalarak, iki düşman aile arasındaki yasak aşkı ve trajik sonu işliyor.
Baledekinden farklı olarak operada, Romeo ve Juliet’in aşkının yanı sıra, acımasız oyunlar ve toplumsal çatışmalar da ön plana çıkıyor.
Romeo ve Juliet Operası, Ankara Devlet Opera ve Balesince, 1975-1976 döneminde oynanmasının ardından, 50 yıl sonra 21 Aralık’ta Aytaç Manizade rejisiyle Başkentli sanatseverlerle buluşacak.
“Juliet benim için beyaz kelebek oldu”
Romeo ve Juliet operasının rejisörü Aytaç Manizade, genel prova öncesinde, Ankara’da bu yapıtın sahnelenmesinin üzerinden 50 yıl geçtiğini söyledi.
“Dekor, kostüm ve sanatkarların duygu yoğunluklarının, psikolojilerinin ve yapıttaki karakterlerin birbiriyle örtüşmesi için yoğun çalışma yapıyorum. Çalışırken psikolojik tanımlamaları ön plana aldım.” diyen Manizade son vakitlerde duygu yoğunluğu fazla eserleri sahnelediğini ifade etti.
Manizade, sanatkarlardan birbirlerinin rolleri hakkında fikir sahibi olmalarını ve karakterin hislerini da ona göre belirlemelerini istediğini belirtti.
Uzun zaman ortadan sonra böyle yalın bir aşk hikayesini sahneye koymadığını belirten Aytaç Manizade, şunları söyledi:
“Bu eser için ‘ne yapmalıyım’ dedim. Bu yalınlığı, dekor, kostüm, kişilerin, yapıtın bir tragedya olmasını düşünmeden sahneye konulmasını sağladım. Belirli renkleri kullandım. Daha yalın renkleri kullandım ve bir masal diye düşündüm. Bana öyle geldi. Juliet benim için beyaz kelebek oldu. Onun sıcaklığı, kendi hislerinin yalınlığı beni çok etkiledi. Yapıttaki iki düşman ailenin farkında olmadan kıssanın hüzünlü bir sonuca varmış olmasında sebepleri olmaları etkileyici. Eser, hem masal hem değil. Juliet, Romeo’ya göre ayakları daha yere basıyor, yaşı 14 olmasına rağmen aşkına sağlam bir şekilde sahip çıkıyor. Bu aşk öyküleri vakitsiz ve yersiz. Yine de Rönesans’tan yola çıkmak istedim ve her tabloda küçük modüllerle o periyoda gönderme yaptım.”
Eserin, Capulet’lerin evinde beyaz kostümlerle davete katılan karakterlerle başladığını belirten Manizade, yalınlığın eser boyunca devam ettiğini söyledi.
Aytaç Manizade, Fransız bestekar Charles Gounod’un şık operalarından biri olan Romeo ve Juliet’in Türkiye’de zaman zaman oynandığını ama Avrupa’nın pek çok ülkesinde müzikalinin bugünlerde oynandığını kaydetti.
Yıllar sonra Ankara’da oyun sahnelediğini belirten Manizade, çok heyecanlı olduğunu, seyircilerin de beğenmesini umduğunu dile getirdi.
Eserin ilk sahnelendiği periyottaki kostümleri ve dekoruyla aynı olmadığını belirten Manizade, “Eserin klasik haliyle tekrar sahnelenmesi, geçmişin tekrarı olur. Klasik olduğu zaman bir şeyin kopyasını yapmış oluyorsunuz. İşimizde, bugünü yakalamak zorundayız. Yeni bir şey yaratmak istedim. Kostümü, dekoru, aksesuarı ile başka bir Romeo ve Juliet operası ortaya çıktı.” ifadesini kullandı.
“Eserde kendinizi rüyadaymış gibi hissediyorsunuz”
ADOB Orkestrasını yönetecek orkestra şefi Tolga Atalay Ün de Romeo ve Juliet’in her noktasında çok güzel armonilerin eşlik ettiği, yalın ama bir o kadar da sofistike bir eser olduğunu söyledi.
Ün, “Bu yapıtta, Mozart’tan gelen bir yalınlık var. Yapıtta, romantik periyodun verdiği değişik armoniler var. Çok özel bir eser. Prova sürecinden çok keyif aldım. Oyun kozmik ve her periyotta insanların kendinden bir şey bulabileceği vakitsiz ve yersiz bir eser. Bu durum kendini müzikte de gösteriyor. Yapıtta kendinizi rüyadaymış gibi hissediyorsunuz.” dedi.
Uzun yıllardır yapılmamasının da önemli olduğuna dikkati çeken Ün, bu yapıtla İtalyan repertuvarının dışına çıkmak istediklerini söyledi.
Zor bir eser olduğunu, zorluğunun yalınlığından kaynaklandığını belirten Ün, şancıların çok iyi hazırlanmasına ve onların ustalığına odaklanıldığını kaydetti.
Opera direktörün senfoni yönetmekten de farklı olduğuna da dikkati çeken Şef Tolga Atalay Ün, yapıtı yönetirken operada farklı ve fazla sayıda bileşeni bir arada tutmak gerektiğini, sadece orkestrayı değil sahnede olanları da takip ettiklerini söyledi.
Bu orkestra şefi için çok önemli bir yetenek ve maharet olduğunu belirten Ün, “Hazırlık sürecinde sadece bir müziğe odaklanmıyorsunuz, o dramayı da ortaya çıkarmaya çalıyorsunuz. Müzik de dramadan faydalanıyor. Opera, senfonik repertuvarı direktörün yanında başka bir tat.” dedi.
“Seslendirdiğim eserler içinde en heyecan duyduğum rol”
Romeo’yu canlandıran tenor Arda Doğan, Romeo ve Juliet operasında ilk kez görev aldığını söyledi.
Doğan, “Romeo, aşkın ve tutkunun sonlarında gezmek gibi. Her sahnesi yeniden doğuş ve hayat demek. Romeo, aşkını yaşarken kırılganlığını da görüyoruz. Shakespeare’in lirik metni ve müzikler de güzel olunca seyirci bir seyahate çıkıyor. Biz de bu seyahatte rehber olmaya çalışacağız. Juliet’in toplumun kararlarına karşı çıkan hali, aşkına sahip çıkması çok özel. Bugüne kadar seslendirdiğim eserler içinde en heyecan duyduğum rol.” diye konuştu.
Doğan, herkesi Romeo ve Juliet’e beklediklerini de sözlerine ekledi.
Eserin dekor dizaynını Tayfun Çebi, kostüm dizaynını Sevtaç Demirer, ışık dizaynını Bülent Arslan, koreogafisini Özge Ay ve Hakan Odabaşı üstlendi.
Dönüşümlü olarak Juliette’yi Görkem Ezgi Yıldırım ve Esra Çetiner, Romeo’yu ise Arda Doğan ve Mehmet Kavil oynayacak.
Kızıl Goncalar kamera ardı: Cüneyd, Hasna, Sadi Hüdayi Güneş ve Müyesser konuştu! |
Günün öne çıkan haberleri… TIKLAYIN – Erdoğan’dan Şam’a sürpriz ziyaret iddiası: Emevi Camii’ni ziyaret edebilir TIKLAYIN – Tuğrul Eryılmaz | Kişisel gösterim ve Atatürkçü meslektaşlarımın ‘Nefes’ aldırma girişimi TIKLAYIN – Ertuğrul Özkök: 5 Aralık akşamı Fahrettin Altun’un adamları CNN rejisini neden aradı? TIKLAYIN – Ekonomist Özgür Demirtaş asgari ücret tahminini açıkladı TIKLAYIN – “Talisca Fener’de”; “Forvete Mikautadze”; “Firmino bombası”: İşte günün spor manşetleri… TIKLAYIN – Haftanın Sanat Rotası: Bu hafta, üç büyük şehirde hangi sanat aktiflikleri var? |
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Buika ile Kibariye Birlikte Konser Verecek