32,6645$% 0.32
35,5639€% 0.42
2.509,16%1,72
4.049,00%1,37
16.220,00%1,37
2.390,92%1,48
10.851,78%-0,19
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi Necdet İpekyüz, şuranın 24 Nisan’da “Ermeni soykırımı” ifadesi nedeniyle Açık Radyo’ya verdiği idari para ve program durdurma cezasına karşı oy yazısı yayımladı.
İpekyüz, “Ermeni soykırımı” sözünün, ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirterek, RTÜK’ün vazifesinin tarihi konular hakkında görüş vermek olmadığını hatırlattı.
Kurul’un, Anayasal bir kurum olduğunu ve Anayasa’da korunan ifade özgürlüğünü korumakla görevli olduğunu belirten İpekyüz, “Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, yetkisini aldığı Anayasa’da korunan haklara hürmet göstermek ve korumakla yükümlüdür. Bu nedenle heyet aldığı kararların, Anayasa’da yer alan haklara, özellikle de ifade özgürlüğüne, saygılı olduğundan emin olmaya mecburdur. Aksinin kabulü halinde, Anayasa’ya hürmet duymayan bir Kurul’un yetkisini de Anayasa’dan alması düşünülemez” ifadelerini kullandı.
İpekyüz’ün karşı oy yazısında şu ifadeler yer aldı:
“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Hrant Dink kararında ‘tarihsel hakikat arayışı, devanı eden kamusal tartışmanın bir parçası olan ifade özgürlüğünün ayrılmaz bir parçasıdır’ diyerek gazeteci Hrant Dink’in Ermeni Soykırımı’na ilişkin yazdıkları nedeniyle açılan ceza soruşturmalarının ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine hükmetmiştir. Yine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Altuğ Taner Akçam kararında da 1915 Ermeni Tehcirini ‘soykırım’ olarak nitelendirdiği için müracaatçının ceza soruşturmasına uğramasının ifade özgürlüğü ihlali olarak kabul etmiştir.
‘VERİLEN CEZA YÖNTEME UYGUN DEĞİL’
Hem ulusal hem de uluslararası yargı organlarının oturmuş içtihadı, 1915 Ermeni Tehcirinin ‘soykırım’ olarak nitelendirilmesinin ifade özgürlüğü tarafından korunduğu yönünde birleşmektedir. Dolayısıyla Ermeni Tehcirini ‘soykırım’ olarak pahalandırmak, hiç elbet ifade özgürlüğünün müdafaası kapsamında kabul edilmektedir. Bu nedenle Üst Heyet tarafından ilgili yayında sarf edilen kelamların cezaya konu edilmesi, ifade özgürlüğünü ihlal edecektir. Yayıncı kuruluşa ceza verilmesi, Anayasa’nın 26.maddesinde korunan ‘Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti’ni ihlal edecektir. Şura, yayıncıya üst sondan idari para cezası vermiştir. Heyet kararında, alt sondan uzaklaşmasını gerekçelendirmemiştir. Programa yönelik ilk kere yaptırım uygulandığı göz önüne alındığında, üst sondan ceza verilmesinde, yasaya ve metoda uyarlık yoktur.
Kurul ayrıca programın beş kez durdurulmasına karar vermiştir. O denli ki, program durdurma önlemi, programın yayınlanmasını yasaklayarak, ifade özgürlüğüne yönelik ağır bir müdahale getirir ve istisnai durumlarda uygulanmalıdır. Konsey bu önlemin gerekli olduğunu ortaya koyacak herhangi bir münasebet sunmamıştır. Gerekçesi açıklanmaksızın program durdurma önleminin verilmesi yönteme ve yasaya terstir.”
Yeni Şafak Müellifinden Ertuğrul Özkök’e: Ak Parti Bu Kadar Güçlü İktidar Olmasaydı Aynı İltifatlara Mazhar Olacak Mıydık?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.