38,0112$% 0.06
41,2334€% 0.68
3.711,03%0,62
6.090,00%0,21
24.289,00%0,23
3.041,84%0,74
9.633,72%-0,16
DOLAR 38,0112
EURO 41,2334
ALTIN 3.711,03
BİST 100 9.633,72
İmsak 02:00
Doğru uygulandığında pek çok yararı var
Gıda alımının 12 saatten fazla kısıtlanması, sağladığı yararlar nedeniyle aralıklı oruç gibi diyet programlarının da yaygınlaşmasını sağladı. Bilimsel açlık usullerinin ya da dini orucun doğru uygulandığında sağlık için pek çok yararı olabileceğini dile getiren İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Zahide Karaca, “Bu teknikler herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan kişiler için; metabolik hastalıkların önlenmesinden, bağışıklık sistemini güçlendirmeye hatta sağlıklı ömür mühletini artırmaya kadar geniş bir yelpazede yarar sağlayabilir” dedi.
Ramazan orucu daha avantajlı
Bu oruç çeşitleri arasındaki farklardan da bahseden Karaca, “Yaşlanmayı önlemek için uygulanan bilimsel oruç uygulamaları su tüketimini kısıtlamadığı için Ramazan orucundan ayrılır. Aynı zamanda bu programlarda, açlık süresi kişinin yaşam üslubu veya yaşı gibi kişisel özelliklerine göre düzenlenebilir. Ramazan orucunun ise dini ve kültürel istikametiyle topluluk halinde uygulanarak, denetimli açlığın bir ay gibi uzun bir süre sürdürülmesi açısından daha avantajlı olduğunu söylemek mümkün” dedi.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Zahide Karaca, bir aylık Ramazan dönemi boyunca oruç tutmanın genel sağlık üzerindeki 7 yararını sıraladı:
1- Uzun süreli ama denetimli açlık DNA tamiri ve hücresel dayanıklılığı artırarak yaşlanmayı geciktirir. Hücrelerin yaşlanmasını belirleyen telomerlerin daha yavaş tükenmesini sağlar ve hücrelerin enerji üreten yapısı mitokondriyi korur.
2- Denetimli açlık, hücrelerin daha uzun yaşamasını sağlayan hayatta kalma sistemini devreye sokar. Kanser oluşumuyla ilgili olan mTOR aktivasyonunu baskılayarak kanseri önlemeye yardımcı olur.
3- İnsülin düzeyini düşürerek yağ yakımını ve metabolik esnekliği artırır. Metabolik esneklik; farklı beslenme şartlarına uyum sağlayabilmektir. Yani gerektiğinde vücut; enerji kaynağını gereksinime göre değiştirilebilir, karbonhidratlardan yağa ya da proteinlere geçerek enerji üretebilir.
4- Beyin işlevlerini güçlendirerek odaklanmayı artırır.
5- Hücrelerin zarar görmüş kısımlarının temizlenmesi ve geri dönüştürülmesi anlamına gelen otofaji sürecini başlatarak hücresel yenilenmeyi teşvik eder. Açlık sona erdikten sonra bile bu yenilenmenin olumlu tesirlerinin devam ettiği bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.
6- Açlık, bağışıklık hücrelerinin yenilenmesini de destekleyerek bedeni hastalıklara karşı daha dirençli hale getirir. Ancak, aşırı düşük kalori alımı veya yetersiz beslenmenin bağışıklık sistemini zayıflatabileceği de göz önünde bulundurulmalı.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Peş Peşe Kullanınca Cildi Yakan İkili! Retinolle Muhakkak Karıştırmayın
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.