38,4292$% 0.2
43,8350€% -0.02
4.099,20%-0,71
6.779,00%-0,74
27.034,00%-0,75
3.318,98%-0,90
9.432,55%-0,61
DOLAR 38,4292
EURO 43,8350
ALTIN 4.099,20
BİST 100 9.432,55
İmsak 02:00
Ülkemizde son yıllarda artan doğal afetler ve ani gelişen sağlık krizleri, halk sağlığı hizmetlerinin kapasitesinin ve erişilebilirliğinin ne kadar kritik olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.
Afet, yangın, sel, deprem ve salgın hastalık gibi durumlarda, toplumun hızlı ve etkin sağlık hizmetlerine ulaşması, yaşam kurtarıcı bir öneme sahip.
Bu gereklilik doğrultusunda, Sağlık Bakanlığı, kriz anlarında birinci basamak sağlık hizmet sunumunu güçlendirmek amacıyla kapsamlı bir adım atıyor.
HALK SAĞLIĞI ACİL MÜDAHALE EKİPLERİ KURULACAK
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünce 81 il valiliğine ve il sağlık müdürlüklerine “Halk Sağlığı Acil Müdahale Ekipleri” kurulmasına ilişkin yazı gönderildi.
Türkiye’nin deprem başta olmak üzere su taşkınları, toprak kayması, kaya düşmesi, çığ gibi doğal afetler, bulaşıcı hastalıklar ve salgınlar bakımından riskli bir coğrafyada bulunduğu belirtilen yazıda, afetler sonrasında sağlık alanında öğrenilmiş derslerin tespit edilmesi ve bu dersler doğrultusunda, Bakanlığın gelecekteki olası afet ve acil durumlara hazırlık ve cevap kapasitesinin geliştirilmesi amacıyla kapsamlı çalışmalar yürüttüğü kaydedildi.
81 İLİN TAMAMI DAHİL EDİLDİ
Sağlık Bakanlığı Stratejik Planı (2024-2028) çerçevesinde, deprem, küresel salgın ve afet durumlarında birinci basamak halk sağlığı hizmet sunumunun kapasitesini, erişilebilirliğini, etkinliğini ve kalitesini artırmak amacıyla Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tertibi ve uyumunda, il sağlık müdürlükleri bünyesinde “Halk Sağlığı Acil Müdahale Ekipleri” kurulacak.
TÜM SAĞLIK KOLLARINDAN İŞÇİ BULUNACAK
Kurulacak Halk Sağlığı Acil Müdahale ekiplerinin, acil halk sağlığı durumlarında kendi ilinde/diğer illerde gerektiğinde Türkiye sınırları dışında, Bakanlık tarafından sunulan halk sağlığı hizmetlerinin kesintisiz şekilde sürdürülebilirliğinin sağlanmasında ve olası halk sağlığı tehditlerine yönelik tedbirlerin alınmasında görev yapması, gruplarda görev alan personelin halk sağlığı aciliyeti olmayan durumlarda mevcut vazifesine devam etmesi planlandı.
Halk Sağlığı Acil Müdahale takımlarında, halk sağlığı uzmanı, epidemiyolog, saha epidemiyoloğu, uzman doktor, doktor, ebe, hemşire, sağlık memuru, çevre sağlığı teknisyeni, psikolog, sosyal çalışmacı, bilgi işlem personeli ve sürücü yer alacak.
UMKE EĞİTİMİ VERİLECEK
Görevlendirileceklerden Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi Birimi (UMKE) eğitimi almamış olanların, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile uyum sağlanarak UMKE eğitimi almaları da planlandı.
Böylece, vilayetlerin yapısı ve afetlerle müsabaka riski gibi durumlar göz önünde bulundurularak, her ilde en az bir ekip olacak şekilde il sağlık müdürlükleri bünyesinde Halk Sağlığı Acil Müdahale ekipleri oluşturulacak.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
CHP’de ‘Şaibeli Kurultay’ İddialarına İlişkin İnceleme