38,0089$% 0.03
41,6416€% -0.35
3.628,32%-2,21
6.070,00%-3,84
24.207,00%-3,71
2.974,16%-2,11
9.407,17%0,29
DOLAR 38,0089
EURO 41,6416
ALTIN 3.628,32
BİST 100 9.407,17
İmsak 02:00
1- Tencere yemekleri ile besleyin
Dr. Serap Sapmaz Deniz “Son yıllarda çok sık tüketilen fast food ürünleri, yüksek miktarda şeker, tuz ve katkı maddeleri içerir. Bu maddeler tat duyusunda bağımlılık yapan özellikler taşıdığı gibi, bağışıklık sistemini zayıflatır. Ayrıca obezite, insülin direnci vb kronik sağlık sorunlarına yol açar. Bu nedenle kesinlikle evde tencere yemekleri hazırlayın” diyor.
2- Dişlerini düzenli fırçalama alışkanlığı kazandırın
Diş çürükleri ve ağız enfeksiyonları, bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebiliyor. Bu nedenle düzenli diş fırçalama alışkanlığı kazandırın, diş tabibi denetimlerini ihmal etmeyin. 8 yaşın altındaysa; dişlerini fırçaladıktan sonra özellikle arka dişleri ve dişlerinin arka yüzeyini siz de tekrar fırçalayın.
3- Spor yapmaya teşvik edin
Güçlü bir bağışıklık sistemi için fizikî aktivite şart. Düzenli egzersiz, bağışıklık hücrelerini aktive ederek bedeni enfeksiyonlara karşı daha dirençli hale getiriyor. Çocuklar için yüzme, basketbol ve futbol gibi sporların ülkü olacağını belirten Dr. Deniz, bisiklet sürme ve açık havada birlikte yapacağınız yürüyüşün de çok önemli olduğunu söylüyor.
4- Probiyotik içeriği yüksek besinler verin
Çocukların mevsim zerzevatları ve meyveleri başta olmak üzere tüm besin gruplarından yeterli ve istikrarlı şekilde tüketmeleri, gün içerisinde düzenli olarak su içmeyi alışkanlık haline getirmeleri güçlü bir bağışıklık sistemi için kilit rol oynuyor. Dr. Serap Sapmaz Deniz ayrıca tarhana, kefir, evde mayalanmış yoğurt, sarımsak ve soğan gibi probiyotik içeriği yüksek besinlerin da bağırsak mikrobiyatası ve bağışıklık için büyük önem taşıdığını söylüyor.
5- El yıkama alışkanlığı kazandırın
El yıkama enfeksiyonların önlenmesinde kritik önem taşıyor. Bu nedenle çocuğunuza kesinlikle el yıkama alışkanlığı kazandırın; yemeklerden önce ve sonra, tuvaletten çıkınca ve dışarıdan geldiğinde ellerini sabunla en az 20 saniye boyunca yıkamayı öğretin. Ayrıca öksürürken ya da hapşırırken ağzını elleriyle değil, dirseklerinin iç kısmıyla kapatmayı öğretin.
6- Bağışıklığını doğal takviyelerle güçlendirin
Bağışıklık sistemini desteklemek için doğal karışımlardan da faydalanılabileceğini belirten Dr. Deniz “Ihlamur çayı, tarçın kabuğu ve birkaç damla limonla hazırlayacağınız bir karışım solunum yollarını rahatlatabileceği gibi, bir tatlı kaşığı bal ve rendelenmiş taze zencefil ile hazırlayacağınız karışım da bağışıklığını güçlendirmeye katkı sağlayacaktır. Ancak zencefil-bal karışımı 1 yaş altı çocuklara verilmemelidir. Ayrıca alerjik bünyelerde tepkiye neden olabileceği için ilk kez denendiğinde küçük ölçüyle başlanmalı ve tepki açısından çocuk gözlenmelidir” diyor.
7- Probiyotik içeriği yüksek besinler verin
Çocukların mevsim zerzevatları ve meyveleri başta olmak üzere tüm besin gruplarından yeterli ve istikrarlı şekilde tüketmeleri, gün içerisinde düzenli olarak su içmeyi alışkanlık haline getirmeleri güçlü bir bağışıklık sistemi için kilit rol oynuyor. Dr. Serap Sapmaz Deniz ayrıca tarhana, kefir, evde mayalanmış yoğurt, sarımsak ve soğan gibi probiyotik içeriği yüksek besinlerin da bağırsak mikrobiyatası ve bağışıklık için büyük önem taşıdığını söylüyor.
8- Gelişigüzel vitamin ve mineral desteğinden kaçının!
Son devirde vitamin ve mineral desteklerinin denetimsiz şekilde ve sık kullanıldığı, bunun çok önemli tehlikelere yol açabildiğini vurgulayan Dr. Deniz “Gıda takviyesi ürünlerinin çoğu Sağlık Bakanlığı onaylı olmayıp denetimsiz kullanılmaktadır. Çocuğun ihtiyacı belirlenmeden yüksek doz vitamine maruz kalması karaciğer ve böbrek meseleleri gibi önemli hastalıklara yol açabilir. Ayrıca ilaçların tesirini azaltabilmekte, havale eşiğini düşürebilmekte ve kanama bozukluğuna yatkınlık oluşturma gibi risklere yol açabilmektedir” diyor.
9-Omega-3 içeriği yüksek besinler yedirin
Güçlü bir bağışıklık sistemi için omega 3 içeriği yüksek besinler yedirin. Haftada iki kez balık yemeleri zihinsel gelişim ve kalp damar sağlığı için de büyük önem taşıyor. Ceviz, yumurta, et, ıspanak, brüksel lahanası ve semizotu gibi sebzeler de omega-3 içeriğine sahip olduğundan bu besinleri çocuğunuza tüketme alışkanlığı kazandırın.
10- Yeterli ve kaliteli uyumasına itina gösterin
Uyku, çocukların bağışıklık sistemi hücrelerinin yenilendiği, enerji depolandığı ve bedenlerinin güzelleştiği bir süreç olduğundan; okul öncesi çocukların 10-13 saat, okul çağında 9-12 saat, ergenlik döneminde de 8-10 saat uyumalarına ihtimam gösterin. Uyku eksikliği; enfeksiyon riskini artırırken, bağışıklık sisteminin enfeksiyonlarla mücadele etme kapasitesini azaltıyor.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
25 Yaşındaki Hilal, 3’üncü Ameliyatında Kalp Sağlığına Kavuştu