34,3403$% -0.06
36,4147€% 0.22
2.837,08%-0,21
4.830,00%0,00
19.318,00%-0,02
2.571,68%-0,07
9.420,42%1,29
DİDEM SEYMEN- İlaç Güvenliği Enstitüsü’nün (Pharmaceutical Security Institute) verilerine göre, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrasya Bölgesi’nin dünyada yasa dışı ilaç faaliyetlerinin en yüksek olduğu bölgeler arasında 5. sırada yer alıyor.
Obezite ve zayıflama tedavilerine yönelik tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyük talep olduğunu belirten Türk Diyabet Cemiyeti Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva, “Reçetesiz bir şekilde, ağırlıklı olarak internetten temin edilen bu ilaçlarda düzmecelere rastlıyoruz. Kontrolsüz üretilen ve kullanılan sahte ilaçlar toksik kimyasallar, ağır metaller, bakteriler ile kontamine bileşikler, sibutramin, tiroid hormonu, iyot gibi bazı aktif maddeleri, efedrin, amfetamin gibi uyarıcıların toksik ve zararlı dozları dahil pek çok maddeyi içerebilmektedir. Sahte ilaçlar, hafif yan tesirlerden ömrü tehdit eden durumlara kadar geniş bir yelpazede sağlık riskleri taşıyor. Aşırı tiroid hormonuna bağlı çarpıntı, tansiyon yüksekliği, ellerde titreme, terleme ve aşırı sinirlilikle gelen obeziteli hastalarımın sayısındaki artış, sahte ilaçlarla ilgili durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor. İlaçların doktor kontrolünde ve eczanelerden alınması son derece önemli” diyerek uyarıyor.
İlaç eczaneden alınmalı
Novo Nordisk Türkiye Kıdemli Klinik, Medikal ve Ruhsat Yöneticisi Dr. Ömer Buğra Bahadır ise, “Dünyadaki artış trendine paralel olarak, son devirde ülkemizde de özellikle diyabet ve obezite tedavisinde kullanılan enjeksiyon kalemlerinin sahte versiyonlarında dikkat çekici bir artış gözlemliyoruz. Sahte eserlerden korunmanın en güvenli yolu, ilacın eczaneden alınmasıdır” diyor.
‘Diyabet arkadaşım mı?’ sergisi
Koç Üniversitesi Hastanesi, farkındalık yaratmak ve diyabetli çocukların dünyasına ortak olmak amacıyla, “Diyabet Arkadaşım mı? Benim Gözümden Bak!” standına ev sahipliği yapıyor. “14 Kasım Dünya Diyabet Günü” kapsamında “Yaşam boyu süren diyabet nasıl bir hissettirir?” sorusu üzerinde düşünmeyi amaçlayan stant, 13 çocuğun diyabete bakış açısına ve arkadaşça yaklaşımlarına yer veriyor. Sergide, diyabetli çocukların yaratıcı, hassas ve özgün diyabet anlatımları standın arkadaşça olmasını sağlıyor ve bu dil çocuklarda görülen diyabetin yarattığı “kırılganlığı” en iyi şekilde yansıtacak vitray sanatıyla buluşuyor. Çocukların anlatımlarını içeren belgesel, fotoğraflar ve klâsik sanat dalı olan vitrayın cama yansıttığı ruh ile birleştirdiği “Diyabet Arkadaşım mı? Benim Gözümden Bak!” standı, herkesi diyabetli çocukların dünyasına ortak etmeyi amaçlıyor.
Diyabetli çocuklara sensör desteği
Şişli Belediyesi ve DİYAÇEV arasında imzalanan iş birliği protokolüyle Şişli’de, “Diyabetli Çocuklara Sensör Desteği Programı” hayata geçirildi. Protokol kapsamında Şişli Belediyesi, Tip 1 diyabet hastalığı tanısı almış Şişli’deki diyabetli çocuklara, tedavi sürecinde hayatını kolaylaştıracak sensör desteği sağlayacak.
Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan ile DİYAÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Hatun’un katılımıyla düzenlenen törenle protokol imzalandı.
Prof. Dr. Şükrü Hatun: “Ülkemizde 27-30 bin civarında tip 1 diyabetli çocuk yaşıyor. Uzun yıllardır kan şekeri ölçümü parmaktan bir damla kan alınarak ölçülmektedir. Sensörler ise doku sıvısından her 5 dakikada bir ve acısız bir şekilde ölçüm yapabilmektedir. Sensörler sayesinde glukoz yükseklik ve düşüklükleri önceden tahmin etmek ve buna göre erken davranmak ve akıllı telefonlar üzerinden ailelerin çocuklarının glukozunu uzaktan izlemesi mümkündür” dedi” ifadelerini kullandı.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Diyabet Göz Sağlığını da Etkiliyor