35,3276$% -0.05
36,5038€% -0.02
3.030,63%0,16
4.962,00%-0,12
19.785,00%-0,14
2.669,95%0,26
10.000,72%1,11
Öyle bir aile düşünün ki kültür, sanat, edebiyat dünyasında derin izler bırakmış isimler… Her biri aynı ailenin üyeleri… Başarılar ve sırlarla dolu Şakir Paşa Ailesi’nin hayatları ve ilgileri NOW TV’nin yeni dizisinde izleyici ile buluşuyor. Hikayesi 1912’de başlayan dizide Osmanlı’nın önemli bir paşa ailesinin bireyleri olan Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı, çağdaş fotoğrafın ustası Fahrelnisa Zeid, ilk Türk gravür sanatçısı Aliye Berger ve ilk Türk seramik sanatçısı Füreya Koral gibi isimlerin hayatlarından kesitler yer alacak.
1-Şakir Paşa Ailesi: Mucizeler ve Skandallar Dizisinin Konusu
Dizinin konusu şöyle: Devrinin ilerisinde bir hayat sürdüren Şakir Paşa ailesinin entrika ve sırlarla dolu hayatlarını anlatan dizinin hikayesi 1912’de başlıyor. Halikarnas Balıkçısı ismiyle Bodrum’u bugünkü ününe kavuşturan Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın İtalyan eşiyle birlikte Büyükada’ya ailesinin evine dönmesi, herkesin hayatını kökünden değiştirecektir. Bu değişim sadece yaşandığı dönemi etkilemekle kalmayacak; aileden, çağdaş fotoğrafın ustası prenses Fahrelnissa Zeid, ilk Türk gravür sanatçısı Aliye Berger ve ilk Türk seramik sanatçısı Füreya Koral gibi birbirinden başarılı isimlerin çıkmasına da vesile olacaktır.
2-Kim, Kimi Canlandırıyor? Oyuncu kadrosu
Vahide Perçin, Fırat Tanış, Cem Yiğit Üzümoğlu, Devrim Yakut, Denise Capezza, Nilsu Berfin Aktaş, Helin Kandemir, Yağmur Başkurt, Onur Durmaz gibi birbirinden başarılı isimlerden oluşan takımda Meryem Uzerli de yer alacak.
3-Dizinin Künyesinde Kimler Var?
4-Şakir Paşa Ailesi Kimdir?
Şakir Paşa Ailesi, ismini II. ABDülhamid döneminde önemli misyonlarda bulunmuş Şakir Paşa’dan alıyor. Ailenin fertleri sanat, edebiyat ve kültür dünyasında önemli izler bıraktı… Fahrünnisa Zeyd, Füreya Koral, Aliye Berger, Nejad Devrim gibi tanınmış sanatkarlar, Halikarnas Balıkçısı-Cevat Şakir gibi İzzet Melih Devrim gibi muharrirler, Suat Şakir ve Sevimli Devrim gibi tiyatrocular… Hepsi aynı ailenin fertleriydi.
5-Gerçekte Kim Kimdir?
MEHMED ŞAKİR PAŞA (1855-1914): Asker, Osmanlı tarihçisi ve devlet adamı Mehmed Şakir Paşa, 1891-1895 arası Sadrazamlık yapan Ahmed Cevad Paşa’nın kardeşiydi. Şakir Paşa’nın aldığı önemli misyonlardan birisi Atina Büyükelçiliği’ydi. 1886 yılında, oğlu dünyaya geldi ve amcası Cevad Paşa’nın adı verildi: Cevat Şakir... Yani Halikarnas Balıkçısı. Şakir Paşa, ağabeyi Cevat Paşa’nın görevden alınmasıyla devlet kademelerindeki görevlerinden istifa ederek Büyükada’ya yerleşti.
Mehmed Şakir Paşa görev aldığı askerî ve idarî görevlerinin yanında Yeni Osmanlı Tarihi isimli yapıtıyla de tanınıyor. Arkeoloji Müzesi kitaplığına bağışlanan 5 bin kitaplık bir kütüphaneye sahip Şakir Paşa, aslında resme de çok meraklıydı. Hatta Fransa’da katıldığı bir fotoğraf yarışında ikinciliği vardı. Onun sanata düşkünlüğü nedeniyle köşke keman, piyano, fotoğraf ve dil hocaları sıkça geliyordu. Şakir Paşa, 1914 yılında oğlu Cevat Şakir’in (Halikarnas Balıkçısı) tabancasından çıkan bir kurşunla yaşamını yitirdi.
FÜREYA KORAL (1910-1997): Türkiye’nin ilk kadın seramik sanatçısı ve çağdaş seramik sanatının öncülerinden Füreya Koral, Şakir Paşa’nın büyük kızı Hakkiye Hanım’ın çocuğuydu. Teyzeleri ressam Fahrünnisa Zeyd ile Aliye Berger, dayısı ise yazar Cevat Şakir Kabaağaçlı’ydı. Koral, ikinci evliliğini 1935’te milletvekili Kılıç Ali ile yaparak Ankara’ya yerleşti, bu sırada periyodun siyasetçileri, sanat ve edebiyat dünyasından beşerlerle tanıştı. Atatürk’ün vefatına kadar yakın çevresinde bulundu.
1945’te verem teşhisi konulması üzerine, tedavi için 1947’de İsviçre Leysin’de bir sanatoryuma gitti. Londra’daki teyzesi Fahrünnisa Zeyd, sanatla uğraşması için bazı materyaller gönderdi. Koral, bunlar arasında bulunan seramikçilik alet ve gereciyle 1947’de İsviçre’de çalışmalarına başladı. Fransız seramikçi Serre’nin desteğiyle Paris’te özel bir seramik atölyesinde çalışmalarını sürdürdü. Koral, ilk seramik ve taş baskı standını 1951’de Paris’te açtı. Yazar Ayşe Kulin’in “Füreya” isimli kitabı onu anlatıyordu. Füreya Koral, Koral, 25 Ağustos 1997’de 87 yaşında İstanbul’da vefat etti.
CEVAT ŞAKİR KABAAĞAÇLI (1890-1973): Kabaağaçlı, Ferik Mehmed Şakir Paşa ile Sare İsmet Hanım’ın çocukları olarak 7 Nisan 1890’da Girit’te dünyaya geldi. Oxford Üniversitesinde “Yakınçağ Tarihi” eğitimi gören Kabaağaçlı, 1913’te İtalyan bir kadınla evlenerek bir dönem İtalya’da yaşadı. 1914’te Türkiye’ye döndü ve babasının Afyon’daki çiftliğine yerleşti. Bir tartışma sırasında kendi silahından çıkan kurşunla babasının ölmesi üzerine cinayet iddiasıyla yargılandı, 15 yıl kürek cezasına çarptırıldı. Kabaağaçlı, cezasının 7 yılını tamamladıktan sonra verem olması nedeniyle serbest bırakıldı.
13 Nisan 1925 tarihli bir yazısı nedeniyle İstanbul İstiklal Mahkemesinde yargılandı üç yıl kalebentlik cezası verilerek Bodrum’a sürgün edildi. Sürgüne gittiği dönem küçük bir balıkçı köyü olan Bodrum, onun sayesinde bugünkü ünlü pozisyonuna ulaştı. Kabaağaçlı, cezasını tamamladığı 1928’de kendi isteğiyle tekrar Bodrum’a dönerek, 1947’ye kadar burada yaşadı. Bu periyottan sonra kentin antik periyotlardaki Halikarnassos isminden dolayı “Halikarnas Balıkçısı” takma ismiyle yapıtlarını yazdı. Kabaağaçlı, kemik kanserinden dolayı 13 Ekim 1973’te 83 yaşında hayata veda etti. Vasiyeti üzerine cenazesi Bodrum’a defnedildi.
ALİYE BERGER (1906 – 1974): Türkiye’nin ilk kadın gravür sanatkarlarından ressam Aliye Berger, Paşa’nın en küçük kızıydı. 1903’te Büyükada’da doğdu. Sevgilisi Karl Berger’le 23 yıllık beraberlikten sonra evlendi ama eşi ay sonra ani bir kalp krizi nedeniyle hayata veda etti. Aliye Berger sanata daha fazla yöneldi; yağlıboya, desen ve gravürün unutulmaz isimlerinden oldu. Çoğunlukla oyma baskı tekniğinde, siyah-beyazın ara tonlarıyla çalışarak eserler verdi. Berger, 1972’de son standını İstanbul Taksim Galerisi’nde düzenledi. Aliye Berger, 1974’te doğup büyüdüğü ve çok sevdiği Büyükada’da hayatını kaybetti.
FAHRÜNİSA ZEYD (1901-1991): İsmet Sare Hanım ile Şakir Paşa’nın kızı olarak 1901’de İstanbul Büyükada’da dünyaya geldi. Ailenin ortanca kızıydı. Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı ile ressam Aliye Berger’in kardeşi, ressam Nejad Melih Devrim ile tiyatro sanatçısı ve yazar Sevimli İhtilal’in annesi, seramik sanatçısı Füreya Koral’ın teyzesi idi.
Henüz 8 yaşındayken çizdiği fotoğrafla ağabeyi Cevat Şakir’i etkileyen Fahrünisa Zeyd, 14 yaşında anneannesinin sulu boya portresini yaparak resme yöneldi. İlk evliliğini yazar İzzet Melih Devrim ile yaptı. Oğlu Faruk’u 2.5 yaşında kaybeden Devrim çiftinin, 1923’te Nejad Melih, 1926’da da Tatlı ismini verdiği iki çocuğu dünyaya geldi. Her ikisi de sanatçı oldu. Fahrünisa Zeyd, İkinci evliliğini 1934’te, Irak’ın Ankara temsilcisi ve Irak Kralı I. Faysal’ın kardeşi Emir Zeid ile yaptı ve prenses unvanı aldı. Zeid çiftinin oğlu Raad 1936’da dünyaya geldi. Londra’daki ilk standını 1947’de St. Georges galerisinde açan Zeid, açılışta İngiltere Kraliçesi Elizabeth’i ağırlamıştı. 1962’de imza attığı “Break of the Atom and Vegetal Life” isimli yapıtı, Dubai’de Christie’s Müzayede Konutu’nda 2 milyon 741 bin dolara satıldı. Ürdün Kraliyet Nişanı, İtalyan Rispoli Nişanı, Fransız Commandeur des Arts et des Letres Nişanı sahibi olan Fahrünnisa Zeid, 1991 yılında oğlu Raad’ın da yaşadığı Amman’da hayatını kaybetti. Ölümünün ardından Ürdün Kralı ülkesinde ulusal yas ilan etti.
NEJAD DEVRİM (1923-1995): Paşa’nın torunu ve Fahrünisa Zeyd ile yazar ve edebiyatçı ilk eşi İzzet Melih İhtilal’in oğluydu. 1923’te yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Nejad Devrim, babası gibi tahsilini İstanbul’da Galatasaray Lisesi’nde tamamladı. Büyükada’daki Şakir Paşa Konağı’nda büyüdü. Sanat ömründe teyzesi Aliye Berger ve dayısı Cevat Şakir’in önemli etkileri olduğu biliniyor. Nejad Devrim Türkiye’nin ilk soyut ressamı kabul ediliyor.
ŞİRİN DEVRİM (1926-2011: Fahrünisa Zeyd’in kızı, Nejad İhtilal’in kız kardeşi. Türk tiyatrosunun önemli ismi Tatlı Devrim, 1926’da İstanbul’da doğdu. İstanbul ve New York’ta eğitim alan Tatlı Devrim, Yale Üniversitesi’nin tiyatro bölümünü bitirdi. Türk tiyatrosunun önemli ismi Amerika’da da sahneye çıktı. Stanford, ABD’de profesörlük de yapan Sevecen Devrim, annesi Fahrünisa Zeyd’in hikayesini ‘A Turkish Tapestry’ ismiyle kitaplaştırdı ve kitap daha sonra ‘Şakir Paşa Ailesi-Harika Çılgınlar’ ismiyle Türkçe olarak da yayınlandı.
Diğer Kültür & Sanat Haberleri İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Abant’ta Kış Görüntüleri Görenleri Hayran Bıraktı