35,4448$% -0.06
36,6365€% 0.24
3.092,69%0,61
5.030,00%0,30
20.055,00%0,27
2.715,33%0,72
9.866,73%1,30
Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ile Kredi Kayıt Ofisi A.Ş. (KKB) arasındaki imza törenine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır katıldı. Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih Turan ile KKB Genel Müdürü Gökhan Şahin, protokole imza attı. Bakan Kurum, 2024 yılı emisyon oranının yüzde 72’sinin enerji dalından, yaklaşık yüzde 13’ünün sanayi bölümünden kaynaklandığını belirterek, “Birçok toplantıya katılıyoruz. Yabancı yerli bilim insanlarıyla ve bölümümüzle geleceği istişare ediyoruz. Gördüğümüz şudur; Avrupa Yeşil Mutabakatı, sadece bir iklim siyaseti olarak gelmiyor; devasa bir ekonomik dönüşüm sürecini de beraberinde getiriyor” dedi.
Türkiye’nin ihracatının yaklaşık yüzde 42’sini Avrupa Birliği ülkelerine yapıldığını aktaran Bakan Kurum, “Bu noktada toplam ihracatımızda Avrupa ülkeleri ilk sırada yer alıyor. Bundan böyle Avrupa’ya ihraç ettiğimiz ürünlerin karbon ayak izi, etrafla uyumluluk düzeyi çok daha önemli olacak. Attığımız her adım stratejiktir. Bu gerçeklikten hareketle 2 yıl süren uzun soluklu bir çalışmayı tamamladık ve dün gece itibarıyla ‘Endüstriyel Emisyonların Yönetimi Yönetmeliği’ yayımlandı. Bu yönetmelikle bir arada, endüstride yeşil dönüşümde yeni bir sayfa açıyoruz, yeni bir periyoda giriyoruz” ifadelerini kullandı.
Bakanlığın hiçbir ayrım yapmadan tüm belediyelere yardım ettiğini dile getiren Kurum, “Bugün bakanlığımızda bekleyen ister partimizin ister muhalefet partilerinin tek bir bahisleri bile kalmadı. Şunu asla ve asla unutmasınlar. Siyasette ve belediyecilikte millete hizmet etmeden teveccüh bekleme, eser vermeden destek bekleme zamanı artık sona ermiştir. Hiçbir iş yapmadan, tabiatımıza, çocuklarımızın yarınlarına olumlu katkı vermeden, insanımızdan destek bekleme dönemi artık tamamen kapanmıştır, herkes ne söz verdiyse bunu yerine getirmelidir” diye konuştu.
BAKAN KACIR: OSB’LERİMİZE 250 MİLYON EUROLUK FİNANSMAN TEMİN ETTİK
Bakan Kacır ise Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC) iş birliğinde Türkiye Endüstriyel Karbonsuzlaştırma Yatırım Platformu’nu kurduklarını hatırlatarak, “Bu platform aracılığıyla kamu kurumlarını, uluslararası finans kuruluşlarını, bankaları ve sanayi paydaşlarını bir araya getirerek, öncelikli dört kesimde karbonsuzlaştırmayı sağlayacak yatırımlara 2030’a kadar 5 milyar euro finansman sağlayacağız. Dünya Bankası finansmanlı, Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi kapsamında yeşil dönüşüm projeleri için OSB’lerimize 250 milyon euroluk finansman temin ettik. Sürdürdüğümüz proje kapsamında bu yıl OSB’lerimizin 6 milyar 300 milyon liralık atık su arıtma tesisi, yenilenebilir enerji gibi yeşil altyapı yatırımlarını destekleyeceğiz. Dünya Bankası iş birliğinde yürüttüğümüz 450 milyon dolar bütçeye sahip diğer bir program olan ‘Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’ ile endüstrimizin yeşil dönüşümde teknoloji ve kapasite geliştirme sürecini hızlandıracak adımlar atıyoruz” dedi.
Yol haritasında demir- çelik, alüminyum, çimento, kimyasallar, plastik ve gübre kesimlerinde sanayi kuruluşlarının teknolojik ihtiyaçlarını tespit ettiklerini belirten Bakan Kacır, “Tüm paydaşlarımızın katkısıyla, çığır açıcı Ar-Ge ve yenilik temelli tahliller için 2026, 2030 ve 2035 yıllarına ilişkin maksatları belirledik. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak yeşil dönüşümü gerçekleştirme adına ilgili bakanlıklarımız, kurumlarımız ve paydaşlarımız ile eşgüdüm içinde çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Türkiye Kamu-Sen Genel Lideri’nden Refah Payı Talebi