38,0089$% 0.06
41,2525€% 0.71
3.715,38%0,74
6.096,00%0,33
24.306,00%0,30
3.045,81%0,87
9.619,51%-0,31
DOLAR 38,0089
EURO 41,2525
ALTIN 3.715,38
BİST 100 9.619,51
İmsak 02:00
Sakarya’da yaşayan 43 yaşındaki işletmeci Uğur Özdemir, yaklaşık 10 yıl önce İsviçre’den memleketine döndü. Özdemir, yurt dışında el dokuması eserlere verilen kıymetten hareketle bu alana yönelmeye karar verdi.
Anadolu’nun farklı yerlerinde sandıklarda saklanan halı ve kilimleri temin eden Özdemir, bakımlarını yaptırarak yurt dışındaki tüketicilerle buluşturuyor.
El emeği göz parıltısı kilim ve halılar Özdemir’in Sapanca ilçesindeki dükkanına getirilerek, çevrim içi satışla iç piyasanın yanı sıra ağırlıklı olarak ABD, Kanada, Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine gönderiliyor.
“Anadolu’yu karış karış gezerek el dokuması kilim ve halıları topluyoruz”
Uğur Özdemir, AA muhabirine, yurt dışında el dokuması eserlere verilen bedelden etkilenerek sektöre girdiğini söyledi. Anadolu’yu karış karış gezerek el dokuması kilim ve halıları topladığını dile getiren Özdemir, “Anadolu kilimlerini öğrendik ve tanıdık. Sonrasında da bu ürünleri nasıl pazarlayabileceğimizi öğrendik. Ardından da her şey sırasıyla gelmeye başladı.” dedi.
Özdemir, sandıklardan çıkan kilim ve halıların Aksaray’da yıkama, tamir ve bakım süreçlerinden geçirildikten sonra satış için mağazaya getirildiğini anlatarak, şöyle devam etti:
“Geçmişte insanlar bunları kızlarına, yeğenlerine, aile bireylerine dokumuş, çeyizlik dediğimiz ürünler. Bunlar dokunuyor ve sandıklarda koruma ediliyor. Biz aslında bir anlamda sıfır ürün, kullanılmamış ürün satıyoruz. Bu ürünlerin dokuması yaklaşık 80 yıl önce yapılmış. Dolayısıyla da bu ürünleri bu kadar kaliteli yapan da bu. Biz kendi bünyemizde de bazı ürünlerin saçaklarını, bakımlarını, zincirleme işlemlerini yapıyoruz. Bu da ürünlerin uzun yıllar boyunca sağlıklı şekilde kullanılmasını sağlıyor.”
Çevrim içi satış ve sosyal medya üzerinden kilim ve halıları yurt dışındaki tüketicilerle buluşturduğunu aktaran Özdemir, ürünlerin ilgi gördüğünü kaydetti.
Özdemir, bölgelerin ve yörelerin kendine has motifleri olduğundan bahsederek, “Bazen artık hangi kilimi göreceğiz ki yani bütün kilimleri görüyoruz, biliyoruz dediğimiz halde bizi şaşırtan ve kendine hayran bırakan birçok esere şahit oluyoruz. Bu da Anadolu’nun ne kadar renkli kültüre sahip olduğunu göstermekte.” dedi.
Dokumacılığın giderek azaldığına, makine dokuması ürünlerin arttığına dikkati çeken Özdemir, el dokumacılığın yok olmaması için bu kültüre sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.
Özdemir, kilim ve halıların tamamen doğal materyallerden yapıldığını anlatarak, “Bin yıldan beri kullandığımız ürünler bunlar. Neden eski insanlar daha sağlıklı ve uzun ömürlü yaşamışlar çünkü bunların hepsi doğal ürün. Koyun yününden elde edilen halı ve kilimler. Günümüzde insanlar daha çağdaş ürünler peşinde koşuyorlar ama gereç olarak içerisinde ne olduğundan haberimiz yok. Dolayısıyla biz el eğirmesi iplerin ve el dokuması halı ve kilimlerin kullanılmasından yanayız.” ifadelerini kullandı.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
THY, Vaktinde Kalkış Oranını Açıkladı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.