38,0129$% 0.27
41,9860€% -0.13
3.780,44%-0,42
6.269,00%-0,83
25.066,00%-0,45
3.082,19%-1,03
9.411,89%-0,76
DOLAR 38,0129
EURO 41,9860
ALTIN 3.780,44
BİST 100 9.411,89
İmsak 02:00
Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Çömlekköy’de üreticiler, son günlerde 25 dereceyi bulan hava sıcaklıklarının geceleri birdenbire sıfırın altına düşmesiyle zarar gören badem ağaçlarını korumak için, nemli balya yakarak “dumanlama” yöntemi uygulamaya başladı. Geçen yıllarda ani sıcaklık düşüşleriyle yüzde 50’lere varan verim kaybı yaşadıklarını söyleyen Çömlekköy Muhtarı Caner Kaya, “Havaların soğuk gitmesiyle badem ağaçlarından büyük ihtimalle verim kaybı devamlı yaşanacak. Biz de tek çözüm olarak balya yakıp dumanlama yapmayı gördük ” dedi.
Edirne’de son günlerde 25 dereceyi bulan hava sıcaklıkları, yeni haftayla birlikte özellikle geceleri sıfırın altına düşerken, çiçek açan badem ağaçları zarar gördü. Lalapaşa ilçesine bağlı Çömlekköy’de üreticiler de geçen yıllarda yaşadıkları verim kaybının önüne geçmek için nemli balya yakarak dumanlama yöntemi uygulamaya başladı. Çömlekköy Muhtarı Caner Kaya, gece boyunca köydeki 130 dönümlük badem ağacı ekili alanda balya yakıp, nöbet tuttuklarını söyledi.
“Verim kaybı yaşamamak için bu tedbiri aldık”
“Badem ağaçları genelde 20-25 beş dereceleri görünce çiçek açar, meyveye gitmeye başlar. Bu yıl da birebiri oldu, çiçek açtı. Havalar eksi dereceye düşeceği için biz de kendimizce önlem aldık. Balya yaktık, nemli balya duman yapsın, kırağı düşmesin diye. Geçen yıl yüzde 50 verim kaybı yaşadık. Ortalama bayağı bir düştü. Bu yıl da bu tedbiri aldık. Havaların soğuk gitmesiyle badem ağaçlarından büyük ihtimalle verim kaybı devamlı yaşanacak. Biz de Çömlekköy muhtarlığı olarak tek çözüm olarak balya yakıp dumanlama yapmayı gördük. Başka devası yok bu işin.”
“Gece boyunca nöbetteydik”
Gece boyunca balya yakarak nöbet tuttuklarını söyleyen Kaya, şöyle konuştu:
“Faydası kesinlikle olacak. Adana bölgesinde bu duman işini yapıyorlar. Büyük ihtimalle bizde de yararı olacak. Gece boyunca da nöbetteydik, balyaları yaktık, yanmayanları tekrar yaktık. Yani sahayı bir duman altına almaya çalıştık, kırağı düşmesin diye. Tahlili sadece bu dumanlama, koruma amacı bu.”
“Tek çözüm dumanlama”
Çömlekköylü badem üreticilerinden Ali Öztürk de yaşanan ani sıcaklık düşüşü nedeniyle önceki yıllarda hiç verim alamadıklarını belirterek, şöyle konuştu:
“İki yıldır bu kırağı olaylarından dolayı verim alamıyorduk. Geçen sene yüzde 50 verim kaybımız oldu, bir önceki sene hiç alamadık. Bu sene de bu dumanlama olayını yaptık verim kaybı yaşamayalım diye. Burada gayretimizi veriyoruz. Bir şekilde tüm akşam nöbetteydik. Yanıp sönenleri tekrar yaktık, yetmeyen yerde tekrar balya taşıdık. Sabaha kadar buradaydık. Bu şekilde verim kaybını önlemeye çalıştık. Tek tahlili bunun dumanlama.” (DHA)
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
İş Yerine Getirdi, Gözünün Önünden Ayırmıyor: Altından ve Pırlantadan Daha Değerli