34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
3.005,41%1,48
5.110,00%0,95
20.381,00%1,12
2.705,79%1,29
9.549,89%1,94
Otomobil fiyatları gerilemeye başladı. 7 Temmuz’dan itibaren yüksek bedeller ödenerek alınan güvenlik paketleri standart hale gelecek ve bu özelliklere sahip olmayan araçlar satılamayacak. Bundan ötürü markalar ellerinden arabaları çıkarmak için kampanya üstüne kampanya düzenlemeye başladı.
Gerek durağan seyreden kur, gerek satış hacminin düşmesi gerekse de yatırım araçlarının getirilerinin artması arabaya olan talebi bir ölçü kıstı.
Ticaret Bakanlığı’nın sıfır ve ikinci el otomobil ticaretine yönelik attığı adımlar da meyvelerini verdi.
OTOMOBİLLERDE NELER STANDART GÜVENLİK DONANIMI OLACAK?
Acil durum frenleme asistanı, sürücü yorgunluk algılama sistemi, alkol kilidi hazırlığı, kaza veri kaydedicisi, ani frende otomatik yanan flaşörler, önden çarpmada yaya muhafazası için ‘safety glass’ özellikli ön cam, Akıllı hız yardımı, yolun hız limitine nazaran geri bildirim veren bir hız sabitleme sistemi, şerit takip asistanı, geri görüş kamerası yahut art park aralık sensörü mecburî olacak.
Otobüsler ve kamyonlarda ise muhtemel kör noktaları daha iyi belirlemeye yönelik teknolojiler, yayalar yahut bisikletlilerle çarpışmaları önlemek için ikazlar ve lastik basıncı izleme sistemleri mecburî tutulacak.
OTOMOBİL VE HAFİF TİCARİ ARAÇ SATIŞLARI DÜŞÜŞTE
2024 yılı Mayıs ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2023 yılı Mayıs ayına nazaran yüzde 10,1 azalarak 100.305 adet oldu. Mayıs ayında otomobil satışları bir evvelki yılın aynı ayına nazaran yüzde 8,19 azalarak 80.260 adet olurken, hafif ticari araç pazarı yüzde 17,0 azalarak 20.045 adet oldu.
Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2024 yılı Ocak-Mayıs periyodunda bir evvelki yılın aynı periyoduna nazaran yüzde 6 oranında artarak 471.743 adet olarak gerçekleşti. Otomobil satışları, 2024 yılı Ocak-Mayıs periyodunda geçen yıla nazaran yüzde 10,25 oranında artarak 375.097 adet, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 7,9 azalarak 96.646 adet oldu.
OTOMOBİL DURDUĞU YERDE MASRAF, MEVDUAT GARANTİ GETİRİ
Otomobil alan birisi aracı çalıştırmadan park halinde tutsa da sabit sarfiyatları oluyor. Motorlu Taşıtlar Vergisi, mecburî trafik sigortası, opsiyon olarak da olsa kasko, muayene, yıllık periyodik bakım derken en düşük maliyetli arabanın bile 50 bin lira civarında masrafı oluyor. Lakin bugünkü mevduat faizi şartlarında 1 milyon lira faize bir aylık bağlandığında getirisi 50 bin lira civarında gerçekleşiyor. Diğer bir deyişle arabaya ihtiyacı olmayan birisi parasını yatırım araçlarında kıymetlendirerek daha fazla getiri sağlayabilir.
(Not: Mevduat faizi getirisi bankadan bankaya değişkenlik gösterebilir. Enflasyon ve diğer yatırım araçları karşısında getiri oranı düşük ya da yüksek olabilir. Garanti getirisi ve yüzdesel getiri oranı ortalama olarak bilindiği için mevduat faizi örnek gösterilmiştir. Yatırım tercihlerine nazaran 1 milyon liraya daha yüksek getirilerin olabileceği yatırım araçları olabilir)
OTOMOBİL SATMAK ZAHMETLİ HALE GELDİ
Sıfır ya da ikinci el arabası satmanın mühleti uzadı. Piyasada tutulan araçların satış müddetleri bile bir ayı aşar hale geldi. Tercih edilmeyen arabalara yönelik olarak da hala 2023 modeller satış listelerinde yer alıyor.
EN UCUZ SIFIR OTOMOBİL BELLİ OLDU
Mayıs ayının en ucuz sıfır arabası belli oldu. Hyundai i10 835 binle birinci sıraya otururken KIA Picanto 850 bin lirayla ikinci oldu. Citroen C3 890 bin lirayla üçüncü sırada yer aldı.
OTOMOBİL ARTIK YATIRIM ARACI DEĞİL
Fiyatlardaki dengelenme, arz ve talebin değişkenlik göstermesi arabası yatırım aracı olmaktan çıkardı. Sıfır arabası alıp garajda bekletenler satamadıkları için her geçen gün zarar etmeye devam ediyor.
SIFIR OTOMOBİL ALIRKEN DİKKAT
Sıfır otomobil alırken sıfır diye kontrol etmemezlik yapmayın. Sıfır araçlarda da kusurlar olabiliyor, denetimlerinizi yapıp teslim alın. Bayilerde boya ölçüm aygıtları bulunduğundan ötürü boyasını kontrol edebilir, kesimlerin vida-somun birleşim yerlerinde oynama olup olmadığını gözle muayene edebilirsiniz.
Araç fiyatında anlaşma yaparken kesinlikle küçük de olsa aksesuar talep etmeyi unutmayın, satışta zorlandıkları için aksesuarı vereceklerdir.
MUTLAKA PAZARLIK EDİN, FİYAT DÜŞÜRECEKLERDİR
Sıfır olsa da pazarlık etmeyi unutmayın. Bayiler satışlardan çok büyük karlar etmese de ilerleyen vakitte yetkili servis hizmeti vereceği için büyük yararlar elde edeceklerdir. Örnek vermek gerekirse basit bir yağ değişimi periyodik bakımında aynı ürünleri alıp kendiniz yaptırmaya kalksanız 2 bin lira civarında ödeme yapacakken yetkili servis sizden 5-6 bin lira ücret talep edebilir. Elbette ki yetkili serviste yapılan bakımlar aracın garanti mühleti içinde oluşacak aksiliklere yönelik teminat sağlıyor, bu avantajı da unutulmamalı. (Bu meblağ örnektir, ultra lüks, supersport arabaların bakımlarıyla kıyaslanmamalı)
Türkiye’nin Fındık İhracatı: 9 Ayda 1,8 Milyar Dolar