34,3738$% 0.43
37,0664€% -0.03
2.973,37%-0,08
4.969,00%-0,02
19.874,00%-0,01
2.691,72%-0,46
8.946,13%0,95
Hazine ve Maliye Bakanlığı, mobilya sektöründe kayıt dışı faaliyet gösteren firmalara bir ay boyunca üretimin yoğun olduğu 29 ilde eş zamanlı denetimler gerçekleştirdi. Buna göre 17 bin 258 mükellef denetlendi, yaklaşık 53 milyon lira suistimal cezası verildi.
Anadolu Ajansı muhabirinin bakanlıktan edindiği bilgiye göre Gelir Yönetimi Başkanlığı’nca ülke genelinde eş zamanlı sürdürülen denetimlerinde mobilya sektörüne odaklanıldı.
İstanbul’da MODOKO ve MASKO, Ankara’da da Siteler gibi yerler başta olmak üzere, üretimin yoğun olduğu 29 kentte faaliyette bulunan mükelleflere denetim gerçekleştirildi.
Bu kapsamda, ağaç ve orman ürünleri toptan satışı, ham mobilya imalatı, kesim, boya, vernik gibi fason iş yapanlar, hırdavatçılar, kumaş ve sünger gibi yardımcı ürünleri satanlar, avize, cam, aksesuar, halı, kilim, perde satışı yapanlarla toptan ve perakende mobilya satışı gerçekleştirenler denetlendi.
IBAN aracılığıyla tahsilat
Denetimlerde, kayıt dışı faaliyet, işletmeye ait olmayan POS cihazı kullanımı, IBAN aracılığıyla yapılan tahsilatlarda evrak düzenlenmesi, diğerine ait banka hesapları üzerinden tahsilat yapılması, işletmede evrak nizamına uyum, doğru KDV oranı uygulanması, kayıt dışı işçi çalıştırılması ile iş yeri kira bedelinin banka kanalıyla ödenmesi gibi konular kontrol edildi.
Buna göre, bir ay boyunca mobilya ve temaslı bölümlerde 17 bin 258 mükellef denetlendi ve yaklaşık 53 milyon lira suistimal cezası kesildi.
Denetimlerde, 42.3 milyon lira hasılatın kayıt dışı bırakıldığı tespit edildi, 61 mükellefte KDV oranlarının uygulanmasına ilişkin uyumsuzluk bulundu.
Ekipler, 4 bin 727 mükellefin diğerine ait IBAN’ı kullanarak tahsilat yaptığını, 61 mükellefin de işletmeye ait olmayan POS cihazı kullandığını tespit etti.
463 firmanın mükellefiyet kaydı yok
Denetimlerde 463 iş yerinin mükellefiyet kaydı olmadan çalıştığı saptanırken 52 işçinin kayıt dışı çalıştığı görüldü ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirildi.
Gelir Yönetimi, iş yerlerinin giriş çıkışlarında sevkiyat yapan araçların gerekli evrak nizamına uyup uymadığını da eş zamanlı kontrol etti.
Kayıt dışı çalıştığı tespit edilen ve kayıt uyumsuzluğu bulunan firmalarda fiili envanter çalışması yapılarak, mal sayımı gerçekleştirildi.
‘Haksız karların önüne geçiyoruz’
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bakanlığın kontrollerini sosyal medyadan paylaşarak şu tabirlere yer verdi:
“Yoğun saha kontrolleriyle kayıt dışılığı azaltarak vergide adaleti güçlendiriyor, haksız yararların önüne geçiyoruz. Vergisini ödeyenlerin hakkını korumak için kazandığı halde vergisini vermeyen tüm kısımların üzerine kararlılıkla gitmeye devam edeceğiz.”
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Kyk Yurt Başvuruları Başladı: Hangi Dokümanlar İsteniyor? Kayıtlar Nereden Yapılacak?