34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
3.005,41%1,48
5.110,00%0,95
20.381,00%1,12
2.705,79%1,29
9.549,89%1,94
Film Sanayii ve Tüm Sanatkarları Güçlendirme Vakfı (Film-San), sosyal medya hesaplarından yaptığı duyuruda, “Sinema emektarı Prof. Dr. Sami Şekeroğlu’na Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı dileriz.” ifadesini kullandı.
Yazar ve yönetmen Gani Müjde de yaptığı paylaşımda “Öğretmenler Günü’nde öğretmenimizi kaybettik. Okulumuz MSGSÜ Sinema Televizyon kısmının kurucusu Prof. Dr. Sami Şekeroğlu bugün ortamızdan ayrılmış. Hayatımıza kattığı her şey için minnetle, şükranla, teşekkürlerle yolcu ediyoruz Sami Hoca’yı. Biz yaşadığımız sürece unutulmayacaktır.” ifadelerine yer verdi.
Yönetmen Nazif Tunç ise “Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Mükafatı sahibi, ilk sinema profesörümüz, Türk Film Arşivi’nin kurucusu, binlerce sinemacı yetiştiren Sami Şekeroğlu’nun vefat haberini ıstırapla öğrendik. Merhuma rahmet, sevenlerine de baş sağlığı diliyorum. Ruhu şad olsun.” paylaşımıyla Şekeroğlu’na rahmet diledi.
PROF. DR. SAMİ ŞEKEROĞLU KİMDİR?
Şekeroğlu, 26 Şubat 1937’de Elazığ’da dünyaya geldi, ilkokulu Hüseynik’te, ortaokulu Elazığ ve Ankara’da, lise tahsilini Elazığ Lisesinde tamamladı.
Lisede tiyatro ve sanatla ilgilenmeye başlayan Şekeroğlu, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisine kabul edilerek Yüksek Fotoğraf Kısmında eğitim aldı.
Üniversite hayatında önemli sanatkarlardan da dersler alan Şekeroğlu, 1985’de doçent, 1987’de profesör oldu, 1988 – 1996 arasında MSGSÜ Rektör Yardımcısı, 1996 – 1999 arasında MSGSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı olarak görev yaptı.
Şekeroğlu, 1969’da kurduğu “Türk Film Arşivi”ni Devlet Güzel Sanatlar Akademisine, bugünkü ismiyle Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesine devrederek, aynı yıl “Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Film Arşivi”ni kurdu.
Film Arşivi’yle uluslararası alanda da tanınırlık kazanan Şekeroğlu, 1973’te Uluslararası Film Arşivleri Federasyonu’nun asil üyesi oldu. 1974’te Türkiye’de sinema eğitimi veren ilk kurumlarından biri olan MSGSÜ Sinema – TV Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde Türkiye’nin ilk sinema müzesini kurarak eğitim çalışmalarına öncülük etti.
“Toprak Adamları” isimli kısa sinemasıyla 1985’te Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Ödülü’nü kazanan sanatçı, 2023 yılında ise sinema alanındaki katkıları nedeniyle Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görüldü.
Şekeroğlu, vefatından önce de MSGSÜ Sinema-TV Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve MSGSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölümü Başkanlığı misyonlarını yürütmekteydi.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bedri Usta’dan Kardeşine Veda! ‘Seni Çok Özleyeceğim’