32,5510$% 0.08
35,0018€% 0.05
2.452,43%0,70
4.005,00%0,54
16.048,00%0,54
2.340,82%0,49
%
Sivrisinekler genellikle insanları ve diğer hayvanları ısırmak için kan ihtiyacı duyarlar. Dişi sivrisinekler, yumurtalarını geliştirmek için insan veya hayvan kanında bulunan proteine ihtiyaç duyarlar. Erkek sivrisinekler ise genellikle bitkisel özlerle beslenirler.
Sivrisineklerin ısırma davranışı, insanlarda ve diğer hayvanlarda bazı durumlarda önemli hastalıklara neden olabilen patojenleri (örneğin, sıtma, Zika virüsü gibi) taşıma yeteneklerinden ötürü sağlık açısından risk oluşturabilir.
Bu yüzden, sivrisineklerin insanları ısırmaları sıkça önlenmeye çalışılır ve böylelikle hastalıkların yayılması engellenmeye çalışılır.
Özellikle yaz aylarında sivrisinekler herkesin başına dert olabilir. Lakin yapılan son araştırmadalarda bazı yiyeceklerin tüketiminin sivrisinekleri uzaklaştırdığı ortaya çıktı
Sivrisinekler, dünya çapında milyonlarca insanı topluca etkileyen sıtma, dans humması ve chikungunya gibi hastalıkların taşıyıcılarıdır.
2021’de yayınlanan Dünya Sıtma Raporu’na göre, Günedoğu Asya Bölgesi’nde ve Hindistan’da sıtma olaylarına çok sık rastlanılıyor.
Sivrisineklerden korunmak için böcek savar ve sineklik kullanmak temel korunma önleri iken, beslenmenize dikkat etmek ve besin değeri yüksek besinleri tüketmek de bu hastalıklar akarşı bağışıklık sistemimizi güçlendirmede çok önemli bir rol oynayabilir.
PORTAKAL VE LİMON GİBİ C VİTAMİNİ KAYNAKLARI
Beslenme Uzmanı Nupuur Patil, C vitamini, bağışıklığı güçlendirici özellikleriyle ünlüdür. Narenciye (portakal, limon greyfurt), çilek, kivi ve dolmalık biber gibi yiyecekler harika C vitamini kaynaklarıdır.
Bu güçlü antioksidan, zararlı serbest radikalleri nötralize etmeye, iltihaplanmayı azaltmaya ve bedenin enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini artırmaya yardımcı olur.
BOL SU TÜKETMEK
Hidratlı kalmak, optimal bağışıklık işlevini korumak için reklidir.
Muz, Hindistan cevizi suyu ve yoğurt gibi yiyeceklerle elektrolitlerin yenilenmesiyle birlikte yeterli su alımı, bedenin bağışıklık tepkilerini desteklemeye ve genel sağlığını müdafaaya yardımcı olur.
ÇİNKO İÇEREN GIDALAR
Çinko, güçlü bağışıklık sistemi için çok değerlidir. Yağsız et, kümes hayvanları, baklagiller, kabuklu yemişler ve tohumlar gibi yiyecekler çinko bakımından bol ölçüye bulunur.
Bu mineral, bağışıklık hücrelerinin ve antikorların üretimini destekleyerek bedenin sivrsinek kaynaklı patojenlere karşı etkili bir savunma oluşturmasını sağlar.
OMEGA-3 YAĞLI ASİTLER
Yağlı balıklarda (somon, uskumru, sardalye), keten tohumunda ve cevizde bulunan omega-3 yağ asitleri, bağışıklık reaksiyonlarının şiddetini azaltmaya yardımcı olan anti- inflamatuar özelliklere sahiptir.
Ayrıca hücre zarlarının genel sıhhatine katkıda bulunurlar ve bapışıklık hücresi işleyini geliştirirler.
ANTİOKSİDAN AÇISINDAN ZENGİN BESİNLER
Meyvelerde(çilek, üzüm) ve sebzelerde (ıspanak, lahana, brokoli) bulunan antioksidanlar, hücrelerin aksidatif gerilimin neden olduğu hasarlardan korunmasına yardımcı olur. Antioksidanlar, bedenin bağışıklık hücrelerini destekleyerek sivrisinekler tarafından bulaşan enfeksiyonlara karşı savunmada kritik bir rol oynar.
SARIMSAK VE ZERDEÇAL
Sarımsan ve zerdeçal bağışıklığı güçlendiren doğal besinlerdir. Sarımsak, antiviral ve antibakteriyel özelliklere sahipken, zerdeçal, güçlü anti- enslamatuar ve antioksidan tesirlere sahip bir bileşik olan kurkumin içerir.
Bu baharatları yemeklerimize dahil etmek, sivcirinek kaynaklı hastalıklara karşı ek koruma sağlayabilir.
D VİTAMİNİ KAYNAKLARI
D vitamini bağışıklık sisteminin enfeksiyonlara verdiği yanıtı modüle etmede önemli bir yol oynar. Güneş ışığı doğal bir D vitamini kaynağı olsa da, yağlı balıklar güçlendirilmiş süt ürünleri ve yumurta sarısı, yeterli düzeylerin korunmasına katkıda bulunabilecek diyet kaynaklıdır.
B VİTAMİNLERİ
B6, B9 folat) ve B12 dahil olmak üzere B vitaminleri bağışıklık hücresi gelişimi ve fonksiyonu için gereklidir. Tam tahıllar, yapraklı yeşillikler, fasulye ve yağsız etler çok güçlü B vitamini kaynaklarıdır.
C vitamini, çinko, omega-3 yağ asitleri, antioksidanlar, sarımsak ve zerdeçal gibi bağışıklığı güçlendiren baharatlar açsıından zengin besinleri tüketerek enfeksiyonlara karşı güçlü bir savunma düzeneği oluşturabiliriz. Uygun hisrasyın ve D vitamini, B vitaminlerinin dahil edilmesiyle, bedenimizi sivrisineklerin oluşturduğu tehditleri savuşturmak için gereken kaynaklarla donatabiliriz.
Hatay’da 515 Metrelik Duvar Çalışması İçin Guinness’e Başvuruldu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.