32,6455$% 0.25
35,3625€% 0.07
2.472,78%0,24
4.003,00%0,12
16.033,00%0,14
2.356,71%0,02
10.872,56%1,78
Sokak hayvanları yasası son dakika gelişmeleri vatandaşların gündeminde yer alıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) gönderilen hayvan hakları ile ilgili yasa değişikliğinde sona yaklaşıldı. Başlatılan çalışmayla ülke genelinde barınak sayısı artırılacak, toplama ve kısırlaştırma merkezleri kurulacak. Hayvanlar barınaklara taşınacak, belediyelerin kuracağı internet siteleri aracılığı ile hayvanların sahiplendirilmesi sağlanacak. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, CNN TÜRK’te Duygu Ayaz Bayram’a yaptığı açıklamada, sokak köpekleri uyutulacak mı? sorusuna yönelik, “Ötanazi kavramı olarak geçecek. Sokaklar güvenli alanlar değildir hayvanlar açısından. Soğuk vardır, açlık vardır, saldırı vardır ve hastalıklar vardır yani hayvanlarımızın güvenli alana alınması gerekiyor.” ifadelerini kullanmıştı. İşte, detaylar.
AK PARTİLİ GÜLER’DEN AÇIKLAMA
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, CNN TÜRK’te Duygu Ayaz Bayram’a yaptığı açıklamada şu sözleri kullandı: “Hem toplumsal manada hem de toplum sağlığı açısından bir sorun olduğunu görüyoruz burada. Bunu ortadan kaldırma ismine 5996 sayılı veterinerlik hizmetleri kanunu ve 5199 sayılı hayvanları koruma kanunu kapsamı içerisinden ortak bir metni oluşturma açısından şu anda çalışıyoruz. Köpek saldırısı sonucu yaralanan aileler, trafik kazasına sebebiyet veren, vefat eden ve yaralanan kişiler, yine kuduz riski kapsamında tedavi olan ve bu riski taşıyan kişiler olmak üzere toplumun her kesiti ile çok yakın bir görüşme trafiği yürüttük. En önemli başlık kısırlaştırma başlığı olacak. Kısırlaştırma ile birlikte sahiplendirme, yani hayvansever vatandaşlarımızı sahiplendirmeye özendirmemiz gerekiyor.
UYUTULMA OLACAK MI?
Yasada olmak zorunda. 5996 sayılı veterinerlik hizmetleri kanunu ile toplumsal risk taşıyan, kuduz riski taşıyan, hastalıklı ve sahiplendirilme imkanı olmayan, beslenme zorluğu çeken hayvanlarımız var. Dolayısıyla barınaktaki diğer hayvanlarında sağlığını korumak zorundasınız. Ötanazi kavramı olarak geçecek. Sokaklar güvenli alanlar değildir hayvanlar açısından.
Soğuk vardır, açlık vardır, saldırı vardır ve hastalıklar vardır yani hayvanlarımızın güvenli alana alınması gerekiyor. Sokakların güveli hale gelmesi gerekiyor. Bu köpeklerin kesinlikle toplanması lazım. Ve nitelikli, kalitesi yüksek barınaklara alınması gerekiyor.
ÖTANAZİ UYGULANMASINA KİM KARAR VERECEK?
Veteriner doktor denetiminde buraları kuruyorlar. Hekimlerimizim denetiminde ortaya çıkacak konulardır. Kuduz hastalığı, bulaşıcı hastalık taşıyan, saldırganlığı artmış ve rehabilite edilemeyecek boyutta yabanî bir hal almış köpekler var. Bunların tabi tespit ve kararını verecek de barınaktaki yönetici veteriner doktor ve kamu yöneticileri olacaktır.”
SOKAK HAYVANLARI TASLAĞI MECLİS’TEN GEÇTİ Mİ?
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: “Hayvan hakları ile ilgili taslak metin Meclis’e ulaştı, tartışılacak” dedi.
SOKAK HAYVANLARI YASASI 2024 MADDELERİ NELER?
2024 yılı için hazırlanan sokak köpekleri yasa taslağı, sahipsiz sokak köpeklerinin makul koşullar altında uyutulmasını öngören bir düzenlemeyi içeriyor. Taslakta yer alan esas hususlar şu şekilde:*Sahiplendirme İlanları: Her belediye, barınaklarında bulunan köpeklerin fotoğraflarını çekip, bu fotoğrafları internet üzerinden sahiplendirme ilanı olarak yayınlayacak. *Sahiplenme Süresi: İlan yayınlandıktan sonra köpeklerin sahiplenilmesi için 30 günlük bir süre tanınacak. *Uyutma İşlemi: 30 gün içinde sahiplenilmeyen köpekler, enjeksiyon yöntemi ile acısız bir şekilde uyutulacak. *Barınak Kapasitesi: Uyutulan köpeklerin yerine barınaklara yeni köpekler alınacak ve süreç aynı şekilde devam edecek. *Çip Takma ve Takip: Sahiplenilen köpeklere çip takılacak ve sahiplenen kişilerin sorumluluklarını yerine getirip getirmediği sıkı bir şekilde takip edilecek.
Bu düzenleme, sokak köpeklerinin popülasyonunu kontrol altına almayı ve toplum sağlığını muhafazayı amaçlıyor.
SOKAK HAYVANLARI YASASI KABUL EDİLDİ Mİ, NE ZAMAN ÇIKACAK?
Sokak köpeklerinin uyutulmasıyla ilgili yasa tasarısı şimdi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilmedi.
Bu yasa teklifi, sahipsiz sokak köpeklerinin belli bir süre içinde sahiplendirilmemesi durumunda uyutulmasını öngörüyor. Lakin yasa teklifi Meclis’e yeni sunuldu ve tartışmalar devam ediyor.
Yasa tasarısının ne zaman çıkacağına dair kesin bir tarih bilgisi bulunmuyor.
BAŞIBOŞ SOKAK KÖPEKLERİ UYUTULACAK MI?
Son periyotta hayvan hakları savunucuları tarafından sıkça gündeme getirilen sahipsiz hayvanların durumu, siyasetin de gündemine oturmuş durumda. AK Parti’nin hazırladığı kanun teklifi taslağında, tartışmalı bir konu olan “uyutma” hususu de yer alıyor.
Edinilen bilgilere göre, partinin uzmanları, İngiltere, İtalya ve Portekiz gibi ülkelerde uygulanan “uyutma” prosedürünü inceliyor. AK Partili yetkililer, şayet böyle bir düzenlemeye gidilirse, her belediyenin barınaklarında bulunan köpeklerin fotoğraflarını çekerek bir internet sitesi kuracağını ve bu sitede sahiplendirme ilanları yayınlayacağını belirtiyor.
Bu ilanda yer alan ve 30 gün içerisinde sahiplenilmeyen köpekler, enjeksiyon ile uyutulacak. Sahiplenilen ve uyutulan köpeklerin ardından, boşalan barınaklara yeni hayvanlar alınacak. Planlanan düzenlemede kent ve kırsal ayrımı yapılmayacak.
SOKAK HAYVANLARININ UYUTULMASI NE DEMEK?
Sokak köpeklerinin uyutulması, barınaklarda muhakkak bir süre boyunca sahiplendirilmeyen sokak köpeklerinin, veteriner doktorlar tarafından enjeksiyon yoluyla acısız bir şekilde hayatlarına son verilmesi sürecidir. Bu yol, genellikle ötenazi olarak da isimlendirilir. İşlem, köpeklere acı çektirmeden yapılır.
Yeniden Bakan Seçilen Murat Kurum Göreve Hızlı Başladı! İlk İcraatını Gerçekleştirdi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.