34,6465$% 0.25
36,4715€% 0.44
2.912,61%-0,17
4.946,00%-0,74
19.782,00%-0,52
2.618,89%-0,26
9.675,65%0,16
Karadeniz’de son periyotta sürdürülen bilimsel araştırmalar, kirliliğin yanı sıra beslenme sistemini olumsuz etkilediği birçok balık tipini tehdit eden mikroplastik kirliliğinin önemli boyutlara ulaştığını gösterdi.
Yürütülen çalışmalarda derelerin yanında, ırmaklar ve etraflarına bırakılan evsel, plastik ve metal gibi atıkların, sürüklenip, ulaştığı Karadeniz’de önemli kirlilik kaynağı oluşturduğu ortaya kondu.
KARADENİZ, AKDENİZ’İ GEÇTİ
Bazı ırmakların önemli kirlilik kaynağı oluşturduğunu tespit eden bilim insanları, Akdeniz ve Karadeniz’deki incelemelerini karşılaştırdı.
Karşılaştırmalarda, Karadeniz’deki mikroplastik ölçüsünün Akdeniz’e göre daha fazla ve olumsuz tesirlerinin yüksek olduğu belirlendi.
“KARADENİZ İÇİN KORKULAN OLDU”
Karadeniz ve Akdeniz’de bilimsel araştırmalarını sürdüren Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rafet Çağrı Öztürk, mikroplastik kirliliğinin Doğu Karadeniz’de beklenenden daha çok olduğunu söyledi.
“Karadeniz’de ve Akdeniz’de deniz suyundaki mikroplastikleri karşılaştırdık. Karadeniz’de mikroplastik kirliliğinin çok daha fazla olduğunu bulduk. Bu bizi üzen bir durum oldu.” diyen Öztürk, şöyle devam etti:
“Bunun tahliline yönelik çalışmaların yapılması artık elzem boyutlara geldi. Karadeniz için korkulan oldu; mikroplastik miktarı her geçen gün de daha fazla artıyor. Son 10 yıla baktık. Yıllara göre mikroplastik parçacık sayısında önemli bir artış oluyor.”
“NEHİRLERDE MİKROPLASTİĞE RASTLAMADIĞIMIZ ÖRNEK YOK”
Nehirlerin mikroplastik kirliliğinde önemli etken olduğunu belirten Öztürk, “Mikroplastiklerin, Batı Karadeniz’e göre Doğu Karadeniz’de daha az olacağını tahmin ediyorduk. Tam tersine Doğu Karadeniz’de mikroplastik kirliliğinin çok önemli boyutlarda olduğunu fark ettik, bu bizi şaşırttı.” dedi.
“Nehirlerden gerçekten çok önemli bir girdi mi var?” sorusuna cevap aradıklarını anlatan Öztürk, “Baktık ki gerçekten ırmaklarda mikroplastiğe rastlamadığımız örnek yok. En küçüğünden en büyüğüne kadar hepsinde var. Sakarya Nehri’nden Çoruh Nehri’ne kadar 20’den fazla ırmakta çalışma yaptık. Üzücü boyutlara ulaşmış. Her yerde mikroplastik kirliliği var artık.” ifadelerini kullandı.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Feci Kaza Anne ve Oğlunu Ayırdı: 6 Yaşındaki Çocuk Hayatını Kaybetti