37,9438$% 0
42,2113€% 2.37
3.770,24%-1,47
6.271,00%-0,47
25.007,00%-0,75
3.094,00%-1,33
9.530,90%0,08
DOLAR 37,9438
EURO 42,2113
ALTIN 3.770,24
BİST 100 9.530,90
İmsak 02:00
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, İstanbul’da düzenlenen Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı’nda, yılın açıkladığı ilk enflasyon raporunu sundu.
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, sunumunun başında küresel ve Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri aktardı.
Karahan, enflasyon tahminlerini 2025 yıl sonunda yüzde 24, 2026’da yüzde 12 ve 2027 yılında yüzde 8 şeklinde aktarırken son amacın ise yüzde 5 olduğunu belirtti.
Fatih Karahan, enflasyon tahmini şu tabirlerle aktardı:
Para siyasetindeki sıkı duruşumuzu enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar kararlılıkla sürdüreceğiz. Dezenflasyon sürecinde, enflasyonu belirlediğimiz ara amaçlarla uyumlu olacak şekilde düşürmek için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz.
Orta vadeli varsayımlarımızı oluştururken, enflasyon görünümünde kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar, para siyasetindeki sıkı duruşu sürdüreceğimizi esas aldık. Ayrıca, ekonomi siyasetlerindeki eşgüdümün de artarak devam edeceğini iddialarımıza yansıttık.
Enflasyon 2025 için yüzde 24, 2026 için yüzde 12 ve 2027 için yüzde 8 olarak tahmin edilmektedir. Enflasyonun 2027 yılında yüzde 8’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanmasını hedefliyoruz.
2025 yılındaki tahmin güncellemesinde, para siyasetinin görece etki alanı dışında kalan ögeler belirleyici oldu. Bu revizyon para siyasetinin görece etki alanı dışındaki ögelerden kaynaklanıyor. Bu nedenle, para siyaseti duruşuna ilişkin herhangi bir gevşeme sinyali taşımıyor.
2025 tahminimizdeki güncellemenin beklentiler üzerinden gelebilecek muhtemel ikincil tesirlerinin, nakdî duruştaki sıkılıkla telafi edileceği bir görünüm altında, 2026 varsayımımızı değiştirmedik.
Para siyasetindeki sıkı duruşumuzu enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar kararlılıkla sürdüreceğiz. Dezenflasyon sürecinde, enflasyonu belirlediğimiz ara maksatlarla uyumlu olacak şekilde düşürmek için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz.
Sunum, finans dunyasının ve yatırımcıların odağına yerleşti.
“DEZENFLASYON SÜRECİ DEVAM EDİYOR”
Fatih Karahan’ın sunumundan öne çıkanlar:
Enflasyon’da düşüş öngörüyoruz. Son devirde, küresel ticaret siyasetlerine dair belirsizliğin, önemli ölçüde yükseldiğini görüyoruz. Dezenflasyon sürecimiz devam ediyor. Makroekonomik göstergeler de bu süreçle uyumlu şekilde ilerliyor. Enflasyon’da düşüş öngörüyoruz. Piyasa fiyatlamaları hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde 2025’te faizlerin daha yavaş indirileceğine işaret ediyor.
“TALEP ŞARTLARI ENFLASYONDAKİ DÜŞÜŞÜ DESTEKLEYİCİ”
Altını çizmek isterim ki, sıkı para siyasetimiz sonucunda iç talepteki istikrarlı seyir sürecek. Mal ve hizmet talebine ilişkin veriler bir bütün olarak, talep şartlarının enflasyondaki düşüşü destekleyici düzeylerde olduğuna işaret ediyor.
CARİ AÇIKTA ARTIŞ
Çıktı açığı, önümüzdeki devirde negatif bölgede seyrederek, dezenflasyon sürecinin önemli bir bileşeni olmaya devam edecek. Önümüzdeki periyotta ise cari açıkta bir artış bekliyoruz. Ancak, söz konusu artış sıkı mali duruşumuzun etkisiyle, sınırlı olacak. Milli gelire oranla cari açığın 2025 yılında tarihi ortalamasının altında seyretmeye devam edeceğini öngörüyoruz.
ENFLASYON DÜŞÜŞ SEYRİNDE, OCAK AYINDAKİ FARKLAR
Enflasyonun ana eğilimindeki düşüş son çeyrekte de devam etti. Ana eğilim ocak ayında ise öngörülerimizle uyumlu olarak yükseldi. Resmi sağlık muayene katılım hisselerinde 2017 yılından bu yana ilk kere artışa gidildi. Yüksek oranda gerçekleşen bu artışın ocak ayı tüketici enflasyonuna etkisi 0,6 puan oldu. Ayrıca, düzenlemenin şubat ayı enflasyonuna sarkan etkileri de olacak.
Temel mallarda olmak üzere tüketici enflasyonu üzerinde üretici fiyatlarından gelen baskının ölçülü olduğunu söyleyebiliriz.
Parasal transferin etkinliğini makroihtiyati önlemler ve likidite yönetimi ile destekliyoruz. Son devirde, tüketici ve firmaların enflasyon beklentilerindeki gerilemenin belirginleştiğini izliyoruz. Para siyasetindeki kararlı duruşumuzla, beklentilerdeki düzelme devam edecek.
Kira enflasyonunun yüksek olmakla birlikte yavaşlama eğiliminde olduğunu görüyoruz. Ocak ayında aylık kira enflasyonundaki dönemsel artış, kira sözleşme yenileme oranındaki yükselişten kaynaklanıyor.
TÜRK LİRASINA GEÇİŞ
Piyasada oluşan likidite fazlasını zorunlu karşılıklar ve mevcut diğer araçlarımızı kullanarak sterilize ediyoruz. Para siyaseti duruşumuz ve makroihtiyati çerçeve sayesinde mevduat faizlerinin düzeyi, Türk Lirası’na geçişi ve tasarrufları desteklemeyi sürdürüyor.
REZERVLER
Yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk Lirası’na olan itimadının artması rezervlerimize olumlu yansımaya devam ediyor. Orta vadeli varsayımlarımızı oluştururken, enflasyon görünümünde kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar, para siyasetindeki sıkı duruşu sürdüreceğimizi esas aldık. Ayrıca, ekonomi siyasetlerindeki eşgüdümün de artarak devam edeceğini varsayımlarımıza yansıttık.
TÜRK LİRASI VE KKM PAYI
Yabancı para kredilerdeki büyümenin, gayelerle uyumlu bir patikada seyretmesini bekliyoruz. Sıkı nakdî duruşumuz ve KKM bakiyesinin azaltılmasına yönelik uygulamaların etkisiyle Türk Lirası varlıklara olan ilgi ve güven devam ediyor. Türk Lirası mevduatın payı yüzde 60 düzeyine yaklaşarak tarihi ortalamasına yakınsarken, KKM’nin payı yüzde 5 düzeyine geriledi. KKM hesaplarının toplamı 2023 ağustos ayında 140 milyar doların üzerine yükselmişti. Mevcut durumda bakiye 29 milyar dolara geriledi. KKM bakiyesinin azalması Türk Lirası mevduat hissesini artırarak mali transfer düzeneğini güçlendiriyor ve merkez bankası bilançosu üzerindeki riskleri azaltıyor. Söz konusu besbelli gerilemeye karşın son 12 ayda vadesi dolan KKM bakiyesinden dövize geçiş oranı yüzde 12 seviyesinde kaldı. KKM’nin mevcut düzeyi düşünüldüğünde, bu uygulamayı yıl içerisinde tüzel kişileri önceleyecek şekilde sonlandırmayı planlıyoruz.
SON TOPLANTIDAKİ ENFLASYON TAHMİNİ
Son enflasyon raporunda TCMB, 2024 yılının 4. Enflasyon Raporu toplantısında 2025 yıl sonu enflasyon tahminlerini sırasıyla yüzde 21 olarak yukarı yönlü güncellemiş, 2026’da ise yüzde 12’ye gerileyeceğini öngörmüştü.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Ege’de Deprem Fırtınası Turizmde Erken Rezervasyonları Etkilemedi