35,3324$% -0.03
36,5406€% 0.09
3.035,56%0,32
4.973,00%-0,10
19.832,00%-0,12
2.669,44%0,24
9.995,98%1,06
TBMM’ye sunulan ve 28 maddeden oluşan, ‘Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ teklifi, TBMM Genel Konseyi’nde kabul edildi. Kanun ile çalışma ve sosyal güvenlik mevzuatı bakımından ortaya çıkan gereksinimlerin karşılanması ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hizmet birimleri ile ilgili kuruluşlarının hizmet sunumu kalitesinin artırılması hedefleniyor.
Kanun ile birlikte; sosyal yardım ve sosyal hizmet alanında kullanılan, ‘engelli’ kavramı, hayatında diğer bireylere göre zorluklar yaşamasına sebep olabilecek fizikî ya da ruhsal kısıdı olan kişiler olarak tanımlanacak. Bu nedenle 2008 yılı ekim ayı öncesinde vergi indirimine bağlı olarak yaşlılık aylığı bağlanmasında vergi indirimine esas engelli raporu uygulamasında, kural ve standart birliğini sağlamak amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sağlık şuraları tarafından tespit edilecek çalışma gücü kaybı oranlan uygulanmasına ilişkin düzenleme yapılıyor.
Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) iptal kararı doğrultusunda, ‘Sağlık Hizmetleri Kanunu’na, ‘Bilgi toplama, sürece ve paylaşma yetkisi’ maddesi eklenecek. Hususun eklenmesiyle birlikte; sağlık hizmeti almak için devlet veya özel sağlık kuruluşlarına başvuranlar, ihtiyaç olması halinde vermek zorunda olduğu hizmete ilişkin kişisel verileri işleyebilecek.
Ancak, sağlık hizmeti, kamu sağlığı, hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi, bakım hizmetleri ve sağlık hizmetlerinin planlanması ve maliyetlerin hesaplanması amacıyla Sağlık Bakanlığı, verileri işleyebilecek. Bu veriler, ‘Kişisel Dataların Korunması Kanunu’nda öngörülen kurallar dışında aktarılamayacak. Ayrıca, sağlık personeli istihdam eden kamu kurum ve kuruluşlarıyla özel hukuk tüzel kişileri ve gerçek kişiler, istihdam ettiği personeli ve işçi hareketlerini Bakanlığa bildirmekle yükümlü olacak.
Bakan Memişoğlu, tepki çeken Aile Hekimliği Yönetmeliği’ni savundu: İyi hekimlik yapan aile doktorlarımızın gelirini artırıyoruz
Aile Hekimliği Kanunu değişiyor
Öte yandan kanun ile ‘Aile Hekimliği Kanunu’nda değişiklikler yapılacak. Buna göre; yabancılara sunulan hizmetler, mesai dışındaki klâsik ve tamamlayıcı tıp tedavileri ile özel amaçlı raporlardan bakanlıkça belirlenenler hariç olmak üzere aile hekimliği hizmetleri ücretsiz olacak.
Aile hekimliği hizmetleri, acil haller hariç, haftada 40 saatten az olmamak kaydıyla bakanlığın belirlediği kıstaslar çerçevesinde aile tabibinin talebi ve sağlık yönetimince onaylanan çalışma saatleri içinde yerine getirilecek. Bakanlıkça tarifeleri belirlenen hizmetlerden tahsil edilecek gelirler il sağlık müdürlüklerinin döner sermaye işletmelerindeki hesaplara yatırılacak.
Bu hesapta toplanan gelirlerin, sağlık hizmet sunumu için harcanma kriterleri, aile sağlığı merkezi masraflarında kullanılması da dahil olmak üzere masraflar Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek. SGK ile bankaların, sigorta şirketlerinin, ticaret odalarının, sanayi odalarının, borsaların veya bunların teşkil ettikleri birliklerin personeli için kurulmuş bulunan sandıklarla veri paylaşımı yapılabilecek.
Yabancı öğrenciler eğitim gördüğü tarihlerde sigortalı olabilecek
Ayrıca, yabancı asıllı öğrenciler, üniversitede kayıtlılık müddetlerinin devamı durumunda eğitime başladıkları yılın tarihinden itibaren 3 ay içinde genel sağlık sigortalı olabilecek. Alınacak kararlarda; Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Uluslararası Öğrenciler Değerlendirme Konseyi’nin burs verdiği öğrenciler de sigortalı sayılacak.
Kanunla birlikte klinik araştırmaları artırılıyor. Sağlık Bakanlığı, izin ve onay verilen kamu hastaneleri ve devlet üniversitelerinde yapılan klinik araştırmaya katılan hastaların Anayasa ile teminat altına alınan sosyal güvenlik ve sağlık haklarının devamı klinik araştırmalar sürecinde de sağlanacak.
‘Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’ndaki diğer bir değişiklikle, katılım payı, ayakta tedavide doktor ve diş tabibi muayenesi için 20 lira olacak. SGK, sağlık hizmetlerindeki katılım hissesini, birinci basamak sağlık hizmeti sunucularından sevk edilenler için yarısına kadar azaltmaya yetkili olacak.
Özel sektör patronlarının SGK’ya yapacağı ödemeleri 5 puan yerine 4 puan olarak uygulanacak
SGK’nın en yüksek sarfiyat kalemleri arasında yer alan sağlık masraflarının düzenlenerek harcamaların sürdürebilirlik sağlanacak. Özel sektör patronlarının SGK’ya ödeyecekleri sigorta primlerinde kuralların taşınması şartıyla 5 puanlık indirim yapılacak.
Kamu harcamaları, kamu kaynaklanma etkin ve verimli kullanılması için özel sektör patronlarının SGK’ya ödeyecekleri malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi için sağlanan 5 puanlık sigorta prim indiriminin 4 puan olarak uygulanması düzenlenmekte olup imalat sektöründe ise 5 puanlık indirimi 2025 ve 2026 yıllarında devam ettirilecek. Yurt içinde ruhsatı olmayan ilaçların temin edilebilmesi için Sağlık Bakanlığının onayı ile SGK tarafından ilaç getirilecek. Böylelikle hastaların ilaca erişiminin kolaylaşması planlanıyor. (DHA)
Ayşe Kulin: Güzellik başarıyla eş bedel olsaydı, en iyi romanları Ajda Pekkan yazardı |
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Resmî Gazete’de Bugün (9 Ocak 2025 Resmî Gazete Kararları)