38,1263$% -0.02
43,7275€% -0.07
4.080,82%-0,43
6.717,00%-0,53
26.781,00%-0,55
3.329,91%-0,39
9.402,22%1,47
DOLAR 38,1263
EURO 43,7275
ALTIN 4.080,82
BİST 100 9.402,22
İmsak 02:00
Suriye’nin başkenti Şam’da 600’den fazla davetlinin katılımıyla düzenlenen Ulusal Diyalog Konferansı kapanış bildirisi ile tamamlanırken idarenin, geçici anayasaya ilişkin bildirgeyi ilan etmesi istendi. Bildiride, Suriye’nin güneyine giren İsrail ordu güçlerinden derhal ve şartsız çekilmesi ve “ülkenin parçalanması ve herhangi bir topraktan vazgeçilmesine” katiyen karşı çıkılması talep edildi.
Geçici Cumhurbaşkanı Ahmed el Şara ile hükümet yetkililerinin de katıldığı Suriye Ulusal Diyalog Konferansı Hazırlık Komitesi Başkanı Huda El-Atasi’nin sonuç bildirisini okuması ile sonuçlandı. Bildiride, “ülkenin parçalanmasına veya herhangi bir toprağından vazgeçilmesine” katiyen karşı çıkılması gerektiği belirtilirken İsrail ordu güçlerinin Suriye topraklarına girmesi “Egemenliğe yönelik saldırı” olarak kıymetlendirilerek kınandı. Bildiride, işgalin derhal ve şartsız sona erdirilmesi istenirken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Suriye’nin güneyine yönelik açıklaması “provokatif” sözler olarak ifade edildi. Bildiride, uluslararası toplumdan, Suriye’ye yönelik saldırıları durdurması için sorumluluk alması istendi.
“Geçici anayasa ilan edilsin”
Geçiş sürecinde anayasal boşluğu dolduracak geçici bir anayasal bildirgenin ilan edilmesi istenen bildiride, yetkinlik ve adil temsil asıllarına göre geçici yasama meclisinin oluşturulması önerildi. Kalıcı anayasa taslağı için ise bir kurul kurulması talepler arasında sıralandı.
İfade özgürlüğünün garanti altına alınması, insan haklarına hürmetin esas olması, kadın haklarının korunması, etnik, dini ve mezhebi temelli ayrımcılığın reddedilmesi hususları da bildiride öne çıkan başlıklar arasında yer aldı.
Şiddet, nefret söylemi ve intikamcı yaklaşımların reddedilmesi, toplumsal barışın sağlanması için adımlar atılması başlıklarının da dikkat çeken maddeler arasında yer aldığı bildiride, siyasi iştirakin genişletilmesi ve toplumun tüm bölümlerinin siyasi sürece dahil edilmesini sağlayacak maddelerin çıkarılması önerildi.
“Yaptırımlar kaldırılsın”
Ülkedeki ekonomik faaliyetler ve Esad yönetimi döneminde uygulanan yaptırımlara da vurgu yapılan bildiride, kalkınmanın hızlandırılması için uygulanan uluslararası yaptırımların kaldırılması çağrısı yapıldı. Bildiride, sivil toplum kuruluşlarının desteklenmesi ve toplumda diyalog kültürünün güçlendirilmesi gerektiğine de vurgu yapılarak, vatandaşlık prensibinin pekiştirilmesi talep edildi. Kamu kurumlarının yeniden ıslahat edilmesi ile eğitim sisteminin geliştirilmesi de teklifler arasında yer aldı.
Bildirinin Suriye’nin özgürlük, adalet ve hukukun üstünlüğüne dayalı yeni geleceği için bir taahhüt niteliği taşıdığı ifade edildi.
600’den fazla davetli katılmıştı
Yeni Suriye yönetimi tarafından 12 Şubat’ta kurulan Hazırlık Komitesi, Ulusal Diyalog Konferansı için yurt içi ve yurt dışından 600’ü aşkın kişiye davetiye gönderdi. Ülkenin siyasi geleceği için önemli görülen konferansta, geçiş döneminde adalet, yeni anayasa, kurumların yeniden inşası ve ıslahatı, kişisel özgürlükler, sivil toplum kuruluşların ehemmiyeti ile ekonomi başlıklarıyla 6 çalıştay düzenlendi. Hazırlık sürecinde 30’dan fazla toplantı gerçekleştirilirken bu toplantılara 4 binden fazla kişinin katıldığı açıklanmıştı.
Komite, Kürtlerin denetimindeki Haseke ve Rakka vilayetlerinin temsilcileriyle başkent Şam’da oturumlar gerçekleştirmesine rağmen konferansa Kürt partileri davet edilmemişti.
18 madde
Suriye’deki tüm toplumsal kısımların ve farklı kümelerin katılımıyla gerçekleştirilen Ulusal Diyalog Konferansı’nın sonuçlarına ilişkin başlıklar şöyle açıklandı:
1- Suriye Arap Cumhuriyeti’nin birliğini ve tüm toprakları üzerindeki egemenliğini korumak, herhangi bir bölünme veya parçalanma biçimini reddetmek ve vatanın herhangi bir modülünden feragat etmeyi kabul etmemek.
2- İsrail’in Suriye topraklarına girmesini kınamak, bunun Suriye devletinin egemenliğine açık bir ihlal olduğunu belirtmek ve derhal ve şartsız olarak geri çekilmesini talep etmek. Ayrıca İsrail Başbakanı’nın provokatif açıklamalarını reddetmek ve uluslararası toplumu ile bölgesel örgütleri, Suriye halkına karşı sorumluluklarını yerine getirmeye çağırmak, saldırıların ve ihlallerin durdurulması için baskı yapmalarını istemek.
3- Geçiş periyodunun ihtiyaçlarına uygun bir geçici anayasa ilan edilmesini hızlandırmak ve anayasal boşluğu dolduracak şekilde Suriye devletinin kurumlarının hızla çalışmasını sağlamak.
4- Geçici yasama meclisinin kurulmasının hızlandırılması, bu meclisin yasama yetkilerini yerine getirecek şekilde etkin ve adil temsil temellerine dayalı olarak şekillendirilmesi.
5- Kalıcı bir anayasa taslağı hazırlamak için bir anayasa komitesinin kurulması, bu anayasanın yetkiler arasında dengeyi sağlaması, adalet, özgürlük ve eşitlik kıymetlerini pekiştirmesi, hukuk ve kurumlar devletine dayalı bir sistem oluşturması.
6- Toplumda özgürlüğü en yüksek kıymet olarak pekiştirmek, çünkü bu özgürlük, Suriye halkının kanıyla ödenen değerli bir kazanımdır. Ayrıca, ifade özgürlüğü ve düşünce özgürlüğünü garanti altına almak.
7- İnsan haklarına hürmet göstermek, kadınların her alanda rolünü desteklemek, çocuk haklarını korumak, engelli bireyleri korumak, gençlerin devlette ve toplumda rolünü güçlendirmek.
8- Vatandaşlık prensibini pekiştirmek, ırk, din veya mezhep temelinde her türlü ayrımcılığı reddetmek, fırsat eşitliği prensibini sağlamak, etnik ve dini kotalardan uzak durmak.
9- Geçiş adaleti sağlamak, suçlar ve ihlallerden sorumlu olanları hesap vermeye zorlamak, yargı sistemini reforme etmek, gerekli kanunları çıkarmak ve adaletin sağlanması için uygun sistemleri oluşturmak.
10- Tüm Suriye halkının bileşenleri arasında barışçıl bir ömrü pekiştirmek, şiddet, tahrik ve intikamın her türlüsünü reddetmek, toplumsal istikrarı ve iç barışı güçlendirmek.
11- Siyasi gelişmeyi sağlamak, tüm toplum kısımlarının siyasi yaşama iştirakini garanti eden temeller üzerine kanunların çıkarılmasını sağlamak ve adil temellere dayalı siyasi dışlama tedbirleri almak.
12- Ekonomik kalkınma çarklarını harekete geçirmek, tarım ve sanayi bölümlerini geliştirmek, büyümeyi teşvik eden ve yatırımcıları koruyan ekonomik siyasetler benimsemek, halkın gereksinimlerine cevap veren ve ülkenin refahını destekleyen siyasetler uygulamak.
13- Suriye’ye uygulanan uluslararası yaptırımların kaldırılması çağrısı yapmak: Bu yaptırımlar rejimin düşmesinin ardından doğrudan Suriye halkına yük olmaktadır, halkın acısını arttırmakta ve yeniden inşa sürecini, yerinden edilenlerin ve mültecilerin geri dönüşünü engellemektedir.
14- Kamu kurumlarını reforme etmek, yeniden yapılandırmak ve dijital dönüşüm sürecine başlamak, bu sayede kurumların verimliliğini artırmak, etkinliklerini güçlendirmek, yolsuzluk ve idari zayıflığı önlemek, istihdam kriterlerini ulusal kıymetler, dürüstlük ve yetkinlik üzerine kurmak.
15- Sivil toplum kuruluşlarının toplumu desteklemede rol oynamasını sağlamak, istekli derneklerin hükümetin yeniden inşa eforlarına destek vermesini sağlamak ve devletin sivil toplum kuruluşlarını destekleyerek, bu kuruluşların kalkınma ve istikrar sağlama süreçlerinde etkili bir rol oynamalarını temin etmek.
16- Eğitim sistemini geliştirmek, müfredatı reforme etmek, eğitimdeki açıkları kapatmayı hedefleyen planlar oluşturmak, kaliteli eğitimi sağlamak, mesleksel eğitimi ön plana çıkarmak, yeni iş imkanları yaratmak ve eğitimi teknoloji ile bağlayarak, gelecek kuşaklar için daha iyi bir gelecek temin etmek.
17- Suriye toplumunda diyalog kültürünü güçlendirmek, farklı seviyelerde ve alanlarda diyaloğu sürdürmek, bu diyaloğu sağlamak için uygun düzenekler geliştirmek ve şeffaflık prensibine bağlı olarak hazırlık komitesinden ayrıntılı bir rapor yayınlanacaktır. Bu rapor, ulusal diyalog konferansına katılanların görüş ve iştiraklerini içerecektir.
18- Özgürlüğümüzü kazanmak için canlarını veren şehitlerin, yaralıların, tutukluların, kaybolanların, yerinden edilenlerin ve onların ailelerinin, Suriye halkından fedakarlık yapan herkesin anısını yaşatmak adına, bu açıklama, tüm etkili güçlerin bağlı kalacağı bir ulusal ant ve mukaveledir. Bu, Suriye’nin yeni devletini inşa etme yolunda temel bir adımdır; özgürlük, adalet ve hukuk devleti.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Hamas, İsrail’in Esir Takasının 7. Turunda Bırakması Gereken Filistinlileri Yarın Salıvereceğini Duyurdu