34,2467$% 0.15
37,0723€% 0.85
2.954,58%1,01
4.971,00%0,52
19.822,00%0,53
2.683,49%0,87
8.817,80%-0,50
Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Veysi Ülgen, sağlıkta ve iktisattaki sorunlar nedeniyle sadece Diyarbakır’da haftada 4-5 tabibin çalışmak için yurt dışına gitmek zorunda kaldığını söyledi. Ülgen, “Bu kadar tabibin, özellikle genç doktorun mesleğini yurt dışında yapmalarına üzülüyorum. Bunu kabul etmiyoruz. Bu doktorlar neden gidiyor? Doğal ki 1-2 doktor gidebilir ama burada sayı çok fazla. Doktorların bir gelecek derdi var” dedi.
Türkiye’de tesirini sürdüren ekonomik kriz, sağlık hizmetlerini de etkiledi. ANKA Haber Ajansı’na kentteki sağlık sorunlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Veysi Ülgen, yurt dışına göç eden genç doktorların sayısında artış yaşandığına dikkat çekti. Doktorların yurt dışına gitmelerinin tek sebebinin ekonomik sorunlar de olmadığını söyleyen Ülgen, “Hekimlik mesleğini uygulamıyorlar. Bir doktor, özgür şartlarda, özgür kurallarda, hiçbir baskı olmadan mesleğini yerine getirmelidir” dedi.
“Ben Tabip Odası Başkanı olduktan sonra, haftada 4-5 doktora, yurt dışında görev yapacaklarını bildiren “Hekimlik iyi hal” belgesi veriyorum” diyen Ülgen, şunları söyledi:
“Yurt dışında bu belgeyi istiyorlar. Bu doküman tabip odası tarafından veriliyor. Üzülüyorum. Bu kadar tabibin, özellikle genç tabibin mesleğini yurt dışında yapmalarına üzülüyorum. Bunu kabul etmiyoruz. Bu tabipler neden gidiyor? Doğal ki 1-2 doktor gidebilir ama burada sayı çok fazla. Bu kadar fazla sayının olması, doktorların bir gelecek derdinin olduğunu düşünüyorum. Tabiplerin bir gelecek korkusu var. Sağlıkta şiddet hala çözülemedi. Geçen hafta Diyarbakır’da meslektaşımız kadın doktor şiddete uğradı. Bize ulaşmayan şiddet olayları da oluyor. Tabibe şiddet var ve bu şiddet olayı çözülemedi. Doktorlar mesleklerini yapamıyorlar. Yurt dışına gitmelerinin sebebi sadece ekonomik değil. Hekimlik mesleğini uygulamıyorlar. Bir doktor, özgür şartlarda, özgür kurallarda, hiçbir baskı olmadan mesleğini yerine getirmelidir. Hasta ile arasına para münasebeti olmamalıdır. Sağlık, bu kadar ticarileşmemelidir. Yaşanan meselelerinden dolayı doktorlar mutsuz oluyor. Bundan dolayı yüzünü başka ülkelere dönüyor. Alışılmış ki başka faktörler de var. Tabiplerin iş teminatı sorunu var. Özellikle üniversite hastanelerinde asistanlar cerrahi branşları tercih etmiyor. Çünkü cerrahi branşlarda hem çok fazla baskı var hem de oradaki öğrenciler hocaların işini yapıyor.”
‘Hekimlerin gitmesini doğru bulmuyoruz ama bu bir kuru sloganla da olmaz’
Genç tabiplerin eğitimden koparılıp, çok çalıştırıldıklarını ifade eden Ülgen, tabipler üzerinden emek sömürüsünün yaşandığını kaydetti. Doktorların kendilerini yeterli bir şekilde geliştiremediğine vurgu yapan Ülgen, “Dünyadaki ve tıptaki gelişmeleri takip edemiyor. Geçtiğimiz günlerde şimdi 6 aylık cerrahi tabip, ihtisası bıraktı. Bu durumdan dolayı çok üzüldüm. Bırakmaması için ikna etmeye çalıştık ama ikna edemedik. Hekimlik yapamadığını, ağır bir hiyerarşi altında olduğunu, bu hiyerarşi bilim ve tıbbı geliştiren bir hiyerarşi değil olmadığını söyledi. Bu anlamda bir sıkıntı var. Tabiplerin kamuda aldıkları fiyatlar yeterli olmadığı için fazla para kazanma teşebbüsünde bulunuyorlar. Özel hastanelerde çalışıyorlar, 2-3 ek iş yapan tabipler var. Üniversitede mesai dışı ödemelere başvuruyorlar. Sonuçta tabipler aldıkları fiyattan memnun değiller. Bundan dolayı böylesi sorunlar yaşanıyor. Bu durum birçok ihlalin yaşanmasına neden oluyor. Tabip odası olarak biz ilgilenmemiz gerekiyor. Tabiplerin gitmesini doğru bulmuyoruz. Ama bu bir kuru sloganla da olmaz. Biz gitmeyin diyoruz ama doktorların mesleksel şartlarının da düzeltilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.
‘Diyarbakır’daki hastanelerde klimalar çalışmadığı için ameliyatlar yapılamıyor’
Tabip Odası Başkanı Ülgen, Diyarbakır’daki hastanelerde sağlığa erişilemediğini belirterek, hastanelerin yaz mevsimine hazırlık yapmadığını bildirdi. Ülgen, sağlık alanında kentte yaşanan sıkıntıları şu sözlerle açıkladı:
‘Kamu hastanelerinde ameliyat için bıçak parası alındığı duyumları var’
Diyarbakır’daki kamu hastanelerinde ameliyat nedeniyle hastadan ‘bıçak parası’ alındığına yönelik duyumların olduğunu aktaran Ülgen, bu durumu yaşayanların tabip odasına başvurması çağrısında bulundu. Ülgen, “Tabip odası olarak, ilgili kuruluşları göreve davet ediyoruz. Sağlık altyapısının değişmesi gerek. hastaneler bu haliyle hizmet veremiyor. İnsanlar özel hastanelere gidiyor ancak oradaki sağlık hizmeti de pahalı. Aslında özel hastaneler de yetersiz. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, kamu hastanesi olduğu halde, özel hastane gibi çalışıyor. Çeşitli duyumlar alıyoruz, özellikle cerrahi branşlarda çok fazla ameliyat yapılıyor. Bıçak parası alındığı yönde duyumlar var. Bize bir müracaat yok şimdi. Biz diyoruz, bununla ilgili tabip odasına başvurun. Buradan bir çağrı yapıyorum, kamu hastanelerinde ameliyatlarda eğer bıçak parası veya ekstra paralar alınıyorsa bize müracaat edin” şeklinde konuştu.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Dünyadaki En Yaygın Ölüm Nedeni! Oysaki Dermanı Limondaymış