35,4422$% 0.25
36,3421€% -0.48
3.058,47%0,88
4.980,00%0,50
19.857,00%0,50
2.686,34%0,65
9.910,61%-0,90
Milliyet.com.tr/ÖZEL Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hazırlanan “Yetki Alanı Dışında ve Tarafların Farklı Ünitelerde Bulunmaları Halinde Tapu İşlemlerinin Yapılmasına İlişkin Yöntem ve Asıllar Hakkında Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yönetmeliğe göre tarafların farklı ünitelerde bulunmaları halinde yapılacak mülkiyetin dönemini amaçlayan mukavelelerle yetki alanı dışında kayıtlı bulunan taşınmazlarla ilgili yapılacak tapu işlemleri, elektronik ortamda taşınmazın bulunduğu tapu müdürlüğünden yetki alınmaksızın gerçekleştirilebilecek.
TAPUDA YENİ DÖNEM NASIL OLACAK?
Konuyla ilgili ayrıntıları milliyet.com.tr’ye açıklayan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı: “Düzenleme ile tapu dairelerinde yapılan süreçlerde alıcı ve satıcılar farklı tapu müdürlüklerinde işlem yapabiliyorlar.
Düzenleme Yetki Alanı Dışında ve Tarafların Farklı Ünitelerde Bulunmaları Halinde Tapu İşlemlerinin Yapılmasıyla İlişkin Tarz ve Asıllar Hakkında Yönetmelik olarak Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna ilişkin benzer bir yönetmelik vardı ve uygulanıyordu.
ÖRNEK TAPU İŞLEMİ: ALICI VE SATICI FARKLI TAPU DAİRESİNDE İMZA ATIYOR
Örnek vermek gerekirse alıcının İstanbul’da satıcının Bolu’da olduğu bir işlem düşünelim. Satıcı İstanbul’daki herhangi bir tapu dairesine müracaat edip Bolu’daki yerini satabiliyor. Satıcı İstanbul’da başvuru yaptığı tapu dairesine imza atarken, alıcı ise alımı gerçekleştirdiği tapu dairesinde imza atıyor.
‘ÇOK BÜYÜK BİR KOLAYLIK’
Alıcı ve satıcı bir arada olmadan da tapu işlemlerinin yapılabilmesine imkan sağlanması çok büyük bir kolaylık. Mevcut durumda da bu uygulama asıllar çerçevesinde vardı. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik buna ilişkin bazı temelleri düzenlemeyi içeriyor. Aslında yeni bir düzenleme değil. Daha çok tapu dairelerinin kendi iç kısmında sürecin nasıl ilerleneceğine dair bir revize diyebiliriz.
BU TEKNİKLE DOLANDIRICILIKLAR ARTAR MI?
Tapu iş ve süreçlerinde uzun vakittir çipli kimlik doğrulamaları uygulanıyor. O nedenle aslında tapu yönetimlerinde önemli anlamda dolandırıcılık ve sahtekarlık önlenmiş vaziyette.
‘ESKİ NÜFUS CÜZDANLARI KULLANILAMAYACAK’
Hatta uygulamada yeni yıl itibarıyla eski nüfus cüzdanlarının kullanılması dahi mümkün olmayacak. Sadece yeni çipli kimlik kartları tapu iş ve süreçlerinde kullanılabiliyor olacak.
Düzenleme vekaletlerle ilgili yeni bir düzenlemeyi beraberinde getirdi. 21 Kasım 2023 tarihinden önce düzenlenmiş olan vekaletnamelerle yetki alan dışı süreçler yapılamayacak. Bu mevcut durumda yapılabiliyordu.
MÜLKİYETİ DEVREDEN BİRDEN FAZLA ŞAHISSA NE OLACAK?
Aynı zamanda mülkiyeti devreden kişiler eğer birden fazlaysa onların da aynı tapu müdürlüğünde olmasıyla ilgili bir düzenleme yapıldı. Mülkiyeti devreden tarafın birden fazla olması halinde taraflarca müracaatın aynı üniteye yapılması gerekir.
Mülkiyeti devralan tarafların tamamının aynı ünitede bulunmaları gerekir. Ancak devralan taraflardan birinin veya birkaçının devreden ile aynı ünitede bulunması mümkündür.
‘DÖNER SERMAYE İKİ KAT UYGULANIYOR’
Yetki alan dışı yapılan tapu süreçlerinde döner sermaye iki kat uygulanıyor. Yurt dışı temsilciliklerinde bu söz konusu olursa döner sermaye ücreti 4 kat alınıyor. Bu konu sürecin farklı tapu müdürlüklerinde yapılması durumunda çıkan bir bedel farkı diyebiliriz.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Her Muhtaçlığa Cevap Veriyor