32,8826$% -0.25
35,1821€% -0.54
2.449,68%-0,30
4.001,00%-0,17
16.005,00%-0,18
2.326,34%-0,04
10.647,91%-0,31
Yazın gelmesi ve yüksek sıcaklıklar, dünya genelinde milyonlarca kişinin ilgi gösterdiği bir aktiviteyi beraberinde getiriyor: güneşlenme. Lakin bu aktivite, güneş kremi kullanılmadığında bazı riskleri beraberinde getiriyor.
Euronews’in haberine göre, uzmanlar, güneş kreminin sadece yazın değil, kış aylarında da kullanılmasını öneriyor. Zira güneşin yaydığı ultraviyole radyasyon cilt için önemli ziyanlar doğurabileceğinden güneş kreminin düzenli olarak kullanılması tavsiye ediliyor.
Avila Resmi Eczacılar Koleji Dermofarmasi Kısmı üyesi ve eczacı Sonia Galeano, güneş kremi kullanımıyla ilgili bazı açıklamalarda bulundu. Galeano’ya göre kremin güneşe çıkmadan önce pak ve kuru cilde bol ve eşit ölçüde sürülmesi gerekiyor.
Galeano, her iki saatte bir santimetre kare başına iki miligram güneş kremi uygulamanın bilimsel olarak önerilen usul olduğunu söyledi. Bunla birlikte kremi ne kadar aktif kullanabileceğimize dair de bazı ipuçları paylaştı.
NE KADAR GÜNEŞ KREMİ SÜRMELİSİNİZ?
Galeano, güneş kremi kullanımında cömert olmanın ehemmiyetini vurgularken güneş kremi kullanımında “iki parmak kuralı” olarak bilinen yöntemi öneriyor Buna göre, yüze kalp şeklinde bir sıra, her kol için iki parmak, gövde için dört parmak, sırt için başka dört parmak ve her bacak için de dört parmak uzunluğunda krem sürülmesi gerekiyor.
NE SIKLIKLA UYGULANMALI?
Denize girenler veya plajda vakit geçirenler çoğunlukla güneş kremi sürmenin sürekliliğini önemsemezler.
Ancak uzmanlara göre bedeni tek seferde kremleyip sonra tekrar etmemek cilt sağlığı için kâfi değil. Zira deniz suyu ve terleme, güneş kremi tesirini azaltabilir. Bu nedenle, Galeano güneş kremi uygulamanın her iki saatte bir, her banyodan sonra ve aşırı terleme durumunda yenilenmesi gerektiğini vurguladı.
“Havuza veya plaja girdiğimizde güneş kremimizi her zaman yeniden sürmeliyiz. Bazı güneş kremlerinde ‘ıslak cilde uygulayın’ ibaresi yer alır ve bu kremler ıslak ciltlerde etkili olur,” diye ekledi.
GÜNEŞ KREMİ KORUMA FAKTÖRÜ (SPF) NE MANAYA GELİR?
Güneş kremleri Güneş Koruma Faktörü (“Sun Protection Factor” – SPF) 20, 30 veya 50+ gibi farklı numaralar içerir ve bu numaraların anlamı çoklukla yanlış anlaşılır. Daha yüksek bir numara güneşten daha fazla korunduğumuz anlamına gelmez; bunun yerine, kremin bizi daha uzun süre koruyacağını gösterir.
Örneğin, SPF 30 olan bir güneş kremi, güneşe karşı normalde oluşabilecek kızarıklığı önlemek için güneşe maruz kalma mühletini 30 kata kadar, diğer bir deyişle beş saate kadar uzatır. Farklı güneş kremleri için farklı güneş koruma faktörleri belli bir fonksiyona hizmet eder, bunlar her cilt tipi için özel olarak tasarlanır.
GEÇEN YILIN GÜNEŞ KREMİNİ KULLANABİLİR MİYİZ?
Güneş kremleri gibi tüm eserlerin de bir son kullanma tarihi vardır. Bu tarihlerle ilgili iki durum söz mevzusudur: biri ürün açılmamışsa geçerli olan tarih, başkası ise ürün açıldıktan sonra kullanım mühletini belirten tarihtir.
Genellikle hatırlanması gereken ikincisi için ekseriyetle bu süre altı aydır, yani güneş kremi açıldıktan sonra altı ay boyunca kullanılabilir.
Bu nedenle, bir güneş kremi “bir yıldan başkasına geçerli değildir” diyor Galeano. Bunun nedeninin eserin oksitlenmesi, bozulması olduğunu söylerken kremlerin otomobilde unutulup yüksek sıcaklıklara maruz kaldığını da söylüyor.
Tüm bunlar “mikrobik bulaşma” ortaya çıkabileceği ve cildimizi etkileyebileceği anlamına gelir, bu yüzden geçen yılın kremini unutmalı ve atmalıyız.
Bu yaz, Avrupa genelinde yüksek sıcaklıklar tesirini gösteriyor. Türkiye de şimdiden sıcak hava dalgasıyla mücadele ediyor. Güneş radyasyonuna aşırı maruz kalmak cilt kanseri gibi hastalıklara yol açabileceğinden güneş kreminin faal kullanımı büyük bir ehemmiyet arz ediyor.
Sakarya’da Sahibi ile Kıyıya İnen Minik Kuzu, İlgi Odağı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.