34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
3.005,41%1,48
5.110,00%0,95
20.381,00%1,12
2.705,79%1,29
9.549,89%1,94
Taşköprü Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Eligüzeloğlu, Avrupa Birliği (AB) coğrafik işaret tescilli olmasının yanı sıra Türkiye’de de coğrafik işaret tescili bulunan Taşköprü sarımsağında hasat sürecinin tamamlandığını söyledi.
İlçede 90 köyde üretimi yapılan sarımsağın bu yılki rekoltesi, 25 bin ton civarında gerçekleşti.
AA’nın haberine göre, Taşköprü Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Eligüzeloğlu, tadı ve aromasıyla Taşköprü sarımsağının diğer sarımsaklardan ayrıldığını dile getirdi.
Haziranda başlanan sarımsak hasadının ağustos ortalarında tamamlandığını belirten Eligüzeloğlu, “Eğer 90 köyümüzün hasat vakti aynı anda olsaydı esasen sıkıntı çektiğimiz işçi sorununu daha çok hissederdik ama peyderpey çıktığı için biraz daha rahat oluyor. Bir de şöyle bir gerçek var, sarımsağın ilk önce en zayıf olanı hasat olgunluğuna erişiyor. En iyi sarımsak, olgunluğa geç ulaşıyor.” dedi.
Bu yılki rekolteden memnun olduklarını dile getiren Eligüzeloğlu, “Çok önemli sorunumuz olmadı. Bir iki köyümüzde biraz dolu hasarı oluştu. Bu da rekolteyi etkilemedi. Yıllara göre biraz farklılık arz etse de 25 bin ton sarımsak üretimimiz var.” diye konuştu.
Üretici ve tüketicilere tavsiyelerde bulunan Eligüzeloğlu, şunları kaydetti:
“Birincisi, üreticilerimizin olmazsa olmazı, yepyeni Taşköprü sarımsağı tohumu. İkincisi, kesinlikle ve kesinlikle toprak analizi yapılması, sonucuna göre de gübreleme gerekiyor. Üçüncüsü ise iklim kurallarına göre çapalama ve sulama. Tüketicilerimize de bir duyuruda bulunmak istiyorum. Taşköprü sarımsağı, doğal şartlarda 10 ay kendini koruma eder. Nisan ayı sonuna kadar bozulmadan durur. Mayıs ve haziran aylarında iki ay piyasada Taşköprü sarımsağı bulunmaz. Eğer nisan, mayıs ve haziran aylarında Taşköprü sarımsağı diye pazarlanmaya çalışılırsa bu doğru değildir. O sarımsak Taşköprü sarımsağı değildir. “
Sarımsak üreticisi Sezai Kurt da 40 yıldır tarım yaptığını anlatarak, “Ağustos ayının 10’unda çıkardığım sarımsakları tarlada kurumaya bıraktım. Normalde temmuz ayında çıkarıyordum, bu yıl biraz sarktı. Verimi iyi. Geçen yıl dönümden 1,5 ton aldım. Bu yıl da aynı verimi alırım. Hasat yaptıktan sonra tarlada 10-12 gün kurumaya bırakıyoruz. Sonra uzunluklarına göre ayrılıp pazara gidiyor.” ifadelerini kullandı.
(HABER MERKEZİ)
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Anaokulu 1.Sınıflar Ne Zaman Açılacak? 2024 2025 Eğitim Öğretim Dönemi Uyum Haftası Tarihleri