38,4292$% 0.2
43,8350€% -0.02
4.099,20%-0,71
6.779,00%-0,74
27.034,00%-0,75
3.318,98%-0,90
9.432,55%-0,61
DOLAR 38,4292
EURO 43,8350
ALTIN 4.099,20
BİST 100 9.432,55
İmsak 02:00
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Rusya ile Ukrayna arasında ortaya konulmuş olan barış iradesinin olumlu olduğu kanaatindeyiz ve barışın temin edilebilmesi için her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko ile Meclis’te bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen görüşme sonrasında Kurtulmuş ve Matviyenko, ortak basın toplantısı düzenledi.
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Türkiye ile Rusya arasındaki stratejik iş birliğinin uzunca bir süredir devam ettiğini ve ülkeler arasındaki alakaların olumlu bir seyirde ilerlediğini söyledi. Türkiye ve Rusya arasında ekonomi, eğitim, kültür, turizm ve enerji alanlarındaki iş birliğinin kayda paha bir düzeye geldiğini belirten Kurtulmuş, şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye ile Rusya arasındaki ikili ticaret hacminin 54 milyar doları aşması kıymetlidir ama şimdi yeterli değildir. Ortak hedefimiz 100 milyar dolar ticaret hacmini gerçekleştirmek olacaktır. Bunun da en kısa zamanda gerçekleşeceğini ümit ediyoruz ve bu çerçevede çalışmayı sürdürüyoruz. 2024 yılında 6,7 milyon Rus turist, Türkiye’yi ziyaret etti. Bu yıl ise bu sayının 7 milyonu aşacağını ümit ediyoruz. Ayrıca Akkuyu Nükleer Santrali’ndeki çalışmalar, ne yazık ki Rusya’nın karşılaştığı ambargolar dolayısıyla bir ölçü gecikmiş olmakla birlikte ilk reaktörün bu yıl sonunda faaliyete başlaması öngörülüyor. Ümit ederim ki ikili bağlantılarımız, ortak kültürel benzerlikleri olan halklar arasındaki münasebetlerin daha da artırmasını mümkün kılacak”
“Barış iradesinin olumlu kanaatindeyiz”
Türkiye’nin, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş boyunca gösterdiği tavırdan bahseden Numan Kurtulmuş, şunları söyledi:
“Bu savaş, 2 ülke arasında bir savaş olmanın ötesinde, Rusya ile batı arasında topyekun bir savaş olma potansiyeli taşımıştır. Biz Türkiye olarak her iki ülkeyle de komşu olan, konuşabilen bir ülke olarak; bir an önce bu savaşın sonlandırılması, her iki halkın da kabul edeceği, onların faydasına olacak ortak bir sonucun temin edilmesi için başlangıcından itibaren diyalog yolunun açık olması, diplomasi masasının kesinlikle sürdürülmesi ve müzakerelerin gerçekleştirilmesi için olağanüstü bir çaba sarf ettik.
Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde; Rus ve Ukrayna heyetlerinin Dolmabahçe’de bir araya geldiklerini ve neredeyse kesin muahedenin ön metni olan metnin üzerinde mutabık kaldıklarını biliyoruz. Ama o devrin şartları içerisinde maalesef bazı güçler, savaşın devamından yana tutum koydukları için ne yazık ki ortadan geçen bu kadar müddete rağmen barış gerçekleşmedi. Rusya ile Ukrayna arasında ortaya konulmuş olan barış iradesinin olumlu olduğu kanaatindeyiz ve barışın temin edilebilmesi için her türlü desteği vermeye hazırız. Ara buluculuk da dahil olmak üzere müzakerelerde kolaylaştırıcı öge olmaya hazırız. Bu süre içerisinde bildiğiniz gibi Türkiye’nin bu tutumu çok önemli ve değerli sonuçlar ortaya çıkarmıştır”
TBMM Başkanı Kurtulmuş, savaş boyunca Türkiye’nin attığı adımlar sayesinde Tahıl Koridoru’nun açık tutulduğunu ve iki ülke arasında esir takası gerçekleştiğini söyledi.
“Suriye’de ortak perspektife sahibiz”
Görüşmede, Suriye’deki gelişmelerin de ele alındığını belirten Kurtulmuş, Türkiye’nin Suriye siyasetine işaret ederek, şöyle devam etti:
“Türkiye olarak yeni Suriye idaresinden beklentilerimizi 3 temel noktada özetlemek mümkündür. 1’incisi Suriye’de toprak bütünlüğünün temin edilmesidir. 2’ncisi Suriye’deki bütün kümelerin temsil edildiği kapsayıcı bir sistemin kurulması, idarenin inşa edilmesidir. 3’üncüsü ise başta DEAŞ ve PYD/YPG olmak üzere Suriye’de konuşlanmış olan ve faaliyet gösteren bütün terör kümelerinin ortadan kaldırılması, tasfiye edilmesi ve Suriye’nin hükümran milli yapıya sahip olmasıdır. Bu hususlarda ortak bir perspektife sahip olduğumuzu memnuniyetle ifade etmek isterim.
Ayrıca Suriye devletinin yeniden yapılanması ve kentlerin imarı konusunda Rusya’nın katkılarının olmasını temenni ettiğimizi ifade ettim. Bu konuda, Suriye’nin mevcut idaresiyle yapan ilişkiler içerisinde olduklarını ifade ettiler. Beklentimiz, uluslararası topluluğun Suriye’nin kurumsal kapasitesinin arttırılmasına ve kentlerin imarına samimi destek vermesinin temin edilmesidir.”
“Filistin bütünüyle Filistinlerindir”
İsrail’in Gazze’de soykırım boyutuna varan taarruzlarının kabul edilemez olduğunu kaydeden Kurtulmuş, şunları söyledi:
“Rusya Federasyonu’nun iki devletli çözüme çok kuvvetli bir destek vermesi, konjonktür ne olursa olsun Filistin halkının haklı davasının yanında yer aldığını bir kez daha duymak bizim için memnuniyet vericidir. Filistin bütünüyle Filistinlilerindir. Filistin topraklarının bir kısmının, hayali birtakım fantezilerle ele geçirilmeye çalışılması senaryoları, asla kabul edilemez, böylesine hallere asla izin verilmez. Gazze Gazzelilerindir, kıyamete kadar da Gazzelilerin toprağı olarak kalacaktır. Gazze’yi bir sayfiye yerine dönüştürme fantezilerinin maalesef bir şekilde ortaya konulması ise çok açık söylüyorum; her şeyden önce 50 bine aşkın Filistinli temiz insanın kanına, canına, topraklarını korumak için o toprağa düşen insanların anılarına büyük bir saygısızlık ve büyük bir insanlık hatasıdır. Dolayısıyla Filistin sorununda de Rusya Federasyonu ile yakın görüşlere sahip olduğumuzu görmek memnuniyet vericiydi”
“Umarım uygar bir diyaloğa dönmüş oluruz”
Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko ise Türkiye ile Rusya parlamentoları arasındaki diplomasi trafiğinin arttığını ve görüşmelerde hassas mevzuların ele alındığını söyledi. Matviyenko, 2022 yılında Rusya ve Ukrayna arasında İstanbul’da yapılan görüşmelere değinerek, şunları söyledi:
“Saygıdeğer Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve Türkiye idaresine de ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Onlar, Ukrayna krizinin barışçıl yollarla tahlilinden yanalar. Bunun için önemli adımlar atılıyor. Bildiğiniz gibi Türkiye’nin ev sahipliğinde Rusya ile Ukrayna arasında görüşmeler yapıldı. Ben ayrıntılarını paylaşmayacağım; çünkü zati vakıfsınız bu konuya. Hemen hemen anlaşma sağlandı. Daha sonra Türkiye Cumhurbaşkanı, Devlet Liderimize barış sürecinin başarı ile sonuçlanması adına tekliflerde bulundu.
Biz de olumlu gördük tekliflerini. Ama daha sonra Cumhurbaşkanı Zelenskiy geri adım attı. Yani barışı isteyen kim, istemeyen kim, ortadadır. Savaşı devam ettirmek isteyen kim, o da rahatlıkla anlaşılabiliyor. Bugün ise İstanbul’da Rusya’nın ve Amerika’nın çalışma kümeleri görüşüyor. Onlar münasebetlerinin tam olarak olağanlaşması, diplomatik misyonlarımızın çalışmalarının yeniden düzenlenmesi mevzularını görüşüyorlar. Umarım bu toplantı sayesinde uygar bir diyaloğa dönmüş oluruz” (DHA)
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Meclis Araştırma Komitesi, Grand Kartal Otel’de: Herkesin Burada Kendi Üzerine Bir Sorumluluk Alması Lazım